Παιδικές εξοχές

Από το 1959, σε πευκόφυτη έκταση στον Άγιο Ανδρέα Νέας Μάκρης Αττικής, λειτουργούν οι Παιδικές Εξοχές για τα παιδιά του προσωπικού του Σώματος (εν ενεργεία και εν αποστρατεία), σε σύγχρονες εγκαταστάσεις με δυνατότητα φιλοξενίας τετρακοσίων (400) παιδιών-κατασκηνωτών, όπου μπορούν να βιώσουν το φυσικό περιβάλλον, την υπαίθρια ζωή και την κοινωνική συναναστροφή.

Οι εγκαταστάσεις μας αποτελούν πρότυπο χώρο, που εξασφαλίζουν ιδανικές συνθήκες διαβίωσης, με υψηλού επιπέδου υλικοτεχνική υποδομή, σύμφωνα με σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα για άνετη και υγιεινή διαμονή, ψυχαγωγία, αλλά και την ασφάλεια των μικρών κατασκηνωτών.

Παράλληλα, τα τελευταία έτη υλοποιούνται συνεχώς σημαντικά έργα υποδομής και βελτίωσης των εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζονται ιδανικές συνθήκες διαβίωσης των κατασκηνωτών.

Συγκεκριμένα, οι εγκαταστάσεις των Παιδικών Εξοχών διαθέτουν:

 • εστιατόριο και μαγειρεία που πληρούν όλες τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις και είναι εφοδιασμένα με πιστοποιητικά (ΧΑΣΠ),
 • αθλητικά γήπεδα καλαθοσφαίρισης, ποδοσφαίρου και πετοσφαίρισης,
 • θερινό κινηματογράφο,
 • πολιτιστικό Κέντρο για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών,
 • παιδική χαρά, σύμφωνα με τις σύγχρονες ευρωπαϊκές προδιαγραφές,
 • κυλικείο και παραλία με πύργο παρατήρησης ναυαγοσώστη, ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Για την ομαλή λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων αποσπάται κάθε χρόνο, κατά τη θερινή περίοδο, εθελοντικά, προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, διαφόρων ειδικοτήτων.

Επιπλέον, στις κατασκηνώσεις του Σώματος παρέχεται η δυνατότητα φιλοξενίας παιδιών και από άλλους φορείς, όπως το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, το Πυροσβεστικό Σώμα και την Κυπριακή Αστυνομία, κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. του Ιδρύματος.

Πέραν της λειτουργίας των Παιδικών Εξοχών του Σώματος και με σκοπό την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των οικογενειών, που λόγω χιλιομετρικής απόστασης αδυνατούν να δηλώσουν συμμετοχή στις κατασκηνώσεις στον Άγιο Ανδρέα Αττικής, το Ίδρυμα προβαίνει στη μίσθωση ιδιωτικών και δημοτικών κατασκηνώσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, το 2016 προέβη στη μίσθωση των Κατασκηνώσεων των Δήμων Παγγαίου Καβάλας και Χερσονήσου Ηρακλείου Κρήτης, στα πλαίσια του Προγράμματος «Λειτουργία Παιδικών Εξοχών – Κατασκηνώσεων σε Δήμους» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπου φιλοξενήθηκαν συνολικά τετρακόσια δύο (402) παιδιά.

Για τη λειτουργία των κατασκηνώσεων, το Ίδρυμα «Εξοχές Ελληνικής Αστυνομίας» ενημερώνει στις αρχές κάθε έτους εγγράφως τις Υπηρεσίες του Σώματος και τις Ενώσεις Αποστράτων, για τις προϋποθέσεις και λοιπές λεπτομέρειες της φιλοξενίας.

Οι κατασκηνώσεις του Σώματος λειτουργούν πλέον σε δύο περιόδους: α) Κατασκηνώσεις χωρίς τη συνοδεία γονέων και β) Κατασκηνώσεις με τη συνοδεία γονέων.

α. Κατασκηνώσεις χωρίς τη συνοδεία γονέων

Η φιλοξενία παιδιών στις κατασκηνώσεις χωρίς τη συνοδεία των γονέων τους υλοποιείται σε τρεις περιόδους καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπου στην Α΄ περίοδο φιλοξενούνται παιδιά (αγόρια – κορίτσια) ηλικίας από 6 έως 10 ετών, ενώ στις Β΄ & Γ΄ περιόδους παιδιά από 11 έως 16 ετών.

Παράλληλα, ορίζονται παιδιά προσωπικού του Σώματος, που επιθυμούν να συμμετάσχουν εθελοντικά, ως κοινοτάρχες-ομαδάρχες.

