Η Αστυνομία της Μάλτας

Η Μάλτα είναι μια χώρα με περιορισμένη εδαφική έκταση (μόλις 316 ΚΜ2) και παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες:
Είναι κατ΄ αρχήν η πιο μικρή χώρα από τις 10 τελευταίες που εντάχθηκαν στην Ε.Ε και ταυτόχρονα μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο (συγκεντρώνει περισσότερους από 1.200 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο).
Στο έδαφός της δεν έχει ποταμούς και δεν διαθέτει επαρκείς φυσικούς πόρους.
Η απομόνωση αυτή λόγω θαλάσσης, με πλησιέστερη ηπειρωτική ακτή τα 100 χιλιόμετρα περίπου και χωρίς χερσαία σύνορα με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, επηρέασε καθοριστικά την όλη οργανωτική δομή και λειτουργία της αστυνομίας.

 

Το κρατίδιο της Μάλτας αποτελείται από τρία νησιά: τη Μάλτα με 246 KM2, το Gozo με 67 KM2 και το Camino με 3 KM2.
Βρίσκεται στα ανοιχτά της Μεσογείου σε απόσταση 93 km νότια της Σικελίας και 288 km από την Τυνησία. Η γεωγραφική της θέση την κατέταξε ιστορικά  σ? έναν αξεπέραστο -από στρατηγικής σημασίας- θύλακα της ευρύτερης περιοχής, τον οποίο κατά καιρούς πολλοί επωφελήθηκαν. Το γεγονός ότι υπήρξε σημείο υποχρεωτικής διέλευσης απετέλεσε και την αιτία να δεχθεί στην πορεία των αιώνων πολλαπλές επιρροές. 
Στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης , μια χώρα τόσο μικρή, χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τη διεθνή συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, της διακίνησης ναρκωτικών και του δουλεμπορίου.
Οι 400.000 περίπου κάτοικοι της χώρας ζουν συγκεντρωμένοι στη Μάλτα σε μια έκταση 30Χ15 km. Όλα τα ανωτέρω χαρακτηριστικά δείχνουν ότι η Μάλτα είναι ένα κράτος μικρογραφία με ότι αυτό συνεπάγεται. Κυρίως με μια μικρή διοίκηση και κάποιες δυνάμεις ασφαλείας περιορισμένες.
Το σύστημα διακυβέρνησης της Μάλτας είναι βασισμένο στο Βρετανικό μοντέλο Westminster, με Πρόεδρο επικεφαλής της χώρας και Πρωθυπουργό επικεφαλής της κυβέρνησης.
Το μοναδικό Νομοθετικό Σώμα αποτελείται από 65 Μέλη και στεγάζεται σε κτίριο με έδρα την πρωτεύουσα Valleta. Λόγω των περιορισμένων χώρων και μέσων που διαθέτει, στο ίδιο κτίριο συστεγάζονται και οι υπηρεσίες Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, οι οποίες αποτελούν ένα ενιαίο Υπουργείο.
Η εναέρια και θαλάσσια φύλαξη της χώρας έχει ανατεθεί στις ένοπλες δυνάμεις.
Η Αστυνομία της Μάλτας είναι ένα Σώμα Ασφαλείας που δεν οπλοφορεί και ιδρύθηκε στις 12 Ιουλίου του 1814 από τον κυβερνήτη του Νησιού Sir Thomas Maitland.
Ο Αρχηγός της αστυνομίας έχει το αξίωμα του Επιτρόπου και είναι επικεφαλής 1.834 Αστυνομικών εκ των οποίων οι 106 είναι Αξιωματικοί.

 

Νομικό Πλαίσιο     

Η αποστολή, οι αρμοδιότητες και η λειτουργία της Μαλτέζικης Αστυνομίας διέπονται από τον Ποινικό Κώδικα της Μάλτας (Νομοθετικό Κεφάλαιο 9) και από το Νόμο περί της Αστυνομίας (Νομοθετικό Κεφάλαιο 164).

 Στο πλαίσιο της αποστολής της προβλέπεται κυρίως: Η πρόληψη, η διατήρηση της δημόσιας τάξης και η σύλληψη των δραστών  αξιόποινων πράξεων και η παρουσίαση των ενοχοποιητικών στοιχείων στη δικαιοσύνη. 
Σε πρόσφατες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα παραχωρήθηκαν επιπλέον    ανακριτικές αρμοδιότητες στην Αστυνομία, τις οποίες μοιράζεται με τις Δικαστικές Αρχές.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του ανακριτικού έργου επιστρέφει στην Αστυνομία, η οποία επιπροσθέτως ασκεί και την ποινική δίωξη (ως εισαγγελική αρχή).
Από τις αρμοδιότητες που διαθέτει η Αστυνομία της Μάλτας διαφαίνεται ότι σκοπός του ενισχυμένου ρόλου της είναι «να διατηρήσει τη Μάλτα ως μια χώρα ασφαλή».

Οργάνωση         

Ο περιορισμένος αριθμός προσωπικού υποχρέωσε την Αστυνομία να μοιράζεται με  άλλες Υπηρεσίες την οργάνωση και πολλές άλλες αποστολές της.
Οργανωτικά, για να πετύχει τους στόχους της, ίδρυσε 8 βασικές Υπηρεσίες.

