Συνέντευξη με τον Πρόεδρο της Σερβίας-Μαυροβουνίου κ. Σβέτοζαρ Μάροβιτς
Η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Σερβίας-Μαυροβουνίου Σβέτοζαρ Μάροβιτς
Ο Πρόεδρος της Σερβίας-Μαυροβουνίου μιλάει στην Αστυνομική Ανασκόπηση
Καταδεκτικός, πρόσχαρος, χαμογελαστός και με διπλωματική δεξιότητα μας δέχθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας και του Μαυροβουνίου κύριος κ. Σβέτοζαρ Μάροβιτς. Πρόκειται για κορυφαία πολιτική προσωπικότητα της χώρας του, γνωστός για τον ήπιο χαρακτήρα του και τη διάθεση να εξομαλύνει τις αντιθέσεις, στοιχεία που του αναγνωρίζουν φίλοι και αντίπαλοι, γι` αυτό άλλωστε ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα.
«Αστυνομική Ανασκόπηση»: Κύριε Πρόεδρε, τα τελευταία χρόνια η χώρα σας διήλθε μιας φοβερής πολεμικής δοκιμασίας, με αντανάκλαση σε όλο τον βαλκανικό χώρο. Οι πληγές αυτές της δοκιμασίας, όλοι γνωρίζουν, ότι ακόμα ταλαιπωρούν την πατρίδα σας. Θα είχατε την καλοσύνη να μας σχολιάσετε τα θλιβερά αυτά γεγονότα, σε συσχετισμό με το γεγονός ότι ο ελληνορθόδοξος λαός αισθάνθηκε και συνεχίζει να αισθάνεται πολύ κοντά στο λαό σας;
Κατά τη δεκαετία του `90, η Σερβία, το Μαυροβούνιο και οι υπόλοιπες χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας βίωσαν μια δύσκολη και δραματική περίοδο συγκρούσεων, δυσπιστίας και πόνου. Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκατοντάδες χιλιάδες έμειναν άστεγοι, πολλά εγκλήματα διαπράχθηκαν…
Μετά το τέλος των συγκρούσεων, και κυρίως μετά τις δημοκρατικές αλλαγές που επήλθαν στη Σερβία αλλά και σε άλλες χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, άνοιξαν οι πόρτες της σταθεροποίησης αμοιβαίων, φιλικών σχέσεων, επανεγκαθίδρυσης της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας.
Μέσα σε μία σύντομη σχετικά χρονική περίοδο -από ιστορική άποψη- καταφέραμε, όλοι εμείς από τα Δυτικά Βαλκάνια να αναπτύξουμε φιλικές σχέσεις, να βελτιώσουμε συνολικά το επίπεδο της συνεργασίας μας και όλοι μαζί να εισέλθουμε σε μια δύσκολη αλλά αναπόφευκτη διαδικασία αντιμετώπισης του παρελθόντος και δημιουργίας φιλοδοξίας για μια κοινή ευρωπαϊκή προοπτική.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύσκολων ετών, η Ελλάδα και οι πολίτες της επέδειξαν στο μέγιστο βαθμό την αυθεντικότητά τους και την πίστη τους στο ρητό, «ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται».
Τεράστια ποσά ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ελλάδα προς τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, αναρίθμητες προσπάθειες για την συγκέντρωση κεφαλαίων για την ανοικοδόμηση της χώρας μας, φιλοξενίες παιδιών μας, κυρίως προσφύγων, για μικρό ή και για μεγάλο χρονικό διάστημα από ελληνικές οικογένειες, είναι μερικές μόνο από τις χειρονομίες αληθινής φιλίας και αλληλεγγύης που ποτέ δεν θα ξεχάσουμε.
Ακόμη και σήμερα η Ελλάδα, σαν αληθινός φίλος, αντιλαμβάνεται στο έπακρο τους στόχους και τις προτεραιότητές μας και μας βοηθά να τους κατακτήσουμε.
Η Ελλάδα, δεν σταμάτησε ποτέ να υποστηρίζει τις φιλοδοξίες μας, για μια ευρωπαϊκή προοπτική, γεγονός που αποτελεί άλλωστε την θεμελιώδη και ειλικρινή δέσμευσή μας. Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και κατέχοντας μια περίοπτη θέση στην περιοχή, η Ελλάδα αποτελεί για την Σερβία και το Μαυροβούνιο έναν συνεργάτη – κλειδί στο δρόμο που χαράσσουμε για μια ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Ο Mαυροβούνιος δικηγόρος Σβέτοζαρ Μάροβιτς εξελέγη πρώτος πρόεδρος της ένωσης Σερβίας-Μαυροβουνίου στις 7 Μαρτίου του 2003, λιγότερο από ένα μήνα μετά την κατάργηση της πρώην Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας.
