Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αστυνομίας στο Βέλγιο

Στις Βρυξέλες από 27 Ιουνίου μέχρι και 1 Μαΐου 2005 διοργανώθηκε η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αστυνομίας από την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Ένωση (Ε.P.Α.). Η Ελληνική Αστυνομία εκπροσωπήθηκε από τον Προϊστάμενο Κλάδου Διοικητικού, Υποστράτηγο κ. Ασημάκη Γκόλφη, με συμμετοχή μουσικών από τα Τμήματα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, της Ελληνικής Αστυνομίας (σύνολο 26 άτομα).
Κατά την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων (28 Ιουνίου 2005), πραγματοποιήθηκε, στην κεντρική πλατεία Βρυξελλών (Grand Platz), η τελετή έναρξης, παρουσία του Αρχηγού της Βελγικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου κ. Herman Fransen, πολιτικών παραγόντων και αντιπροσωπειών κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και εκπροσώπων αστυνομικών ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με σχετική πρόσκληση της οργανωτικής Επιτροπής. Η εκδήλωση είχε πανηγυρικό χαρακτήρα. Οι μουσικές αντιπροσωπείες της Ελλάδας, Πολωνίας και Βελγίου με μπάντες, παιάνισαν για μισή ώρα η κάθε μια, διάφορα εθνικά μουσικά άσματα ενώ στο τέλος όλοι μαζί παιάνισαν τον ύμνο της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ένωσης.
Πέραν των προσκεκλημένων και συμμετεχόντων, την πανηγυρική αυτή εκδήλωση παρακολούθησαν πλήθος κόσμου που είχαν συγκεντρωθεί στο χώρο, ειδικά για την εκδήλωση. Ο εντυπωσιασμός, τα ευμενή σχόλια, αλλά και οι θερμές εκδηλώσεις των παρευρισκομένων, δημιούργησαν μια ιδιαίτερα θερμή ατμόσφαιρα, συγκινησιακή σε πολλές περιπτώσεις από τις επευφημίες Ελλήνων μεταναστών. Μετά την εκδήλωση, ακολούθησε δεξίωση προς τιμή των συμμετεχόντων, σε ειδική αίθουσα του Δημαρχείου της πόλης των Βρυξελλών. (Στον ίδιο χώρο τις πρωινές ώρες είχαν πραγματοποιηθεί και δοκιμαστικές ασκήσεις για την επίσημη απογευματινή εκδήλωση).

 

Την Τετάρτη, 29-6-2005, από τις πρωινές ώρες έως την 21η βραδινή ώρα, οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην πόλη Nivelles του Βελγίου.
Τόσο η συμμετοχή των αστυνομιών όσο και οι πολιτικοί παράγοντες και λοιποί φορείς της πόλης, με προβολή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τον ημερήσιο Τύπο έδωσαν στην εκδήλωση πρωτοφανή δημοσιότητα, τονίζοντας τις σχέσεις αστυνομίας – πολιτών.
Την Πέμπτη 30-6-2005, επαναλήφθηκε το ίδιο πρόγραμμα πλησίον της πόλης Charles – le – roi.
Στους χώρους των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε επίδειξη των Ειδικών Δυνάμεων της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας (καταβάσεις αστυνομικών από ελικόπτερο, έλεγχος αυτοκινήτων, επίδειξη έρευνας με αστυνομικούς σκύλους για ναρκωτικά, εκρηκτικά, καθώς και ακινητοποίηση ύποπτων ατόμων).

 

Την Παρασκευή 1-7-2005 η ίδια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πόλη Mallines με τοπικές εκδηλώσεις και τη συμμετοχή των εκεί παραγόντων, αστυνομικών, πολιτικών και δημοτικών εκπροσώπων. Το βράδυ πραγματοποιήθηκε δεξίωση στο Αρχηγείο της Βελγικής Αστυνομίας στις Βρυξέλλες, με ομιλίες, χαιρετισμούς και έκφραση ευχαριστηρίων της Οργανωτικής Επιτροπής προς τους συμμετέχοντες.
Σκοπός των εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ένωσης ήταν η πολυμερής συμμετοχή αστυνομικών εκπροσώπων χωρών – μελών της Ε.Ε. με στόχο, μέσω των μουσικών εκδηλώσεων, να παρουσιάσουν στους πολίτες ένα διαφορετικό πρόσωπο του αστυνομικού από αυτό που ίσως είναι συνηθισμένοι να βλέπουν μέσω της καταστολής του εγκλήματος και να περάσουν ένα νέο μήνυμα εφαρμογής του νόμου, με αμφίδρομη υποστήριξη του αστυνομικού προς τον πολίτη και του πολίτη προς τον αστυνομικό.
Τελευταιές Αναρτήσεις