Καινοτόμες δράσεις – Πρόληψη και ενημέρωση

H Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, εκτός από την καταστολή του εγκλήματος στον Κυβερνοχώρο, δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στην πρόληψή του. Στο πλαίσιο αυτό έχει αναπτύξει ένα σύνολο καινοτόμων δράσεων με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, του εμπορικού κόσμου, των εταιριών καθώς και των δημόσιων και ακαδημαϊκών οργανισμών σε θέματα που αφορούν την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο, τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε αυτό, καθώς και τους τρόπους προστασίας.

Οι καινοτόμες δράσεις που υλοποιούνται από την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι οι ακόλουθες:

• Ημερίδες Ασφαλούς Πλοήγησης: Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διοργανώνει ημερίδες σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, έχοντας ως στόχο την ενημέρωση των πολιτών και ιδιαίτερα των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών, για τα φαινόμενα διαδικτυακής βίας, τους κινδύνους που ελλοχεύουν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και γενικά την πρόληψη και την αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες.

• Τηλεδιασκέψεις: πραγματοποιούνται, ενημερώσεις μέσω διαδικτύου, οι οποίες γίνονται σε πραγματικό χρόνο και επιτρέπουν να πραγματοποιηθεί παρουσίαση, συνομιλία, ερωτήσεις και απαντήσεις μεταξύ ομιλητών και ακροατών που βρίσκονται σε απόσταση.

• Εκπαιδευτικές Επισκέψεις: καθημερινά η ΔΙ.Δ.Η.Ε και η Υ.Δ.Η.Ε.Β.Ε γίνονται αποδέκτες πολλών αιτημάτων σχολείων και διάφορων φορέων που θέλουν να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις της και να ενημερωθούν για θέματα που αφορούν την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Κατά τη σχολική χρονιά 2017-2018 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 439 ενημερωτικές ημερίδες σε όλη την Επικράτεια και συγκεκριμένα 345 σε σχολικές μονάδες και 94 σε διάφορους φορείς.

Τις ημερίδες παρακολούθησαν περισσότεροι από 40.000 μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, δικαστικοί λειτουργοί και πολίτες που επιθυμούσαν να ενημερωθούν για τους κινδύνους και τις απειλές του διαδικτύου αλλά και τις σύγχρονες μορφές κυβερνο-εγκλήματος και την προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

Σε περίπτωση που εκπροσωπείτε κάποιον φορέα και επιθυμείτε να πραγματοποιηθεί ενημέρωση από την Υπηρεσία μας σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε εδώ τη σχετική φόρμα.

• Διοργάνωση συνεδρίων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο: με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, πραγματοποιούνται από την ΔΙ.Δ.Η.Ε. σχετικά συνέδρια τα οποία περιλαμβάνουν παρουσιάσεις από διακεκριμένους και εξειδικευμένους σε θέματα που αφορούν στην Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο, επιστήμονες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στα συνέδρια αυτά αναπτύσσονται θεματολογίες σχετικά με τις μελλοντικές εξελίξεις σε θέματα του διαδικτύου, όπως και σχετικές με τη νομοθεσία που εφαρμόζεται στο χώρο του κυβερνοεγκλήματος. Η ΔΙ.ΔΗ.Ε. έχει προχωρήσει και στην έκδοση των πρακτικών των συνεδρίων σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, μέσα από τα οποία δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να ενημερωθούν αναλυτικά για τις εισηγήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα συνέδρια.

Δείτε και κατεβάστε τα πρακτικά των συνεδρίων από τους συνδέσμους που ακολουθούν:


• Τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά «σποτ»: η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προχώρησε στην παραγωγή και προβολή μέσω ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, τεσσάρων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών «σποτ» στο πλαίσιο της εκστρατείας πληροφόρησης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων για την προστασία τους από τις παγίδες του διαδικτύου.

