Θεόδωρος Χρονόπουλος

Θεόδωρος Χρονόπουλος, Αστυνομικός Υποδιευθυντής

Ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα.

Κατετάγη στην Ελληνική Αστυνομία το 1995.

Αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας το 1999, με βαθμό πτυχίου 17,015.

Το 2013 αποφοίτησε από το Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών Στελεχών του Σώματος, με βαθμό μεταπτυχιακού τίτλου 20,00 (Άριστα).

Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Σπουδών με τίτλο “Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων” του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2020), με βαθμό 9,67/10 (Άριστα). Στο πλαίσιο αυτό έχει συγγράψει πανεπιστημιακές εργασίες και δοκίμια σχετικά με την επικοινωνιακή διαχείριση κρίσεων, καθώς και διπλωματική διατριβή με αντικείμενο έρευνας τη χρήση της Επικοινωνίας από τις ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις.

Από το Νοέμβριο του 2014 έως το Μάρτιο του 2016, υπηρέτησε στη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ως Τμηματάρχης στο Τμήμα Προστασίας Πολιτεύματος.

Από το Σεπτέμβριο του 2003 έως τον Οκτώβριο του 2014, υπηρέτησε στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, στο Τμήμα Αντιμετώπισης Διεθνούς Τρομοκρατίας, ως αναλυτής του φαινομένου της Θρησκευτικά Υποκινούμενης Τρομοκρατίας (Ισλαμιστική Τρομοκρατία), καθώς και ως Τμηματάρχης.

Από την αποφοίτησή του το 1999 μέχρι και τον Αύγουστο του 2003, υπηρέτησε στο Αστυνομικό Τμήμα Ρόδου, καθώς και ως επικεφαλής ομάδας στο Τμήμα Ηθών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την καταπολέμηση του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων (trafficking).

Έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμες ομάδες εργασίας, επίσημες συναντήσεις, Συνέδρια, εκπαιδεύσεις (από εκπαιδευτές των Η.Π.Α. και Η.Β.) , εργαστήρια, κ.α., στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Europol, Interpol, Cepol, Eurojust, Marshall Center κ.λπ), σχετικά με θέματα διεθνούς τρομοκρατίας, γεωπολιτικής, λειτουργίας Μικτής Ομάδας Πληροφοριών, ασφάλειας πληροφοριών, αντιτρομοκρατίας, διαχείρισης πληροφοριών, χρηματοδότηση τρομοκρατίας, αντιπαρακολούθησης, βίαιου εξτρεμισμού, καταπολέμησης της βίας, αντιμετώπισης της εμπορίας ανθρώπων, κ.λπ.

Έχει πιστοποιηθεί ως εκπαιδευτής σε θέματα ριζοσπαστικοποίησης, από εξειδικευμένους Βρετανούς εκπαιδευτές (Radicalization Awareness Network – Κέντρο Μελετών Ασφάλειας).

Επιπλέον, έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας (Terrorism Working Party) του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Α’ εξάμηνο 2014), καθώς και εθνικός αντιπρόσωπος – εμπειρογνώμονας. Επίσης, διετέλεσε εθνικός αντιπρόσωπος – εμπειρογνώμονας και συμμετείχε σε διεθνείς συναντήσεις στους Αναλυτικούς Φακέλους Εργασίας (Analytical Work Files) “HYDRA” και “DOLPHIN” της Europol για την τρομοκρατία, καθώς και στην ομάδα Police Working Group on Terrorism – P.W.G.T.

Διαθέτει εμπειρία στον τομέα της εκπαίδευσης, ως διδάσκων στην Ελληνική Αστυνομική Ακαδημία, στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών-Στελεχών (Τ.Ε.Μ.Ε.Σ.) και στην Ευρωπαϊκή Αστυνομική Ακαδημία (CEPOL), στις θεματικές ενότητες της διεθνούς τρομοκρατίας, της ριζοσπαστικοποίησης, του βίαιου εξτρεμισμού και τη επιχειρησιακής επικοινωνίας – διαχείρισης κρίσεων.

Μιλάει την Αγγλική γλώσσα.