Η Θρησκευτική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και το έργο της

….Το ρόλο του πνευματικού καθοδηγητή καλείται να παίξει η Θρησκευτική Υπηρεσία της Αστυνομίας. Η ευεργετική παρουσία της Εκκλησίας στο δύσκολο έργο του Αστυνομικού, διαπιστώθηκε από πολύ παλιά, απ’ τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του Σώματος της Χωροφυλακής ( 1833), Οι θρησκευτικές ανάγκες των ανδρών εξυπηρετήθηκαν για πολλές δεκαετίες από τους στρατιωτικούς ιερείς. Το ίδιο συνέβη και με το Σώμα της Αστυνομίας Πόλεων.

Η ύπαρξη της Θρησκευτικής Υπηρεσίας στο Σώμα αρχίζει επίσημα το 1944, όταν με τον νόμο 1421 συστάθηκε οργανική θέση ιερέως. Πολύτιμες υπηρεσίες προσέφεραν στα μετέπειτα χρόνια σπουδαίες εκκλησιαστικές προσωπικότητες:

1940-1950 ο Μακαριστός Αρχιμανδρίτης Γερμανός ΨΑΛΙΛΑΚΗΣ μετέπειτα επίσκοπος Συνάδων ΗΠΑ.

1951-1954 Ο Μακαριστός αρχιμ. Φρουμέντιος ΝΑΣΙΟΣ μετέπειτα Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

1968-1976 ο αρχιμ. Αμβρόσιος ΛΕΝΗΣ, σήμερα Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

1977-1995 ο Αρχιμ. Ευσέβιος ΠΙΣΤΟΛΗΣ, σήμερα Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας.

Από το 1996 έως σήμερα, προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας είναι ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος ΚΙΟΥΛΟΣ.

Η Θρησκευτική Υπηρεσία αναβαθμίσθηκε σε Υποδιεύθυνση με Προεδρικό Διάταγμα το 1922, και υπάγεται διοικητικά στην Αστυνομική Ακαδημία. Έδρα έχει το χώρο πλησίον της Σχολής Αξιωματικών όπου βρίσκεται ο ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών, ο κεντρικός ναός της Ελληνικής Αστυνομίας. Η έκταση αυτή ανήκε ανέκαθεν στην Εκκλησία και ήταν παλαιότερα μετόχι της Ιεράς Μονής Πετράκη.

Κατά την ευλαβή παράδοση στο χώρο της Ορθοδοξίας, όλες οι οργανωμένες ομάδες επαγγελματιών και συντεχνιών έχουν το προστάτη Άγιό τους. Το ίδιο συνέβη και με τους άνδρες και γυναίκες των Σωμάτων Ασφαλείας. Η τέως Χωροφυλακή είχε την Αγία Ειρήνη, η δε Αστυνομία Πόλεων, τον Άγιο Μηνά. Μετά την ενοποίηση των Αστυνομικών Σωμάτων και την ίδρυση της Ελληνικής Αστυνομίας, το 1984, η Θρησκευτική Υπηρεσία εισηγήθηκε και αναγνωρίσθηκε ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Αρτέμιος προστάτης του Σώματος, η δε 20η Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία τιμάται η μνήμη του, σαν ΄ημέρα της Ελληνικής Αστυνομίας΄. Τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του φυλάσσεται στο ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών όπου εορτάζεται η μνήμη του.

Η Θρησκευτική Υπηρεσία εργάζεται για την πνευματική θωράκιση των ελλήνων Αστυνομικών και τα μέλη των οικογενειών τους και προσφέρει ευκαιρίες για τη ψυχική τόνωση, ηθική ενίσχυση και κοινωνική προβολή του έργου των αστυνομικών. Ειδικότερα δραστηριοποιείται στους εξής τομείς: Λατρευτικό, Ποιμαντικό, Ιεραποστολικό, Κοινωνικό και Πολιτιστικό. Τα μέσα τα οποία χρησιμοποιεί είναι: Η Θεία Λατρεία και οι αγιαστικές τελετές μαζί με την μυστηριακή και πνευματική ζωή της εκκλησίας, οι ποιμαντικές επισκέψεις στις αστυνομικές σχολές, τις αστυνομικές Διευθύνσεις και τις υπόλοιπες υπηρεσίες. Οι ποιμαντικές, πνευματικές, πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, η λειτουργία του Πνευματικού της Κέντρου και της Δανειστικής Βιβλιοθήκης. Η έκδοση βιβλίων και εντύπων και η διάθεση της Καινής Διαθήκης στους Δοκίμους. Το περιοδικό « ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ» μεταφέρει τα ορθόδοξα πνευματικά μηνύματα στους αστυνομικούς και τους ενημερώνει για τις δραστηριότητες της Θρησκευτικής Υπηρεσίας. Οι ημερίδες και οι συνάξεις γονέων, παιδιών Αστυνομικών. Οι πολιτιστικές εκθέσεις, τα μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής και οι χορωδίες. Οι προσκυνηματικές εκδρομές στο άγιο Όρο£, στους Αγίους Τόπους και σε άλλα ιερά προσκυνήματα του εσωτερικού και του εξωτερικού. Οι εισηγήσεις για την οικογένεια, το γάμο, την μητρότητα, τους πολύτεκνους κτλ.

Η διεθνής συνεργασία και επικοινωνία και η ενεργός συμμετοχή στην Ορθόδοξη εξωτερική Ιεραποστολή. Η επίσκεψη και πνευματική συμπαράσταση των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία ασθενών αστυνομικών. Η διακονία στις παιδικές εξοχές της Αστυνομίας και το ειδικό πρόγραμμα πνευματικής συμπαράστασης των παιδιών των αστυνομικών. Οι ειδικές ποιμαντικές δραστηριότητες για το εθνικό τμήμα της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών, τις Ομοσπονδίες αποστράτων αστυνομικών, τους συνδικαλιστικούς φορείς, τους Ομίλους Φίλων Αστυνομίας, τις Ενώσεις Πολιτικού Προσωπικού του ΥΔΤ, την αθλητική Ένωση των αστυνομικών, την Όρθόδοξη εκκλησιαστική σύναξη Αστυνομικών5. Τα ειδικά μαθήματα , τις διαλέξεις, εορτές, ποιμαντικές επισκέψεις. Προβολές και διανομή εντύπων στις αστυνομικές σχολές. Η διαρκής προσπάθεια για ίδρυση, συντήρηση και ανακαίνιση των ιερών ναών και παρεκκλησίων που υπάγονται στην Ελληνική Αστυνομία. Οι ειδικές εκδηλώσεις τιμής στη γυναίκα αστυνομικό, στην ειρήνη, στην οικολογία, οι φιλανθρωπικές δραστηριότητες.

Η παρουσία του ιερέως στις φυλακές, τα κρατητήρια, τις παραστρατημένες γυναίκες και τα ανήλικα παιδιά, μέσω των σχετικών υπηρεσιών.

Η θρησκευτική υπηρεσία ασκεί ποιμαντική διακονία και στο Πυροσβεστικό Σώμα με επίκεντρο το αρχηγείο και την Πυροσβεστική Ακαδημία.

Το τηλέφωνο της Θρησκ. Υπηρεσίας είναι 7788142 και η ταχ. Διεύθυνση: Μεσογείων 96,11527 Αθήνα.