|
||
Αποτελεί ύψιστη τιμή για το περιοδικό μας, η φιλοξενία συνέντευξης του Πρώτου Πολίτη της χώρας μας και Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Καρόλου Παπούλια.
Μας δέχτηκε στο Γραφείο του με εγκαρδιότητα, ευγένεια, σεμνότητα και απέραντη απλότητα, που δύσκολα απαντάται στις μέρες μας.
Γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου 1929 στα Γιάννινα, και φοίτησε στα Γυμνάσια Πωγωνιανής, Ζωσιμάδας, Ιωαννίνων, Παλαιού Φαλήρου και 7ου Παγκρατίου Αθηνών. Η ναζιστική κατοχή τον βρήκε μαθητή του Γυμνασίου Πωγωνιανής. Εντάχθηκε από τους πρώτους στην ένοπλη αντίσταση εναντίων των εισβολέων. Σπούδασε νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Μιλάνου και Κολωνίας όπου εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο. Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Ν.Α. Ευρώπης του Μονάχου. Μελέτες και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ξένες εφημερίδες και περιοδικά. Το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967 τον βρήκε στην Δυτική Γερμανία. Εκεί πρωτοστάτησε στην οργάνωση της Σοσιαλιστικής Δημοκρατικής Ένωσης Εξωτερικού, η οποία κινητοποίησε τους ¨Έλληνες εργαζομένους, φοιτητές και επιστήμονες της δυτικής Ευρώπης, εναντίον της Χούντας των Συνταγματαρχών. Υπήρξε επίσης ιδρυτικό μέλος της πρώτης συνδικαλιστικής αντιστασιακής οργάνωσης και ήταν ένας από τους τακτικότερους συνεργάτες της «Ντόϊτσε Βέλλε». Διετέλεσε επί σειρά ετών, Υφυπουργός, Αναπληρωτής Υπουργός, Υπουργός Εξωτερικών, καθώς και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής ?μυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Πρωταγωνίστησε σε όλες τις προσπάθειες επίλυσης του Μεσανατολικού ζητήματος με κορυφαίο γεγονός την επιτυχή διαμεσολάβησή του για την ασφαλή αποχώρηση των εγκλωβισμένων μαχητών της παλαιστινιακής αντίστασης και του ιδίου του Αραφάτ με ελληνικά πλοία από την Τρίπολη του Λιβάνου (1983). Απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην δημιουργία στέρεων σχέσεων με τον αραβικό κόσμο, είναι δε ενδεικτική η εξομάλυνση των ελληνοαιγυπτιακών σχέσεων και η θεσμοθέτηση της τριμερούς συνεργασίας Ιράν ?Αρμενίας- Ελλάδας. Συνομίλησε με δώδεκα συνολικά Υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας και ήταν σταθερά προσανατολισμένος στην διαρκή και επίπονη προσπάθεια εξομάλυνσης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η προσπάθεια αυτή κορυφώθηκε με την υπογραφή του Μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ το 1988. Την τριετία 1993 -1996 υπήρξε σημαντική η συμβολή του στην έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της Κυπριακής Δημοκρατίας ιδιαίτερα στο καθοριστικό για την ένταξή της, Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Έσσεν.
Αξίζει στο σημείο αυτό να τονισθεί, ότι είναι η πρώτη φορά, που Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας δίδει συνέντευξη στο επίσημο περιοδικό της Ελληνικής Αστυνομίας και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους!
|
||
«Αστυνομική Ανασκόπηση»: Κύριε Πρόεδρε, από τις 12 Μαρτίου 2005, είστε ο έκτος κατά σειρά Πρόεδρος της μεταπολιτευτικής περιόδου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η πανηγυρική σας δε εκλογή με 275 ψήφους υπέρ, ανοίγει μια νέα σελίδα στην ιστορία της χώρας, μια που η επιλογή του προσώπου σας αποτελεί κορυφαία απόδειξη συναινετικών διαδικασιών εκ μέρους των δύο μεγάλων κομμάτων. Ποιες ήταν οι πρώτες σκέψεις που κάνατε με την ανακοίνωση του ονόματός σας στο ύψιστο αυτό αξίωμα;
Η υψηλή έκφραση συναίνεσης στο πρόσωπό μου κατά την εκλογή στο ανώτατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, καταδεικνύει την βαθύτατη δημοκρατική ωριμότητα της ελληνικής κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου της χώρας. Υπό την έννοια αυτή, το γεγονός αυτό αποτελεί για μένα, όχι μόνο τιμή, αλλά και σημαντική ευθύνη, την οποία αναλαμβάνω με πλήρη επίγνωση των προσδοκιών των συμπολιτών μας.