  • Το πρώτο αφορά τους αόρατους κινδύνους του διαδικτύου και παρουσιάσθηκε το 2010. Σκοπός είναι η αφύπνιση τόσο των παιδιών όσο και των γονιών, καθώς οι τελευταίοι αποτελούν το μοναδικό «τείχος» προστασίας των παιδιών απέναντι στα αρπακτικά. Οι γονείς πρέπει να βρίσκονται κοντά στα παιδιά τους και να συζητούν μαζί τους. Μόνο τότε το παιδί θα μπορέσει να μιλήσει για απειλές που το προσεγγίζουν

  • Το δεύτερο αφορά το cyberbullying και παρουσιάσθηκε το 2014.

  • Το τρίτο αφορά τους κινδύνους που κρύβουν οι επαφές με αγνώστους και παρουσιάσθηκε το 2014. Στόχος είναι να προστατευτούν τα παιδιά από τα λεγόμενα αρπακτικά που παραμονεύουν στο διαδίκτυο με το μανδύα του «φίλου» ή του «συνομήλικου» που τους πιάνει τη κουβέντα για θέματα τα αφορούν ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους και στη συνέχεια να τα αποπλανήσουν.

Δείτε εδώ βίντεο της ΔΙΔΗΕ
Κατεβάστε τα spots εδώ (Dropbox)

• Συγγραφή και διαμοιρασμός ενημερωτικών φυλλαδίων: η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει προβεί στην έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων με διαφορετικές θεματικές ενότητες για την παροχή συμβουλών για ασφαλέστερη πλοήγηση στο Διαδίκτυο.

https://www.cyberkid.gov.gr/cyberkid/ψηφιακό-υλικό/φυλλάδια

https://cyberalert.gr/leaflets/

Επίσης από την Υπηρεσία μας δημιουργήθηκαν Φιλικές Συμβάσεις Γονιού-Παιδιού ανά ηλικιακή ομάδα αναφορικά με τη χρήση διαδικτύου και κινητού τηλεφώνου τις οποίες μπορείτε να βρείτε, ανά ηλικιακή ομάδα, στην ιστοσελίδα μας https://www.cyberkid.gov.gr

• Συμμετοχή στο Πληροφοριακό Κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. στη ΔΕΘ: περισσότεροι από 100.000 πολίτες επισκέφθηκαν το περίπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας τα τελευταία χρόνια και ενημερώθηκαν από αξιωματικούς της ΔΙ.Δ.Η.Ε. και της Υ.Δ.Η.Ε.Β.Ε. σχετικά με την ασφαλή διαδικτυακή πλοήγηση και τη διεξαγωγή ασφαλών ηλεκτρονικών συναλλαγών, με αποτέλεσμα το περίπτερο να αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης.

• Ιστότοπος cyberkid.gov.gr

Το www.cyberkid. gov .gr είναι μία πρωτοβουλία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, που υλοποιείται από την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης παιδιών ηλικίας μέχρι 18 ετών, των γονέων τους καθώς και εκπαιδευτικών σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Στο www.cyberkid. gov .gr παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με το πως μπορεί να εκμεταλλευτεί όλη η οικογένεια τα θετικά των σύγχρονων τεχνολογιών που μας περιβάλλουν και φυσικά του διαδικτύου. Στο πλαίσιο της συνεχούς ενημέρωσης και ανάπτυξης του ιστότοπου www.cyberkid. gov .gr δημιουργήθηκε η ενότητα «Ψηφιακή Αλάνα», όπου τα παιδιά μπορούν να παίζουν τα αγαπημένα τους ηλεκτρονικά παιχνίδια με απόλυτη προστασία από τους κινδύνους που παραμονεύουν στο διαδίκτυο.

Επισκεφτείτε εδώ την ιστοσελίδα Cyberkid για χρήσιμες συμβουλές της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.

