Εκπαίδευση

Το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται στον τομέα της ασφάλειας δεν εκφράζεται μόνο σε αριθμούς, αλλά και σε ποιότητα ανταπόκρισης που διασφαλίστηκε μέσα από το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Εκπαίδευσης.

Το Πρόγραμμα της Ολυμπιακής Εκπαίδευσης περιέλαβε:

  • Τη Γενική Ολυμπιακή Εκπαίδευση, που είχε ως σκοπό την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση του προσωπικού.
    • Ήταν ένα πρόγραμμα αποκεντρωμένο, με τη χρήση έντυπου και ηλεκτρονικού εκπαιδευτικού υλικού, που κάλυψε το σύνολο του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και του εμπλεκόμενου στους Ολυμπιακούς Αγώνες προσωπικού του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων Για τους εθελοντές Ασφαλείας το πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί εντός των εγκαταστάσεων.
  • Τις Ειδικές Εκπαιδεύσεις, που είχαν ως σκοπό την απόκτηση των απαιτούμενων γνώσεων και ικανοτήτων. Οι εκπαιδεύσεις αυτές, απευθύνθηκαν στο προσωπικό ασφάλειας, στο οποίο ανατέθηκε η υλοποίηση ειδικών Ολυμπιακών δράσεων.
    Το πρόγραμμα αυτό αφορούσε στελέχη των Εμπλεκόμενων Φορέων.

Πιο συγκεκριμένα:
Από την Ολυμπιακή Συμβουλευτική Ομάδα (Ο.Σ.Ο.) υπήρξε συνδρομή σε εκατόν είκοσι οχτώ (128) Ειδικές Εκπαιδεύσεις.
Ενδεικτικά, οι εκπαιδεύσεις αυτές, αφορούσαν θέματα όπως: αντιμετώπισης όπλων μαζικής καταστροφής, διαπραγματεύσεων, ανάλυσης πληροφοριών, αεροπειρατειών, λεωφορειοπειρατειών, τακτικών ομάδας αντεπίθεσης, πυροτεχνουργών, ηλεκτρονικού εγκλήματος, ασφάλειας εγκαταστάσεων, αντιμετώπισης βομβιστών αυτοκτονίας, διαχείρισης σκηνής με μολυσμένα-επικίνδυνα υλικά κ.λ.π.

Από τη Χώρα μας, υλοποιήθηκαν αυτοδύναμα εκατόν πενήντα (150) Ειδικές Εκπαιδεύσεις. Οι εκπαιδεύσεις αυτές, αφορούσαν κυρίως θέματα προστασίας επισήμων, τροχαίας, πληροφορικής, πυροτεχνουργών, συνοδών σκύλων, αντιμετώπισης τεχνολογικών ατυχημάτων, διασώσεων με ελικόπτερα, ασφάλειας λιμένων, αντιμετώπισης ομηριών επί πλοίων, τεχνικών-μεθόδων αντιμετώπισης πυρκαγιών χρήση και λειτουργία συσκευών X-RAYS και φορητών ανιχνευτών μετάλλων κ.λ.π.

Η εκπαίδευση πρακτικής εξάσκησης και επιχειρησιακής ετοιμότητας αφορά την εκπαίδευση όλου του εμπλεκομένου προσωπικού Ολυμπιακής Ασφάλειας από της τοποθέτησής του στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις ή της ανάληψης Ολυμπιακών καθηκόντων. Πρόκειται για ένα σύνολο 28.500 ατόμων περίπου.

Εκδήλωση για την παρουσίαση του σχεδιασμού της Ολυμπιακής Ασφάλειας