|
|
|
Α.Α.: Μετείχατε στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής του τόπου από τη θέση του Υφυπουργού, του Αναπληρωτή Υπουργού και μετά του Υπουργού Εξωτερικών. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας σήμερα, πως βλέπετε τη θέση της χώρας μας στην παγκόσμια κοινωνία;
Η Ελλάδα, από την μεταπολίτευση και μετά, έχει αναδειχθεί σταδιακά σε παράγοντα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην εγγύς περιοχή της και έχει καταστεί αξιόπιστος συνομιλητής και εταίρος τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στον διεθνή χώρό, όπως απεδείχθη και από την πρόσφατη εκλογή της, μετά μακρά σειρά ετών, ως μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Η εκπλήρωση των διεθνών της υποχρεώσεων με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης, η συμμετοχή, μεταξύ άλλων, σε ειρηνευτικές αποστολές, όπως στην Βοσνία – Ερζεγοβίνη και στο Κόσσοβο και η συνεχής προσπάθεια για την εδραίωση σχέσεων καλής γειτονίας, ιδιαίτερα με τις χώρες εκείνες με τις οποίες αναμφίβολα υπάρχουν προβλήματα, εκτιμάται από τους εταίρους και συμμάχους μας, οι οποίοι φυσικό είναι να επιθυμούν και αυτοί την διατήρηση κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας στον ευαίσθητο χώρο των Βαλκανίων και ευρύτερα της Ν.Α. Ευρώπης.
Το ειδικό βάρος της χώρας μας αποτελεί πλέον ένα σταθερό υπόβαθρο για την περαιτέρω αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της, όπως οριοθετείται από τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης.
|
||
Α.Α.: Και από τη θέση της χώρας μας στο παγκόσμιο περιβάλλον, να περάσουμε τώρα στη θέση της Ελληνικής Αστυνομίας στο διεθνές περιβάλλον ασφαλείας, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί ιδίως μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο αλλά και σε άλλες χώρες. Πως βλέπετε σήμερα την Ελληνική Αστυνομία στον εν λόγω χώρο και με δεδομένο την κοινώς αναγνωρισμένη και απολύτως επιτυχημένη διαχείριση της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και την εξάρθρωση της εγχώριας τρομοκρατίας. Η τρομοκρατική απειλή με τις διαστάσεις που έχει πλέον προσλάβει επιβάλλει τη συνέργεια και την συσπείρωση της παγκόσμιας κοινότητας για την αποτελεσματική αποτροπή και καταστολή της. Η Ελληνική Αστυνομία με την εμπειρία που έχει αποκομίσει, ιδιαίτερα μετά τους επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, με το εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό και την σύγχρονη υλικο-τεχνική υποδομή, είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις της διεθνούς αυτής συγκυρίας, διασφαλίζοντας παράλληλα την εσωτερική κοινωνική αποδοχή που έχει ήδη κερδίσει με την επίδειξη αισθήματος ευθύνης και σεβασμού των δημοκρατικών αρχών.
|
|
|
Α.Α.: Η Ελλάδα συνεχίζει να διατηρεί τους χαμηλότερους δείκτες εγκληματικότητας στον Ευρωπαϊκό χώρο. Η Ελληνική Αστυνομία καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να είναι καθημερινά κοντά στον πολίτη, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου από πλευράς ασφάλειας αλλά και κοινωνικών υπηρεσιών. Ποια είναι η γνώμη σας για το μέλλον της Ελληνικής Αστυνομίας σε σχέση με το ρόλο της, την αποστολή της και την εν γένει κοινωνική προσφορά της στην ελληνική κοινωνία; Ο Έλληνας Αστυνομικός αποτελεί αναπόσπαστο και ενεργό μέλος της ελληνικής κοινωνίας, ευρίσκεται, όπως άλλωστε θα έπρεπε, δίπλα και όχι απέναντι στον έλληνα πολίτη και υπό την έννοια αυτή επιτελεί υψηλό κοινωνικό λειτούργημα για την διασφάλιση της τάξης και της κοινωνικής γαλήνης. Βέβαια, η αποδοχή του εξαρτάται και από την εκπαίδευση που λαμβάνει, τις προσωπικές του ευαισθησίες και την συναίσθηση των υποχρεώσεων που έχει έναντι των πολιτών, τους οποίους καλείται να υπηρετεί και με τους οποίους πρέπει να δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού. Θέλω να τονίσω εδώ με ικανοποίηση ότι το κλίμα αυτό επικράτησε κατά τρόπο άψογο κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.
Α.Α.: Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστούμε θερμά για την τιμή που μας κάνατε
Εγώ σας ευχαριστώ και εύχομαι σε όλους τους αστυνομικούς καλή δύναμη στη συνέχιση του δύσκολου έργου τους.
Συνέντευξη: Υ/Α΄ Αρετή Κ. Λιασή
Φωτο: Αστυφ. Θωμάς Μπούργος
|
Η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. κ. Κάρολος Παπούλιας στην «Αστυνομική Ανασκόπηση»
Τελευταιές Αναρτήσεις