Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου

Το Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμότειχου υπάγεται οργανικά στη Σχολή Αστυφυλάκων της Αστυνομικής Ακαδημίας.

Αποτελεί ένα από τα οκτώ (8) Τμήματα Δοκίμων Αστυφυλάκων (Γρεβενών, Διδυμοτείχου, Καρδίτσας, Κομοτηνής, Νάουσας, Ξάνθης, Ρεθύμνου και Σητείας) που διαθέτει σήμερα η Ελληνική Αστυνομία.

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1997 (π.δ. 414/1995), και τον Οκτώβριο του ιδίου έτους υποδέχθηκε τα πρώτα υποψήφια μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας για εκπαίδευση.

Γεωγραφική Θέση

Οι εγκαταστάσεις είναι κτισμένες στην κορυφή ενός καταπράσινου πανοραμικού λόφου, στο 1ο χιλ. της επαρχιακής οδού Διδυμοτείχου – Μεταξάδων. Το οικόπεδο του Τμήματος εκτείνεται σε 200.000 τετραγωνικά μέτρα περίπου. Μέρος του δωρίθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Ορεστιάδας και Σουφλίου, μαζί με το κεντρικό κτίριο εμβαδού 6000 τ.μ., δωρεές οι οποίες αποδείχθηκαν καθοριστικές για την χωροθέτηση του Τμήματος στο Δήμο Διδυμοτείχου.

Ανατολικά του Τμήματος, η θέα του κάστρου (Καλές) της Βυζαντινής πόλης του Διδυμοτείχου, καταδεικνύει τη πολιτιστική διάσταση της πόλης. Η θέα του Έβρου ποταμού, που αποτελεί το φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και η θέα των τουρκικών χωριών, αναδεικνύουν την εθνική σημασία της θέσης της. Η βόρεια πλευρά του οικοπέδου εφάπτεται στον Ερυθροπόταμο, με θέα την καταπράσινη κοιλάδα του. Στη δυτική πλευρά και σε απόσταση 500 μέτρων, εκτείνεται το περιαστικό άλσος της “τσίγγλας” και του χώρου αναψυχής που το συνοδεύει.

Κτιριακές εγκαταστάσεις

Το Τμήμα διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις διαμονής και σίτισης των εκπαιδευόμενων νέων αστυνομικών, στις οποίες περιλαμβάνονται:

  • Το κτήριο κοιτώνων ανδρών δυναμικότητας στέγασης 350 μαθητών και στο ισόγειο του οποίου στεγάζονται: τα μαγειρεία, τα εστιατόρια, το ιατρείο της Σχολής, το αναρρωτήριο, το οπλουργείο, τα πλυντήρια και διάφοροι αποθηκευτικοί χώροι.
  • Το κτήριο κοιτώνων γυναικών, δυναμικότητας στέγασης 250 μαθητριών, στο οποίο συστεγάζονται το συνεργείο ξυλουργικών, ηλεκτρικών υδραυλικών βλαβών καθώς και αποθηκευτικοί χώροι.
  • Το διοικητήριο, τα έντεκα διδακτήρια και η τεράστια σύγχρονη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με εγκατεστημένη μόνιμη μικροφωνική – ηχητική εγκατάσταση και video projector με οθόνη προβολής.
  • Επίσης στο χώρο του Τ.Δ.Α. και σε συνεργασία της υπηρεσίας με την οικεία Α.Δ. Ορεστιάδας λειτουργεί πρατήριο υγρών καυσίμων για το ανεφοδιασμό των υπηρεσιακών οχημάτων.

Οι εκπαιδευτικοί χώροι, οι αθλητικές εγκαταστάσεις και οι επιπλέον χώροι που διαθέτει (ιατρείο, αναρρωτήριο, οπλουργείο, διάφοροι αποθηκευτικοί χώροι κ.α.) έχουν διαμορφωθεί με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα των αστυνομικών σχολών.

Το Τμήμα διαθέτει αυτόνομο πεδίο βολής για την πρακτική εκπαίδευση των νέων αστυνομικών. Ξεχωριστή θέση στις εγκαταστάσεις της Σχολής καταλαμβάνει το Ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου Αρτεμίου.

Εκπαίδευση και διδακτικό προσωπικό

Στο πλαίσιο της αποστολής του το Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμότειχου προσφέρει επιστημονική μόρφωση και επιχειρησιακή κατάρτιση στα υποψήφια, προς ένταξη στο δυναμικό της, μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το διδακτικό προσωπικό του Τμήματος αποτελείται από διακεκριμένους Καθηγητές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Δικαστές και Εισαγγελείς, Νομικούς και άλλους Ειδικούς Επιστήμονες, καθώς και αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας ή άλλων Σωμάτων Ασφαλείας με υψηλή επαγγελματική εμπειρία και κατάρτιση πάνω σε θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος ή ευρύτερα θέματα, όπως η πολιτική προστασία.

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
ΣΧΟΛΗ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΔΟΚΙΜΩΝ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ
Διεύθυνση: 1ο χιλ. Επ.Ο. Διδυμοτείχου-Μεταξάδων, 68300 – Διδυμότειχο
Τηλέφωνο: 25530 – 26681-3
Φαξ: 25530 – 26680
E-mail: tda-did@astynomia.gr