1. Το Γραφείο Στρατηγικής και προγραμματισμού, το οποίο ασχολείται με θέματα ανθρώπινου δυναμικού, εκπαίδευσης, εσωτερικών υποθέσεων, τεχνολογίας και σχέσεων με την κοινωνία και τα μέσα επικοινωνίας.

Επίσης συναποφασίζει με το Υπουργείο Δικαιοσύνης-Εσωτερικών για θέματα που σχετίζονται με την Ε.Ε. και έχει απ΄ ευθείας επαφές με οικονομικές Υπηρεσίες  προκειμένου να εξασφαλίσει τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους για την εύρυθμη λειτουργία της.

2. Το Γραφείο Οικονομικών, υπεύθυνο να  επεξεργάζεται τους προϋπολογισμούς της              Αστυνομίας.

3. Τις Αστυνομικές Μονάδες Επικράτειας.       

Σ? ολόκληρη την επικράτεια διαθέτει 11 Αστυνομικά διαμερίσματα και 25 Αστυνομικά Τμήματα. Εκτός από τις φυσικές της αρμοδιότητες έχει αναλάβει επίσης και το διοικητικό μέρος ελέγχου των πυροβόλων όπλων σε ιδιώτες καθώς και  την έγκριση των αδειών για δημόσιες συναθροίσεις.

4. Το Γραφείο Διερεύνησης Εγκλημάτων.

Η Υπηρεσία αυτή ασχολείται με τρεις τομείς:

Α)με τα σοβαρά εγκλήματα Β) με εγκλήματα περί των ναρκωτικά και Γ)με οικονομικά εγκλήματα.

Διαθέτει: i.Τομέα κινητών  μονάδων που έχουν την ικανότητα να ανταποκρίνονται άμεσα και να επεμβαίνουν σ? ολόκληρη την επικράτεια ii. Τομέα Κλεμμένων Οχημάτων iii. Τομέα Δίωξης ναρκωτικών και iv. Υπηρεσία πληροφοριών για ποινικά θέματα

5.   Το Εγκληματολογικό Εργαστήριο που ασχολείται με την υποστήριξη των μονάδων αυτοψίας στον τόπο του εγκλήματος και με τις εκθέσεις της Επιστημονικής Αστυνομίας (φωτογραφία, δακτυλικά αποτυπώματα κ.λ.π.)   

6. Το Γραφείο Ηθών και Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων που σχετίζονται                              με σεξουαλικού χαρακτήρα αδικήματα.

7.  Τις Υπηρεσίες Προστασίας.

Σ΄ αυτές ανήκουν: η Μονάδα Προστασίας Προσωπικοτήτων, η Ομάδα Ειδικών  Αποστολών (SAG) και η Μονάδα Πολλαπλών Επεμβάσεων (διαδηλώσεις κ.λ.π). Στην ίδια Υπηρεσία ανήκει επίσης  η Τροχαία, η Έφιππη Αστυνομία, το Μεταγωγών, το Κέντρο Επιχειρήσεων και ο Διοικητικός Τομέας Εφαρμογής της Νομοθεσίας

8.  Την Ειδική Μονάδα υπεύθυνη για τον έλέγχο των Μεταναστών στα Λιμάνια και Αεροδρόμια της χώρας. Η ίδια Μονάδα είναι επιφορτισμένη και με την ασφάλεια των ημεδαπών και αλλοδαπών τουριστών καθώς και με τη Διεθνή Αστυνομική Συνεργασία (EUROPOL, INTERPOL & SIRENE).

Η Αστυνομία της Μάλτας λόγω της περιορισμένης εδαφικής έκτασης και του περιορισμένου αριθμού πολιτών που αστυνομεύει έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται κοντά στους πολίτες, να πετυχαίνει την έντονη δραστηριοποίηση του Προσωπικού   της και να θέτει υψηλούς στόχους αποτελεσματικότητας στον αγώνα κατά της εγκληματικότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Μέσα στις προτεραιότητές της έχει εντάξει την αυξημένη κοινωνική προσφορά προς τους πολίτες και την παροχή μεγαλύτερης συνδρομής στα θύματα εγκληματικών ενεργειών.
Η Διεθνής Αστυνομική Συνεργασία που είχε μέχρι σήμερα, δημιούργησε άριστες διμερείς σχέσεις ειδικά με την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε ευρύτερο επίπεδο, από το 1971, συνεργάζεται στενά με την INTERPOL.
Η γεωγραφική θέση της Μάλτας την εντάσσει διεθνώς μέσα στα περάσματα της παράνομης διακίνησης μεταναστών που έχουν κέντρο τη Σικελία. Το γεγονός αυτό ανάγει το Νησί σ? ένα από τα επικίνδυνα σημεία της Ε.Ε., παρ΄ όλο που το πλαίσιο ελέγχου και αστυνόμευσης της  χώρας θεωρείται αποτελεσματικό.
Το έτος 2003 συνελήφθησαν συνολικά 500 παράνομοι μετανάστες προερχόμενοι από την Λιβερία, Αίγυπτο, Πακιστάν, Σομαλία και Αιθιοπία.   

        

Μετάφραση-Επιμέλεια
Π.Υ. Γιώργος Χονδροματίδης
Από το Ισπανικό Αστυνομικό Περιοδικό
«Guardia Civil»,  Μάιος   20005.
Tniente Coronel de G.C. Jose Duque

Τελευταιές Αναρτήσεις