Σχολή Μετεκπαίδευσης – Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας

Αποστολή της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης είναι η μετεκπαίδευση, επιμόρφωση και εξειδίκευση του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης, με σκοπό τη διαρκή ενημέρωση αυτού στα σύγχρονα αστυνομικά θέματα και προβλήματα γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος, ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στα καθήκοντά του.

Οι σπουδαστές μετεκπαιδεύονται, ανάλογα με το θεματικό αντικείμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος, από διακεκριμένους και καταξιωμένους καθηγητές της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, εισαγγελείς και δικαστές διαφόρων δικαστηρίων, από έμπειρους και καταρτισμένους Αξιωματικούς του Σώματος ή των άλλων Σωμάτων Ασφαλείας και Φορέων, καθώς επίσης και από Αξιωματικούς και στελέχη με ειδίκευση στον Τομέα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της Επικοινωνίας.

Τα Εκπαιδευτικά Τμήματα της Σχολής, υλοποιούν κάθε χρόνο πλήθος εξειδικευμένων σεμιναρίων για την παροχή στοχευμένων γνώσεων στο προσωπικό που μετεκπαιδεύεται. Ανάλογα με τη φύση του εκπαιδευτικού προγράμματος περιλαμβάνονται θέματα που αφορούν στην ενίσχυση των γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων του προσωπικού σε ευρύτερα κοινωνικά θέματα. Στο πλαίσιο αυτό στα γνωστικά εκπαιδευτικά αντικείμενα περιλαμβάνονται, μεταξύ των νομικών, δικονομικών, διοικητικών και αστυνομικών θεμάτων, και κοινωνικά θέματα που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ανθρώπινες σχέσεις, το φαινόμενο της μετανάστευσης, στην αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, στην ενδοοικογενειακή βία.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της ενοποίησης και της ομογενοποίησης της αστυνομικής γνώσης, καθώς και της ανταλλαγής των βέλτιστων πρακτικών και διδαγμάτων από την αστυνομική δράση διεξάγει διαβαλκανικά, ευρωπαϊκά ή διεθνή σεμινάρια ενημέρωσης και εκπαίδευσης σε ποικίλους τομείς θεμάτων ασφάλειας.

Η Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης διαρκώς εκσυγχρονίζεται και εφαρμόζει σε αρκετές περιπτώσεις καινοτόμες μορφές μετεκπαίδευσης του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και προσωπικού άλλων Σωμάτων και Φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Εσωτερικής Ασφάλειας.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα, ανάλογα με το αντικείμενό τους, ποικίλουν σε χρονική διάρκεια. Στο πλαίσιο αυτό, μπορούν να αφορούν από ημερήσιες μετεκπαιδεύσεις και να καταλήγουν σε πολύμηνες δραστηριότητες, με θεωρητικές γνώσεις και πρακτικές εφαρμογές.

Ενδεικτικά, στα πολυάριθμα και ποικίλα προγράμματα μετεκπαίδευσης που υλοποιούνται από τα Εκπαιδευτικά Τμήματα της Σχολής μετεκπαιδεύονται κάθε έτος πάνω από 8.000 αστυνομικοί, καθώς επίσης και αρκετά στελέχη άλλων Φορέων (Δημοτική Αστυνομία, Φρουροί Στόχων Δημοσίων Οργανισμών κλπ).

Η Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης αποτελείται από το Επιτελείο και έξι (6) Εκπαιδευτικά Τμήματα:

Οι κεντρικές εγκαταστάσεις, καθώς και τα Εκπαιδευτικά Τμήματα της Σχολής εδρεύουν και λειτουργούν στην Αμυγδαλέζα Αττικής, ενώ το Τμήμα Ειδικής Αστυνομικής Εκπαίδευσης εδρεύει στο Λαγονήσι Αττικής (38ο χλμ Λ. Αθηνών – Σουνίου).

Παράρτημα της Σχολής αποτελεί η Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Βόρειας Ελλάδας που εδρεύει και λειτουργεί στην πόλη της Βέροιας Ημαθίας.


17-05-2021: Δελτίο Τύπου Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με την ένταξη της Σχολής Μετεκπαίδευσης & Επιμόρφωσης στον Πανεπιστημιακό Χάρτη ERASMUS (Erasmus Charter for Higher Education – ECHE 2021-2027)

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΣΧΟΛΗ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Διεύθυνση: Λ. Θρακομακεδόνων 101, Τ.Κ. 136 71 – Αχαρνές Αττικής
Τηλέφωνο: 210-2424126, 210-2424123
E-mail: sme.policeacademy@astynomia.gr
Website: www.astynomia.gr

ΣΧΟΛΗ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διεύθυνση: Ειδικού Φρουρού Χαράλαμπου Αμανατίδη 6, Τ.Κ. 59100 – Πανόραμα Βέροιας Ημαθίας
Τηλέφωνο: 23310-34300
E-mail: smeve@astynomia.gr
Website: www.astynomia.gr