24-10-2002: Ενδιαφέρον για τις εξελίξεις της δίκης των μελών της 17 Νοέμβρη

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ     

ΑΘΗΝΑ 24-10-2002

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

To ενδιαφέρον για τις εξελίξεις της δίκης των μελών της 17 Νοέμβρη, λόγω του ενδιαφέροντος των οικογενειών των θυμάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που έχουν ορίσει και δικηγόρους τόνισε Ουάσιγκτον ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, λίγο πριν αναχωρήσει από την Ουάσιγκτον με προορισμό την Αθήνα. Για το θέμα αυτό, τόνισε πως η δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της στην Ελλάδα.

Αποτιμώντας την τριήμερη επίσκεψή του και τις επαφές του στην αμερικανική πρωτεύουσα είπε: "Είναι εντυπωσιακό το θερμό κλίμα και η ατμόσφαιρα που μας υποδέχτηκαν οι εδώ εκπρόσωποι των υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, τα πολιτικά πρόσωπα που συναντήσαμε. Είναι πραγματικά ριζικά διαφορετικό το κλίμα από αυτό που συναντήσαμε πριν από δύο και τρία χρόνια, αντίστοιχα, στις επισκέψεις μας εκείνη την εποχή. Και βεβαίως μας συνεχάρησαν για τις προσπάθειες που καταβάλαμε για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας. Δεν σταθήκαμε όμως καθόλου σ` αυτό. Προχωρήσαμε σε μια σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος και πρέπει να σας πω, πως οι Αμερικανοί δείχνουν ένα πάρα πολύ έντονο ενδιαφέρον για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να πετύχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, όχι μόνο ως προς την ασφάλεια, αλλά γενικότερα. Θεωρούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες ένα πολύ μεγάλο γεγονός και βεβαίως, σε ότι αφορά την αρμοδιότητά μου, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια των Αγώνων». Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι έγιναν «διεξοδικές συζητήσεις γύρω από το θέμα της ασφάλειας για τον καθορισμό των τρόπων με τους οποίους αυτή η συνεργασία θα συστηματοποιηθεί περαιτέρω".

Συζητήθηκε επίσης, η Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι προτεραιότητές της στον τομέα της ασφάλειας. "Για μας αποτελεί υψίστη προτεραιότητα η προώθηση των σχεδίων και των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης. Αντιλαμβάνεστε ότι και για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι σημαντικό θέμα αυτό, με την έννοια ότι η λαθρομετανάστευση πολλές φορές έχει και ουρές, που είναι το οργανωμένο έγκλημα, η διακίνηση γυναικών και παιδιών και άλλες συνέπειες του φαινομένου αυτού. Πρόκειται για ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για μας, γιατί αφορά την ασφάλεια της Ελλάδας και ασφαλώς αφορά και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με την έννοια ότι τα κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος, των ναρκωτικών κτλ., είναι πολλές φορές χρηματοδότες της διεθνούς τρομοκρατίας".

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, αναφέρθηκε επίσης και στο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων: "Δεν υπάρχει κανένα σύννεφο στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Είναι απολύτως καθαρός ο ορίζοντας, το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούνται οι σχέσεις των δύο χωρών. Αυτό οφείλεται στις προσπάθειες που έκαναν και οι δύο κυβερνήσεις, τα τελευταία χρόνια να επιλύσουν τις εκκρεμότητες και τα ζητήματα που υπήρχαν, οι πρέσβεις μας εδώ, όπως και οι πρέσβεις των Η.Π.Α. στην Αθήνα, τα μέλη της κυβέρνησης διαπραγματεύθηκαν τα θέματα αυτά όλα αυτά τα χρόνια".

 

Τελευταιές Αναρτήσεις