Ο κ. Μάροβιτς γεννήθηκε το 1955 στην πόλη Κοτόρ και είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής της Ποντγκόριτσα. Είναι συνιδρυτής και Αντιπρόεδρος του μαυροβούνιου Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών (DPS) το οποίο τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας. Ο κ. Μάροβιτς ήταν το πρώτο εκλεγμένο μέλος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου το 1990. Εξελέγη πρόεδρός του τρεις φορές την περίοδο μεταξύ 1994 και 2001 και διετέλεσε επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας και Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας και του Μαυροβουνίου με το DPS.
Στην εναρκτήρια ομιλία του ως προέδρου στις 7 Μαρτίου του 2003 ο κ. Μάροβιτς χαρακτήρισε τη συμφωνία που οδήγησε στη δημιουργία της νέας χαλαρής Ένωσης ως ?την πρώτη ως τώρα δημοκρατική συμφωνία μεταξύ Σερβίας και Μαυροβουνίου." Ο κ. Πρόεδρος είπε ότι κύριο επίκεντρο του έργου του τα τρία χρόνια πριν μπορέσουν οι δύο Δημοκρατίες να επιλέξουν την έξοδο από την Ένωση, θα είναι η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού της Σερβίας – Μαυροβουνίου. Ο Μάροβιτς υποσχέθηκε επίσης συνεργασία με το δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου του ΟΗΕ στη Χάγη.
Εκτός από το γεγονός ότι είναι ένας ενεργός πολιτικός ο Πρόεδρος της Σερβίας -Μαυροβουνίου έχει αρθρογραφήσει σε πολλές καθημερινές, εβδομαδιαίες εφημερίδες και περιοδικά και υπήρξε εμπνευστής ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων στην πόλη Μπούντβα.
Ο κ. Σβέτοζαρ Μάροβιτς είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.
«Α.Α.»: Σε τι στάδιο βρίσκονται οι προσπάθειες για ανασυγκρότηση του κράτους σας και από ποιες διαδικασίες διήλθε το σύγχρονο όνομα «Σερβία και Μαυροβούνιο»;
Η παρούσα θεσμοθετημένη σχέση μεταξύ Σερβίας και Μαυροβουνίου είναι το πρώτο δημοκρατικό και ίσως θα έπρεπε να πω και ευρωπαϊκό περιβάλλον που η Σερβία και το Μαυροβούνιο – ως παλαιά ευρωπαϊκά κράτη – είχαν ποτέ, από τις απαρχές της ιστορίας τους.
Παρά το γεγονός ότι η ουσία της σχέσης είναι ειδική, αποκλείει μη δημοκρατικές βλέψεις καθώς και οποιαδήποτε προσπάθεια του ενός κράτους να επιβληθεί στο άλλο.
Η Σερβία και το Μαυροβούνιο έχουν κοινό ενδιαφέρον, εγκαθίδρυσης ενός ενωμένου κράτους και σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να εργαστούν και να επιτύχουν κοινούς στόχους και μια εσπευσμένη προσχώρηση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το επίσημο όνομα του ενωμένου κράτους μας – Σερβία και Μαυροβούνιο – αντικατοπτρίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ουσία αυτής της προοπτικής. Προς την ίδια κατεύθυνση λειτουργεί η πρακτική που ακολουθούμε, και οι δημοκρατικές συμφωνίες που συνάπτουμε, με απώτερο σκοπό, όπως σας τόνισα, να γίνουμε το συντομότερο δυνατό μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας.
«Α.Α.»: Ποιος είναι ο ρόλος που διαδραμάτισε η Σερβική Αστυνομία κατά τη διάρκεια του πολέμου και ποιος σήμερα;
Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στην πρώην Γιουγκοσλαβία και στο Κόσοβο, τη δεκαετία του `80, κάποια τμήματα των αστυνομικών δυνάμεων χρησιμοποιήθηκαν με λάθος τρόπο από τις τότε μη δημοκρατικές δομές του καθεστώτος Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι.
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αλλά και εθνικά δικαστήρια δικάζουν μέχρι και σήμερα αυτές τις καταχρήσεις και τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας στη δεκαετία του `90. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, οποιαδήποτε ευθύνη για παραβίαση νόμων και διεθνούς δικαίου, θα πρέπει να απομονώνεται και αυτό βέβαια ισχύει και για τους Αστυνομικούς. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε απολύτως και με ειλικρίνεια το πρόσφατο παρελθόν.
