Ο νέος Διευθυντής της EUROPOL κ. Max – Peter Ratzel μιλάει στην «Αστυνομική Ανασκόπηση»

Γεννήθηκε το 1949 στο Dillingen της Γερμανίας. Είναι πτυχιούχος Μαθηματικός και Φυσικός. Υπηρέτησε σε καίριες θέσεις στην Γερμανική Αστυνομία (ΒΚΑ) ως Προϊστάμενος της Δ/νσης Οργανωμένου Εγκλήματος, ως σύμβουλος του Αρχηγού και του Υπαρχηγού της ΒΚΑ, ως ειδικός σύμβουλος σε θέματα τεχνολογίας στην Αστυνομία κ.ά.
Ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή της EUROPOL στις 19 Απριλίου 2005 και την επόμενη ακριβώς ημέρα, με «γερμανική συνέπεια», συναντηθήκαμε στο γραφείο του στην έδρα της EUROPOL στη Χάγη.  Από την πρώτη στιγμή  φανέρωσε την εκτίμηση που τρέφει για τους Έλληνες Αστυνομικούς, επιμένοντας στα εξαίρετα αποτελέσματα που επιτύχαμε με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας σε ένα περιβάλλον απόλυτης ασφάλειας.
Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή σας παρουσιάζουμε την πρώτη αποκλειστική συνέντευξη του νέου Διευθυντή της EUROPOL κ. MaxPeter Ratzel στο περιοδικό μας. Είμαστε σίγουροι πως θα την βρείτε εξόχως ενδιαφέρουσα…
 
 
Αστυνομική Ανασκόπηση: Έχετε μόλις επιλεγεί από το Συμβούλιο Υπουργών να διευθύνετε την Ευρωπαϊκή Αστυνομία για μια περίοδο τουλάχιστον τεσσάρων ετών. Συναρπαστική δουλειά και τεράστια ευθύνη. Ποιες ήταν οι πρώτες σας σκέψεις όταν σας ανακοινώθηκε ο διορισμός;
 
– Αισθάνθηκα χαρά και συνάμα ανακούφιση. Όταν ένας αστυνομικός αποφασίζει να δηλώσει υποψηφιότητα για μια τόσο υψηλή θέση όπως αυτή του Διευθυντή της EUROPOL, τότε, ο μοναδικός σκοπός του είναι να πετύχει. Αναμφίβολα, αισθάνθηκα κολακευμένος αλλά από την πρώτη κιόλας στιγμή αποφάσισα να υιοθετήσω μια «ταπεινή» -ας μου επιτραπεί ο όρος- στάση, στη νέα αυτή θέση.
Έτσι, προς το παρόν πρέπει να ενημερωθώ για όλες τις αρμοδιότητες και τις παραμέτρους των νέων καθηκόντων μου και στη συνέχεια προτίθεμαι να αποδείξω ότι τελικά επελέγη ο σωστός άνθρωπος για τη θέση αυτή.
 
Α.Α.: Με την επιλογή σας αρχίζει μια νέα σελίδα στην αρχηγεία της EUROPOL. Ποιοι είναι οι βασικοί σας στόχοι.
 
– Στόχος μου είναι να επιτύχω τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Σαφέστατα, είναι αρκετά νωρίς για μένα να επικεντρωθώ σε επί μέρους στόχους. Πρωτίστως, έχω την πρόθεση να έρθω κοντά στο προσωπικό, και τους συναδέλφους μου, στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕUROPOL και τους υπόλοιπους συνεργάτες μου. Να αφουγκραστώ τους πόθους και τις αγωνίες τους και στη συνέχεια θα αποφασίσω τη χάραξη της δικής μου πολιτικής, η οποία θα επιβεβαιώνει τη βασική αποστολή της EUROPOL, που δεν είναι άλλη από τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της συνεργασίας των αρχών εφαρμογής του νόμου των κρατών – μελών στην πρόληψη και καταπολέμηση του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος.
 
Α.Α.: Πρόσφατα, δέκα νέα κράτη μέλη εισήχθησαν στην Ε.Ε. κατά συνέπεια και στην EUROPOL. Ποιες είναι οι επιπτώσεις της «διεύρυνσης» αυτής του Οργανισμού;
 
– Η συνεργασία με τα δέκα νέα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν σε πολύ καλό επίπεδο πριν από την ένταξή τους, δεδομένου του γεγονότος ότι η EUROPOL είχε από πριν υπογράψει με τα κράτη αυτά Συμφωνίες Συνεργασίας, γεγονός που διευκόλυνε εξαιρετικά την ανταλλαγή στοιχείων. Παρόλα αυτά, η προσωπική μου άποψη είναι ότι η ένταξη αυτή θα είναι ιδιαίτερα παραγωγική. Ειδικότερα, όσον αφορά στις αστυνομικές προεκτάσεις και σε θέματα επιβολής του νόμου, πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία ώστε να μπορέσουμε να εξαρθρώσουμε οργανωμένες ομάδες εγκλήματος που εδρεύουν σ΄ αυτό το τμήμα της Ευρώπης μ? έναν πιο επιστημονικό τρόπο.
 