Οι γονείς που επιθυμούν να συμμετάσχουν τα παιδιά τους είτε ως κατασκηνωτές είτε ως στελέχη οφείλουν να υποβάλλουν σχετική αίτηση, μέσω των Υπηρεσιών τους, στο Ίδρυμα «Εξοχές Ελληνικής Αστυνομίας».

β. Κατασκηνώσεις με τη συνοδεία γονέων

Το έτος 2016, λειτούργησαν για πρώτη φορά παιδικές κατασκηνώσεις με τη συνοδεία γονέων, στις εγκαταστάσεις των Παιδικών Εξοχών στον Άγιο Ανδρέα Αττικής.

Σκοπός του νέου αυτού θεσμού είναι η αναψυχή του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας και των μελών των οικογενειών του, με κύριο γνώμονα την ασφαλή, υγιεινή και άνετη διαμονή των φιλοξενουμένων, σε κατάλληλο περιβάλλον. Το 2016 φιλοξενήθηκαν συνολικά εβδομήντα δύο (72) οικογένειες προσωπικού.

Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα στους φιλοξενούμενους γονείς να προσφέρουν εθελοντικά βοηθητικές εργασίες ή άλλες δραστηριότητες (που δεν άπτονται αστυνομικού έργου), συμβάλλοντας στην περαιτέρω βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Από τους αιτούντες δυνατότητα φιλοξενίας δίνεται κατά σειρά προτεραιότητας, στις παρακάτω κατηγορίες:

 • Οικογένειες με μέλος ΑΜΕΑ (σύζυγος ή τέκνο).
 • Πολύτεκνες ή τρίτεκνες οικογένειες των οποίων τα τέκνα είναι άγαμα, ή μη εργαζόμενα, μέχρι 25 ετών και μόνο εφόσον αποτελούν προστατευόμενα μέλη.
 • Μονογονεϊκές οικογένειες που έχουν ένα τουλάχιστον ανήλικο τέκνο κ.λπ.

Η επιλογή του προσωπικού για φιλοξενία της οικογένειάς του στην Κατασκήνωση πραγματοποιείται σύμφωνα με τα παραπάνω κριτήρια, από 3μελή Επιτροπή.

Για την παροχή των δωματίων με τον εξοπλισμό τους και τη χρήση της εγκατάστασης, καταβάλλεται από κάθε οικογένεια στο Ίδρυμα συμβολικό ποσό, ανταποδοτικού χαρακτήρα, το ύψος του οποίου καθορίζεται από το Δ.Σ. του Ιδρύματος.

Πατήστε εδώ για να επιστρέψετε στην αρχική σελίδα του Ιδρύματος

Δικαιολογητικά

Φιλοξενία κατασκηνωτών

 • Αίτηση γονέα ή έχοντα την επιμέλεια για τη φιλοξενία του ανήλικου τέκνου του στις Παιδικές Εξοχές ΕΛ.ΑΣ., ως κατασκηνωτής, για συγκεκριμένη κατασκηνωτική περίοδο.
  Δελτίο Κατασκηνωτή.
 • Βιβλιάριο νοσηλείας και Βιβλιάριο Υγείας, όπου θα εμφαίνονται τα εμβόλια και η κατάσταση υγείας του παιδιού.
 • Πρόσφατο πιστοποιητικό-βεβαίωση υγείας από παιδίατρο, όπου θα βεβαιώνεται η καλή κατάσταση υγείας του παιδιού.

Φιλοξενία στελεχών (Κοινοταρχών και Ομαδαρχών)

 • Αίτηση του/της ενδιαφερόμενου/ης για συμμετοχή του στις Παιδικές Εξοχές της ΕΛ.ΑΣ., ως κοινοτάρχης ή ομαδάρχης, για συγκεκριμένη κατασκηνωτική περίοδο. Σε περίπτωση ανηλίκου, η αίτηση υποβάλλεται από τον γονέα ή έχοντα την επιμέλεια του παιδιού.
 • Πρόσφατο πιστοποιητικό-βεβαίωση υγείας από ιατρό, όπου θα βεβαιώνεται η καλή κατάσταση υγείας του αιτούντα.

Φιλοξενία στις παιδικές κατασκηνώσεις με τη συνοδεία γονέων

 • Αίτηση φιλοξενίας δικαιούχου.
 • Αντίγραφο πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης (τελευταίου τριμήνου).
 • Αντίγραφο φορολογικής δήλωσης τελευταίου έτους.