15-05-2026:  «Το Οργανωμένο Έγκλημα ως μέσο εκδήλωσης Υβριδικών Απειλών»

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

     Αθήνα, 15 Μαΐου 2026

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 «Το Οργανωμένο Έγκλημα ως μέσο εκδήλωσης Υβριδικών Απειλών»

Ημερίδα σε στελέχη της Διεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Εγκαταστάσεις της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής

 

Πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες, σήμερα (15-05-2026), στο Αμφιθέατρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, ημερίδα με θέμα «Το Οργανωμένο Έγκλημα ως μέσο εκδήλωσης Υβριδικών Απειλών», η οποία διοργανώθηκε από το Γραφείο Στρατηγικής Ανάλυσης του Τμήματος Διαχείρισης Πληροφοριών και Στρατηγικής Οργανωμένου Εγκλήματος της Υποδιεύθυνσης Πληροφοριών & Ειδικών Δράσεων της Δ.Α.Ο.Ε..

Τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτησε, κατά την έναρξή της, ο Διοικητής της Υπηρεσίας, Υποστράτηγος Φώτιος Ντουίτσης, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαρκώς εξελισσόμενη φύση του Οργανωμένου Εγκλήματος και στην ανάγκη κατανόησης της διασύνδεσής του με σύγχρονες υβριδικές απειλές που πλήττουν την εθνική και δημόσια ασφάλεια.

Εισηγητές της ημερίδας ήταν ο Ερευνητικός Συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος, η Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου στο Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Ήλια Συρίγου, καθώς και έμπειρα στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, οι οποίοι ανέπτυξαν ζητήματα που αφορούν τη σύγκλιση του Οργανωμένου Εγκλήματος με υβριδικές μορφές απειλών, τις σύγχρονες τάσεις, τις εγκληματικές μεθοδολογίες και τις προκλήσεις που ανακύπτουν για τους αρμόδιους φορείς.

Την ημερίδα παρακολούθησαν -40- στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και των Περιφερειακών της Μονάδων, τα οποία είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε γόνιμο διάλογο και ανταλλαγή απόψεων με τους εισηγητές, ενισχύοντας την θεωρητική και επιχειρησιακή τους κατανόηση επί των εξεταζόμενων θεματικών.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών αναδείχθηκε ο ολοένα και πιο σύνθετος ρόλος του Οργανωμένου Εγκλήματος στο σύγχρονο περιβάλλον ασφάλειας, με ιδιαίτερη έμφαση στη διασύνδεσή του με τις υβριδικές απειλές και στην εργαλειοποίηση εγκληματικών δικτύων από ξένους δρώντες, στο πλαίσιο επιχειρήσεων που αποσκοπούν, τόσο στην αποσταθεροποίηση κρατικών δομών και οικονομιών, όσο και στην πόλωση των κοινωνιών.

Η εν λόγω πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας της ΔΑΟΕ για την ενίσχυση της θεσμικής γνώσης, της στρατηγικής ανάλυσης και της επιχειρησιακής ετοιμότητας του προσωπικού της, απέναντι στις σύγχρονες και σύνθετες προκλήσεις ασφάλειας.

Τελευταιές Αναρτήσεις