Σήμερα, οι αστυνομικές δυνάμεις τόσο στη Σερβία όσο και στο Μαυροβούνιο βρίσκονται υπό πλήρες δημοκρατικό και δημόσιο έλεγχο και οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται σ` αυτόν τον τομέα και σε ολόκληρο το σύστημα ασφαλείας, γίνονται υπό το πρίσμα σχετικών διεθνών παραγόντων.
Η αστυνομία απασχολείται αποκλειστικά με την προστασία των πολιτών, της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, αποτελεί δηλαδή Υπηρεσία προστασίας όλων των σύγχρονων δημοκρατικών επιτευγμάτων και καταστολής κάθε μορφής εγκλήματος. Οι αστυνομικές Υπηρεσίες τόσο στη Σερβία όσο και στο Μαυροβούνιο έχουν αναπτύξει ένα εξαίρετο επίπεδο συνεργασίας με συναρμόδιες υπηρεσίες της περιοχής, γεγονός που είναι εξαιρετικά σημαντικό. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η περιοχή των Βαλκανίων, αποτελεί σταυροδρόμι ανάμεσα στην Δύση και στην Ανατολή απαιτούνται κοινές προσπάθειες για την πρόληψη όλων των μορφών του διεθνώς οργανωμένου εγκλήματος.
Α.Α.: Ποιο είναι το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας;
Οι ισχυρές ιστορικές και φιλικές σχέσεις μεταξύ της Σερβίας – Μαυροβουνίου και της Ελλάδας είναι τα πιο σημαντικά προαπαιτούμενα στοιχεία για τη βελτίωση κάθε μορφής συνεργασίας, στους τομείς της πολιτικής, οικονομίας, κουλτούρας, αθλητικών και εκπαίδευσης… Εμείς στη Σερβία – Μαυροβούνιο είμαστε ευτυχείς που η Ελλάδα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής στον τομές των επιχειρήσεων στη χώρα μας. Αυτό αποδεικνύει περίτρανα το γεγονός ότι οι Έλληνες επενδυτές αντιλαμβάνονται ότι η Σερβία και το Μαυροβούνιο παρέχουν καλό επίπεδο εργασίας καθώς και υψηλό επενδυτικό περιβάλλον. Αυτό αποτελεί το καλύτερο μήνυμα προς όλες τις άλλες αναπτυγμένες χώρες και τις επιχειρήσεις που εδρεύουν σ` αυτές, ότι δηλαδή θα πρέπει να επενδύσουν στους ανάλογους τομείς στη χώρα μας.
Α.Α.: Το Βαλκανικό Σύμφωνο Φιλίας που υπεγράφη το 1934, έθετε τις βάσεις συνεργασίας μεταξύ των Βαλκανικών χωρών. Παρά το γεγονός ότι αυτό το Σύμφωνο είχε περιορισμένη διάρκεια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί παράδειγμα και υπόδειγμα για τις σχέσεις συνεργασίας και φιλίας που θα έπρεπε να οικοδομηθούν ανάμεσα στις Βαλκανικές χώρες;
Στο διάβα της ιστορίας, τα Βαλκάνια υπήρξαν μια ασταθής περιοχή και για το λόγο αυτό έχουν γίνει κατά καιρούς πολλές προσπάθειες για να διασφαλιστεί ένα περιβάλλον μόνιμης ειρήνης και σταθερότητας, με τη βοήθεια ποικίλων Συμφώνων. Παρόλα αυτά, αυτά τα Σύμφωνα παρέβλεπαν συχνά το γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρξει εφικτή λύση παρά μόνο αν αντιμετωπίσουμε την περιοχή των Βαλκανίων σαν ενιαίο σύνολο.
Τώρα έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να διασφαλίσουμε σταθερότητα, ασφάλεια και ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής, διαμέσου ενός ευρωπαϊκού πλαισίου και της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Όλοι σ` αυτή την περιοχή έχουμε αναγνωρίσει αυτή τη μοναδική ευκαιρία και είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα την χάσουμε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί το απόλυτο πλαίσιο που εξασφαλίζει τη δημοκρατική λύση όλων των προβλημάτων, λαμβάνοντας υπόψη την πραγματικότητα αλλά και τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες. Όσο πιο πολλά ευρωπαϊκά ιδεώδη, κανόνες και αξίες ενστερνιστούμε στα Βαλκάνια, τόσο μικρότερος θα είναι και ο κίνδυνος «Βαλκανιοποίησης» της περιοχής. Και με τον όρο αυτό, εννοώ συγκρούσεις, παρερμηνείες και απομόνωση!
Α.Α.: Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας!
Εγώ, σας ευχαριστώ και εύχομαι το περιοδικό σας να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή, αναγνωσιμότητα. Καλή συνέχεια!