Α.Α.: Όσο αφορά στη διεθνή αστυνομική συνεργασία (π.χ. Interpol), με ποίο τρόπο θεωρείται ότι μπορεί να βελτιωθεί το επίπεδο συνεργασίας;
 
– Πολλοί μεμονωμένοι εγκληματίες και κυρίως οργανωμένες ομάδες εγκληματιών έχουν διεθνείς διασυνδέσεις και δίκτυα. Είναι ιδιαίτερα ευέλικτοι και δεν διστάζουν να εκμεταλλεύονται τα κενά στη διεθνή νομοθεσία και στη νομοθεσία κάθε κράτους. Προκειμένου να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τέτοιους διεθνείς εγκληματίες με ιδιαίτερα πολύπλοκη δράση, η αστυνομική συνεργασία σε διεθνές επίπεδο είναι ζωτικής σημασίας. Αναμφίβολα, είναι σημαντικό, και επιβάλλεται να είναι απολύτως διακριτά τα πεδία ευθύνης και δράσης ανάμεσα στις εμπλεκόμενες -σε μια υπόθεση- αστυνομικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η εμπλοκή της μίας σε αρμοδιότητες κάποιας άλλης.
 
 
Α.Α.: Η EUROPOL, έχει «πολυτομεακό» χαρακτήρα, όπου συνεργάζονται και συστεγάζονται διαφορετικές υπηρεσίες εφαρμογής του νόμου, όπως, αστυνομία, τελωνεία, λιμενικό κ.λπ. Σκοπεύετε να διατηρήσετε και στο μέλλον αυτόν τον «πολυτομεακό» χαρακτήρα του οργανισμού, με συγκερασμό τόσων διαφορετικών υπηρεσιών ή θα πρέπει κάποια στιγμή να περιοριστεί αποκλειστικά στο αστυνομικό πεδίο;
 
– Θεωρώ ότι ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της EUROPOL, είναι ο διεθνής και πολύτομεακός χαρακτήρας της, με τη συνεργασία διαφορετικών υπηρεσιακών εφαρμογής νόμου. Το προσωπικό της δεν καλύπτει αριθμητικά μόνο όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά περιλαμβάνει εκπροσώπους από την Κολομβία και τη Νορβηγία που εργάζονται συστηματικά μαζί μας, εδώ στη Χάγη.
Σύντομα θα καλωσορίσουμε εκπροσώπους από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, έναν συνάδελφο από το FBI και έναν από τις Μυστικές Υπηρεσίες. Η καθημερινή πρακτική απέδειξε περίτρανα ότι είναι πλεονέκτημα να έχουμε ως συνεργάτες εκπροσώπους, για παράδειγμα, από τα τελωνεία ή τη Συνοριακή Αστυνομία, οι οποίοι να εργάζονται στο πλευρό μας, εδώ στην έδρα μας.
Αυτή η πολύ-τομεακή και πολύ-υπηρεσιακή διάσταση δίνει στην EUROPOL μια πράγματι ξεχωριστή σημασία και σπουδαιότητα στον τομέα ανταλλαγής πληροφοριών, για δύο κυρίως λόγους: πρώτον, τα κράτη – μέλη μπορούν με τη χρήση του δικτύου Αξιωματικών Συνδέσμων της EUROPOL, να έλθουν σε επαφή μεταξύ τους το συντομότερο δυνατό και δεύτερον, τους δίνεται η δυνατότητα να συλλέξουν άμεσα πληροφορίες από διαφορετικές πηγές, δηλαδή από διαφορετικές υπηρεσίες εφαρμογής του νόμου. Έτσι, το τελικό αποτέλεσμα της αναζήτησης και συλλογής πληροφοριών, για μια αστυνομική έρευνα σε εξέλιξη, μπορεί να είναι σαφώς πολύ καλύτερο από μια προσπάθεια διμερούς επαφής για αναζήτηση πληροφοριών. Ως εκ τούτου, προτίθεμαι αυτή την πρακτική προσέγγισης να την υποστηρίξω με σταθερότητα και συνέπεια και στο μέλλον.
 