• Εφαρμογή Cyberkid για φορητές συσκευές (APPS)

Η εφαρμογή Cyberkid για κινητά δημιουργήθηκε με σκοπό να ενημερώνει καθημερινά τους γονείς και τα παιδιά κάθε οικογένειας για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε αυτό. Παράλληλα, είναι μία διαδραστική εφαρμογή, η οποία δίνει την δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσω της γραμμής CYBER ALERT αλλά και μέσω αποστολής άμεσου μηνύματος e-mail, με τη χρήση ενός κουμπιού, ενώ υπάρχει η δυνατότητα ψυχαγωγίας μέσω των διαφόρων παιχνιδιών.

• Ιστότοπος Cyberalert.gr – Feelsafe και εφαρμογή Feelsafe: Με την αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου στις καθημερινές αγορές και τις εμπορικές συναλλαγές, κρίνεται επιβεβλημένη η διεύρυνση της ενημέρωσης ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου και η περαιτέρω ενημέρωση μεταξύ άλλων και του εμπορικού κόσμου. Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.), προχώρησαν στην υλοποίηση πλατφόρμας καινοτόμων δράσεων με την ονομασία «FeelSafe».

Στόχος είναι η από κοινού συστηματική και επιστημονική μελέτη των θεμάτων και προβλημάτων που προκύπτουν για το εμπόριο και τους καταναλωτές από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, με σκοπό την ενημέρωση εμπόρων και καταναλωτών για τους διαδικτυακούς κινδύνους και την ασφαλή χρήση του διαδικτύου στις εμπορικές συναλλαγές και τις διαδικτυακές αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιήθηκε η ιστοσελίδα http://cyberalert.gr/feelsafe/ αλλά και η πρωτοποριακή εφαρμογή (application) “FeelSafe”, οι οποίες αποτελούν βασικό βήμα ενημέρωσης των καταναλωτών αλλά και των μελών της Ε.Σ.Ε.Ε., μιας και το μεγαλύτερο μέρος των χρηστών, χρησιμοποιεί «έξυπνα» κινητά στην καθημερινότητά του.

Στην πλατφόρμα αυτή παρουσιάζονται με άμεσο τρόπο οδηγίες για την αποφυγή ηλεκτρονικών απατών ανά κατηγορία. Ο συνδυασμός αυτών των πληροφοριών με online γραμμή καταγγελιών (SOS) και η καθημερινή ενημέρωση από εξειδικευμένους αξιωματικούς της ΔΙ.Δ.Η.Ε. για τις τρέχουσες παγίδες – απάτες κρίνεται ως καθοριστική στην έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών. Επισκεφτείτε εδώ την ιστοσελίδα Cyberalert

• Παρουσία στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Facebook, Twitter, Instagram , YouTube ): Η πιστοποιημένη ( verified ) Σελίδα του Cyberkid στο Facebook δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2014 με σκοπό να ενισχύσει την προβολή της ιστοσελίδας www.cyberkid. gov .gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τον Απρίλιο του 2015 ξεκίνησε η λειτουργία του λογαριασμού Twitter «@CyberAlertGR» που έχει ως στόχο την άμεση και σε πραγματικό χρόνο (real time) ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους που ανακύπτουν καθημερινά στο διαδίκτυο, ενώ ταυτόχρονα και οι ίδιοι θα μπορούν να ενημερώσουν τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε περίπτωση κινδύνου ή απειλής στο διαδίκτυο. T ον Αύγουστο 2015 δημιουργήθηκε αντίστοιχη πιστοποιημένη σελίδα και στο Facebook «CYBER ALERT». Επίσης η Υπηρεσία μας διαθέτει στο YouTube το πιστοποιημένο κ ανάλι CYBER ALERT . Τον Φεβρουάριο του 2018 δημιουργήθηκε ο λογαριασμός Ιnstagram “cyberalert.gr”.

Επισκεφτείτε τις σελίδες μας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης:

https://www.facebook.com/cyberkid.gov.gr/

https://www.facebook.com/CyberAlertGR/

https://www.instagram.com/cyberalert.gr

https://twitter.com/CyberAlertG

https://www.youtube.com/channel/UCSECtiscTH8tkxzBzX8gVcQ