Επικαιρότητα

Μερικές από τις πιο σημαντικές ασκήσεις που έχουν ήδη διεξαχθεί, είναι οι ακόλουθες:

Επί χάρτου
«ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ» – Νοέμβριος 2001
«ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ» – Μάιος 2002
«ΛΕΡΝΑΙΑ ΥΔΡΑ» – Μάιος 2003
«ΠΥΡΙΝΗ ΡΟΜΦΑΙΑ» – Σεπτέμβριος 2003
«Olympic Guardian II» – Μάϊος 2004
που αφορούσαν τη δοκιμή σχεδίων ασφαλείας, με αντικείμενο την αντιμετώπιση πολλαπλών απειλών προσομοιωμένων σε ολυμπιακό περιβάλλον.

Με τη συμμετοχή δυνάμεων:
«ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ» – Νοέμβριος 2002
που αφορούσε τη διαχείριση περιστατικών μείζονος σημασίας και συγκεκριμένα, αντιμετώπιση αεροπειρατείας και βομβιστικής απειλής σε πλωτό ξενοδοχείο. Στην άσκηση αυτή συμμετείχαν ενεργά, υπό ενιαία διοίκηση, από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας χίλια οκτακόσια (1.800) περίπου άτομα όλων των Εμπλεκομένων Φορέων και Υπηρεσιών.

«ΜΠΛΕ ΟΔΥΣΣΕΙΑ» – Φεβρουάριος 2004
μία ευρείας κλίμακας, πολύωρης διάρκειας, άσκηση βασισμένη σε σύνθετο σενάριο με αλληλουχία επεισοδίων και σκοπό την ενεργοποίηση και ανταπόκριση σε περιστατικά Χημικής, Βιολογικής, Ραδιολογικής και Πυρηνικής απειλής (Χ.Β.Ρ.Π.). Στην άσκηση συμμετείχαν συνολικά 1967 άτομα από 20 Φορείς – Υπηρεσίες, υπό ενιαία διοίκηση, από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και 120 Έλληνες και Ξένοι παρατηρητές.

«ΑΣΠΙΣ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ 2004» – Μάρτιος 2004
Πολυήμερη άσκηση ευρείας κλίμακας, διακλαδικού χαρακτήρα και ενταγμένη στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας. Διεξήχθη από κοινού με τις Η.Π.Α. και με την συμμετοχή ως παρατηρητών του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, του Ισραήλ και του Καναδά. Συμμετείχαν 1500 περίπου άτομα από το προσωπικό των κύριων εμπλεκομένων Φορέων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και 500 περίπου άτομα από τις συνεργαζόμενες χώρες.

«ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ ΤΡΙΑΙΝΑ 2004» -Ιούλιος 2004
Η διακλαδική άσκηση ετοιμότητας Ολυμπιακής Ασφάλειας, με την κωδική ονομασία «ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ ΤΡΙΑΙΝΑ», διεξήχθη στο λιμάνι του Πειραιά. Το σενάριο της άσκησης εξελίχθηκε σε προσομοιωμένο Ολυμπιακό περιβάλλον με πολλαπλές τακτικές επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, ως αποτέλεσμα της πολυήμερης συνεκπαίδευσής τους, με την υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων και τη συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, του Εθνικού Κέντρου ?μεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.) και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.