 
    
Α.Α.: Το κύριο έργο της EUROPOL αφορά στη συλλογή, ανταλλαγή και ανάλυση πληροφοριών και προσωπικών δεδομένων, τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο. Θεωρείτε ότι βρίσκεστε σε καλό δρόμο;
 
– Εν πολλοίς, ναι, αν και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πάντα υπάρχει χώρος για βελτίωση. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι ο εχθρός του «καλού» είναι το «καλύτερο». Έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα στο εσωτερικό του Οργανισμού μας. Στο μέλλον θα ήθελα να έβλεπα συχνότερα εκπροσώπους της EUROPOL «έξω, στο πεζοδρόμιο» να υποστηρίζουν επιχειρησιακά, σε εθνικό επίπεδο, τους κατά τόπους συναδέλφους τους με την εμπειρογνωμοσύνη που διαθέτουν. Για να επιτευχθεί αυτό, δεν απαιτείται εκτελεστική δύναμη. Ας μην ξεχνάμε, ότι βασική αποστολή της EUROPOL  είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της συνεργασίας των αρχών εφαρμογής του νόμου των κρατών – μελών στην πρόληψη και καταπολέμηση του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος.

Α.Α.: Ποιο είναι το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ EUROPOL και Ελλάδας;
 
– Η Ελλάδα και η EUROPOL έχουν μια καλή και έμπιστη σχέση. Το Ελληνικό Γραφείο Συνδέσμων περιλαμβάνει εκπροσώπους από διαφορετικές υπηρεσίες εφαρμογής του νόμου όπως από τα Τελωνεία, το Λιμενικό και την εθνική Αστυνομία σας. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων, που είναι απαραίτητο στη μάχη ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα.
Πέρα από αυτό βέβαια, έχουμε και αρκετά καλά και αφοσιωμένα στελέχη από την Ελλάδα που υπηρετούν στη EUROPOL με συμβόλαιο.
 
Α.Α.: Σε τι στάδιο βρίσκονται τα σχέδιά σας αναφορικά με την εγκατάσταση και λειτουργία του Συστήματος Πληροφοριών της EUROPOL
 
– Προς το παρόν, το Σύστημα Πληροφοριών χρησιμοποιείται επίσημα από τη EUROPOL και τους επόμενους μήνες πληθώρα αρχείων θα αφομοιωθεί στο σύστημα. Βέβαια, έχουμε ήδη προγραμματίσει μια σειρά από εκπαιδευτικά σεμινάρια, ενώ παράλληλα αξιολογούνται αρκετά εξειδικευμένα μέτρα ασφαλείας. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκφράσουμε άποψη ως προς το πότε ακριβώς το σύστημα αυτό θα εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες.
 
Α.Α.: Πολύς λόγος γίνεται για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Προβλέπετε η εφαρμογή του να επηρεάσει την EUROPOL; Ποιες θα είναι κατά τη γνώμη σας οι βασικές αλλαγές που θα επέλθουν στην Διεθνή Αστυνομική Συνεργασία;
 
– Αυτή η ερώτησή σας έχει πολιτική διάσταση. Στην περίπτωση κατά την οποία θα επέλθει αλλαγή στο Σύνταγμα, αναμφίβολα θα χρειαστεί να αλλάξει η Σύμβαση της EUROPOL.
 
Α.Α.: Σύμφωνα με την επιχειρησιακή και στρατηγική ανάλυση της EUROPOL, ποιες είναι οι μεγαλύτερες τάσεις οργανωμένου εγκλήματος και ποιες οι κυριότερες εγκληματικές ομάδες που απειλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση;
 
Η ερώτησή σας είναι εξαιρετικά ουσιώδης και θα συνέστηνα στους αναγνώστες σας να ρίξουν μια ματιά στην Αναφορά  Οργανωμένου Εγκλήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2004, που παρουσιάζει όλες τις οπτικές και της σύγχρονες τάσεις απειλής.
Μια σημαντική εξέλιξη που θα διεξαχθεί στο μέλλον αφορά την μετατροπή της Αναφοράς που σας περιέγραψα μόλις τώρα, σε Έγγραφο Απειλής Οργανωμένου Εγκλήματος. Προκειμένου, το εγχείρημα αυτό να έχει επιτυχία, βασιζόμαστε αποκλειστικά στις συνεισφορές των κρατών – μελών, και στο πλαίσιο αυτό ελπίζουμε και στηριζόμαστε στην καλή και σε κάθε περίπτωση πολύτιμη συνεργασία που έχουμε με την Ελλάδα.
 
Α.Α.: Κύριε Διευθυντά, σα ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας!
 
– Εγώ, σας ευχαριστώ.  
Τελευταιές Αναρτήσεις