26-01-2023: Συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας σε επίσκεψη εργασίας στελεχών Αστυνομικών Αρχών της Βρετανίας στην Ελλάδα για την έμφυλη – ενδοοικογενειακή βία

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2023

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας σε επίσκεψη εργασίας στελεχών Αστυνομικών Αρχών της Βρετανίας στην Ελλάδα για την έμφυλη – ενδοοικογενειακή βία

Επίσκεψη εργασίας στελεχών Αστυνομικών Αρχών της Βρετανίας πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 9 έως 13 Ιανουαρίου 2023 στην Αθήνα και στο Ηράκλειο Κρήτης, στο πλαίσιο υλοποίησης προγράμματος για την αντιμετώπιση της έμφυλης – ενδοοικογενειακής βίας.

Σκοπός της επίσκεψης αποτέλεσε η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για την πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση περιστατικών έμφυλης -ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των αστυνομικών αρχών των δύο χωρών.

Η εν λόγω δράση αποτέλεσε τη δεύτερη φάση προγράμματος εκπαίδευσης και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών για την πιλοτική εφαρμογή του «Εργαλείου εκτίμησης κινδύνου για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας», που εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου 8 με τίτλο «Οριζόντιο εργαλείο εκτίμησης κινδύνου ενδοοικογενειακής βίας» του Έργου «Οριζόντιες Παρεμβάσεις Εθνικής Εμβέλειας για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών» (ΕΠ.Μ.Δ.Τ. 2014-2020).

Στην επίσκεψη συμμετείχαν διά ζώσης και διαδικτυακά συνολικά 6 στελέχη από Αστυνομικές Αρχές της Βρετανίας και συγκεκριμένα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου (Metropolitan Police – Scotland Yard), της Αστυνομίας του Bedfordshire (Bedfordshire Police) και της Αστυνομίας της Σκωτίας (Police Scotland).

Από ελληνικής πλευράς τη βρετανική αντιπροσωπεία συνόδευσε καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος της επίσκεψης ο Αστυνόμος Β΄ Ανέστης Σαπουνάς του Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και η κα Ελένη Φώτου, ανάδοχος του εργαλείου εκτίμησης επικινδυνότητας.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν στην Αθήνα διάφορους φορείς για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και εγκαταστάσεις υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, συνοδευόμενοι από την κα Μαρία Μπάρλου του Πολιτικού Τμήματος της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα και την κα Βασιλική Σαϊνη της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Έπειτα, τα στελέχη της βρετανικής αντιπροσωπείας πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου Κρήτης, συνοδευόμενοι από την Εισαγγελέα της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, κα Weir Rachael.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και βέλτιστες πρακτικές επί των θεμάτων του προγράμματος, καθώς και να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις από αρμόδια στελέχη υπηρεσιών και φορέων που κάλυπταν το ευρύ φάσμα αντιμετώπισης της έμφυλης – ενδοοικογειακής βίας στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας και της ενίσχυσης της διμερούς αστυνομικής συνεργασίας των δύο χωρών.

 

Τελευταιές Αναρτήσεις