Ιωάννα Ροτζιώκου

Ιωάννα Ροτζιώκου, Αστυνόμος Β΄

Η Αστυνόμος Β΄ Ιωάννα Ροτζιώκου γεννήθηκε στο Άργος Αργολίδας.

Κατετάγη στην Ελληνική Αστυνομία το 2004.

Αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας το 2008, με βαθμό πτυχίου Άριστα και 6η στη γενική σειρά.

Από το Δεκέμβριο του 2014 έως το Μάρτιο του 2016, υπηρέτησε στη Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού του Κλάδου Οργάνωσης Ανθρωπίνου Δυναμικού, του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Από το Μάρτιο του 2013 έως τον Ιούνιο του 2014, υπηρέτησε στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αργολίδας αναλαμβάνοντας καθήκοντα Υπασπιστή.

Από το 2009 ως και το Μάρτιο του 2013 υπηρέτησε στο Τμήμα Τροχαίας Ναυπλίου, αναλαμβάνοντας μεταξύ των άλλων και καθήκοντα Υποδιοικητή.

Από την αποφοίτησή της το 2008 μέχρι το 2009, υπηρέτησε στο Αστυνομικό Τμήμα Άργους και στο Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Ναυπλίου, ως Διοικητής.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Κοινωνιολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Αθηνών, με βαθμό πτυχίου Άριστα. Στο πλαίσιο αυτό, έχει συγγράψει πανεπιστημιακές εργασίες και άρθρα σχετικά με κοινωνικά ζητήματα, την εγκληματικότητα και την οδική ασφάλεια.

Επιπλέον, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (κατεύθυνση: Συγκρούσεις και Επικοινωνία) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με βαθμό Άριστα.

Από το 2011 και κατόπιν σχετικής εκπαίδευσης ανήκει στην ομάδα Διαπραγματευτών Ομηριών – Κρίσεων της Ελληνικής Αστυνομίας. Στο πλαίσιο αυτό, έχει μετεκπαιδευτεί από το F.B.I. (Federal Bureau of Investigation) και τη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου (Metropolitan Police – New Scotland Yard). Ως αστυνομικός-διαπραγματευτής έχει πραγματοποιήσει ενημερωτικές διαλέξεις σε θέματα τόσο διαχείρισης κρίσεων, όσο και οδικής ασφάλειας σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κέντρα νεοσυλλέκτων στρατού, συλλόγους ενηλίκων.

Έχει λάβει μέρος στη διοργάνωση εκδηλώσεων για θέματα τροχαίας και οδικής ασφάλειας, ενώ έχει υπάρξει και εισηγήτρια σε σχετικά συνέδρια και ημερίδες, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και εκπαιδεύσεων τόσο στην Ελλάδα και όσο και στο εξωτερικό (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Europol, Frontex, Cepol, Κ.Ε.Μ.Ε.Α., Ερυθρός Σταυρός, Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π, Erasmus plus κ.λπ.) για θέματα δημόσιας και κρατικής ασφάλειας, ριζοσπαστικοποίησης και βίαιου εξτρεμισμού, τροχαίας, ευρωπαϊκά, εκπαιδευτικά κ.α. Μεταξύ άλλων, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια «Διαχείρισης Κρισίμων Περιστατικών – Αντιμετώπισης Οικονομικού και Οργανωμένου Εγκλήματος» του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, επιμόρφωση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης για θέματα διαχείρισης συγκρούσεων και κρίσεων, καθώς και το ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού- Ευρωπαϊκού Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, αποκτώντας το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Πρώτων Βοηθειών. Επίσης διαθέτει εμπειρία στον τομέα της εκπαίδευσης ως διδάσκουσα στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομικής Ακαδημίας.

Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ολλανδίας για τη συμμετοχή της στον προγραμματισμό ασφαλείας προσώπων υψίστης ασφαλείας.

Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εγκληματολογίας, της Ελληνικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας, του διοικητικού συμβουλίου της τοπικής ένωσης Ι.Ρ.Α. (Διεθνής Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων) του νομού Αργολίδας, εθελόντρια του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς (Ι.Ο.ΑΣ.), καθώς και του μη κυβερνητικού οργανισμού YOUTΗNET HELLAS.

Μιλάει την Αγγλική και Ρουμανική γλώσσα.