Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων (Δ.Α.Ο.Α.)

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν το κορυφαίο αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός. Τον Αύγουστο του 2004 βρίσκονταν στην Ελλάδα, 17.000 χιλιάδες αθλητές και επίσημοι συνοδοί, από 202 συμμετέχουσες χώρες, 8.000 μέλη της Ολυμπιακής οικογένειας, 3.000 κριτές και διαιτητές, 22.000 δημοσιογράφοι και 2.000.000 περίπου επισκέπτες. Παράλληλα, εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο παρακολούθησαν τους Αγώνες από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες.

Είναι γεγονός ότι η προετοιμασία και η διοργάνωση αυτή, έγιναν σε μια περίοδο, που η ασφάλεια αναδεικνύεται ως η πιο σημαντική παράμετρος για την επιτυχή διεξαγωγή τους.
Η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων είχε ανατεθεί θεσμικά από την Πολιτεία στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και συγκεκριμένα στην Ελληνική Αστυνομία, που κλήθηκε να διαμορφώσει ένα περιβάλλον απόλυτης ασφάλειας.

Για το σκοπό αυτό, η Ελληνική Αστυνομία ίδρυσε μια ειδική αυτοτελή Υπηρεσία, που υπαγόταν απευθείας στον Αρχηγό της, τη Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων (Δ.Α.Ο.Α.).
Η Δ.Α.Ο.Α. είχε ως αποστολή:

  • Τον επιτελικό σχεδιασμό των μέτρων ασφάλειας και τάξης που απαιτήθηκαν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και διεξαγωγής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004, καθώς και της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.
  • Τη μέριμνα για την επιχειρησιακή εφαρμογή των σχεδίων ασφάλειας.
  • Το συντονισμό όλων των υπηρεσιών και φορέων που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

www.athens2004.gr