To καινοτόμο ερευνητικό έργο STARLIGHT, ξεκίνησε την 1 Οκτωβρίου 2021, αξιολογούμενο θετικά και υποστηριζόμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας ως στόχο την ανάπτυξη αυτόνομης Ευρωπαϊκής Στρατηγικής στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης ( TN ) για τις Αρχές Επιβολής του Νόμου (ΑΕΝ).
To τετραετές καινοτόμο ερευνητικό έργο STARLIGHT , συντονίζεται από την CEA (Γαλλική Επιτροπή Εναλλακτικών Μορφώνκαι Ατομικής Ενέργειας) αποσκοπόντας στην αποσαφίνηση στις Αρχές Επιβολής του Νόμου των νομικών και ηθικών ζητημάτων που απορρέουν από την χρήση της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης, συνδράμοντας καθοριστικά στην κυβερνοασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.
Κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων (4) ετών, θα συνεργαστούν πενήντα δύο (52) εκπρόσωποι από δεκαοκτώ (18) Ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ αυτών δεκαπέντε (15) ΑΕΝ από δεκατρείς χώρες για την βιώσιμη ανάπτυξη μιας νέας κοινότητας. Βασική επιδίωξη η δημιουργία ενός ενιαίου αδιαίρετου πλαισίου διαλειτουργικής δράσης και αξιόπιστων λύσεων τεχνητής νοημοσύνης λαμβάνοντας υπόψιν τις κοινωνικές και ηθικές αξίες για την αντιμετώπιση απειλών μείζονος σημασίας για τις ΑΕΝ στην επικράτεια της Ευρώπης.
O σχεδιασμός του ερευνητικού έργου STARLIGHT απο τους εταίρους έχει ως βασική επιδίωξη την ανάπτυξη τεχνολογικών δυνατοτήτων τεχνητής νοημοσύνης τόσο στο πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΝ όσο και σε βιομηχανικούς και ερευνητικούς οργανισμούς που συνεισφέρουν έμπρακτα τεχνολογικές λύσεις στις ΑΕΝ.
«Κύριος στόχος μας αποτελεί η θωράκιση και η αυτοτέλεια της ΕΕ στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης για τις ΑΕΝ. Η επίτευξη του στόχου αυτού προϋποθέτει τη δημιουργία αποτελεσματικών διαύλων συνεργασίας μεταξύ των οργανισμών της ΕΕ, των ΑΕΝ, των ερευνητικών κέντρων, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και οιονδήποτε άλλων επιχειρηματικών παραγόντων. Έτσι θα συνεισφέρουμε τόσο στη δημιουργία ενός παγκόσμιου ευρωπαϊκου μέτρου για την αντιμετώπιση εγκληματικών απειλών όσο και στην εξέλιξη της βιομηχανίας που αφορά την ασφάλεια έχοντας ως βάση την τενχολογίας της τεχνητής νοημοσύνης της ΕΕ», — Δρ. NizarTouleimat , CEA .
Τα προσδοκώμενα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου αφορούν:
- την παροχή σύγχρονης γνώσης για την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης στις ΑΕΝ με σκοπό την ενίσχυσητων ικανοτήτων και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.
- την κοινή στρατηγική για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και αποτελεσματικών αποτρεπτικών μέτρων για την προστασία των δομών ΤΝ των ΑΕΝ από ενδεχόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο (συμπεριλαμβάνοντας και την αξιοπιστία της τεχνητής νοημοσύνης).
- τη δημιουργία του πλαισίου δράσης πολυσυμμετοχικού περιβάλλοντος από τους ενδιαφερόμενους με συνεργασία για την ανάλυση στοιχείων της ΤΝ.
- την σύσταση κοινού Ευρωπαϊκού κόμβου ΤΝ για τις ΑΕΝ, ο οποίος αποτελεί θεμελιώδη λίθο του Ευρωπαϊκού οράματος για την ΤΝ στις ΑΕΝ.
Το ερευνητικό πρόγραμμα STARLIGHT έχει διάρκεια 48 μήνες, με έναρξη από την 1η Οκτωβρίου 2021, συνολικού προϋπολογισμού 18,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επικοινωνία: starlight@cea.fr
Για περισσότερες πληροφορίες για το ερευνητικό έργο STARLIGHT, επισκεφτείτε www . starlight – h 2020. eu , cordis . europa . eu / project / id /101021797 ή @ Starlight _ H 2020 στο Twitter