Αρχική | Σύνδεσμοι | Χάρτης του site | Επικοινωνία | Διαύγεια
 
Hellenic Police
Ελληνική Αστυνομία Τύπος και Μ.Μ.Ε. Οδηγός του Πολίτη Στατιστικά Στοιχεία Θανόντες στο καθήκον Αστυνομικοί Αστυνομική Ακαδημία Κοινωνικές δράσεις Περιοδικό "Αστυνομική Ανασκόπηση" Υλικό Αρχείου 20 Οκτωβρίου: Ημέρα της Αστυνομίας Ημέρα Τιμής Αποστράτων 26 Ιουνίου: Ημέρα κατά των Ναρκωτικών Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 Ανακοινώσεις για 17Ν - Ε.Λ.Α. Τελικός CHAMPIONS LEAGUE - Αθήνα 2007 Κώδικας Δεοντολογίας του Αστυνομικού Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων Έκθεση Σ.Ο.Δ.Ν. Ενδοοικογενειακή βία Οπλοφορία, χρήση από αστυνομικούς Καθ' οδόν 2001 - 2005 Προεδρία 'Αξονες Προτεραιότητας Ημερολόγιο Συναντήσεων Ελλ. Προεδρίας Το Έργο της Ελληνικής Αστυνομίας Συμβούλια Πρόληψης Εγκληματικότητας Αστυνομικές Επιχειρήσεις "ΠΟΛΙΣ" Ίδρυση Τμημάτων Ασφαλείας στην Αττική Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών Αιγαίου - Ιονίου Εγκύκλιοι Αρχείο Φωτογραφιών

Το Έργο της Ελληνικής Αστυνομίας στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μεγέθυνση κειμένου Σμίκρυνση κειμένου Εκτύπωση Ηλεκτρονική Διεύθυνση

Ιδιαίτερα σημαντικό έργο επιτέλεσε η Ελληνική Αστυνομία, κατά τη διάρκεια της άσκησης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την χώρα μας, το πρώτο εξάμηνο του 2003.

O ρόλος της Αστυνομίας, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, ήταν διττός. Αφορούσε στην ασφαλή διεξαγωγή όλων των εκδηλώσεων της Ελληνικής Προεδρίας, ζήτημα υψίστης εθνικής σημασίας και στη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας σε Ομάδες Εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα:

- Διεξαγωγή των εκδηλώσεων σε περιβάλλον ασφάλειας

Η Ελληνική Αστυνομία διασφάλισε τη διεξαγωγή σε περιβάλλον απόλυτης ασφάλειας των 15 Ατυπων Υπουργικών Συμβουλίων, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Υπογραφής της Συνθήκης Διεύρυνσης τον Απρίλιο στην Αθήνα, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου Κορυφής τον Ιούνιο στην Χαλκιδική, καθώς και των υπόλοιπων Ατυπων Συναντήσεων, Συνεδριάσεων, Συνεδρίων, Σεμιναρίων και λοιπών εκδηλώσεων.  

Για το έργο αυτό, απασχολήθηκαν συνολικά 49.764 Αστυνομικοί. Συγκεκριμένα, 31.055 Αστυνομικοί απασχολήθηκαν σε μέτρα τάξης, 8.998 σε μέτρα τροχαίας και 9.711 σε μέτρα ασφάλειας. Συνολικά, το προσωπικό αυτό εργάσθηκε 245.133 ημέρες εργασίας. Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν 6.087* οχήματα, ελικόπτερα σε 23 περιπτώσεις, μαγνητικές θύρες - θερμικές κάμερες - φορητοί πομποδέκτες - λοιπός τεχνικός εξοπλισμός και αστυνομικοί σκύλοι σε 2.253 περιπτώσεις.
*ορισμένα οχήματα χρησιμοποιήθηκαν παραπάνω από μία φορά
(επισυνάπτεται σχετικός πίνακας)

Η Ελληνική Αστυνομία, για την ασφαλή διεξαγωγή των κορυφαίων εκδηλώσεων της Ελληνικής Προεδρίας, σχεδίασε και εφάρμοσε ένα νέο μοντέλο διακλαδικής συνεργασίας των κύριων φορέων ασφάλειας (Ένοπλες Δυνάμεις, Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό Σώμα και Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών), υπό ενιαία διοίκηση από την Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αναπτύχθηκε και διαμορφώθηκε ένα μοντέλο συνεργασίας, ανάλογο, με εκείνο που θα εφαρμοστεί κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Ουσιαστικά, η Ελληνική Αστυνομία δοκιμάστηκε, τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού, όσο και σε επίπεδο επιχειρησιακής υλοποίησης και απέδειξε ότι μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή διεξαγωγή μεγάλων διοργανώσεων στη χώρα μας.

- Συμμετοχή σε Ομάδες Εργασίας

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε σε 23 Ομάδες Εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για θέματα όπως  είναι η τρομοκρατία, η λαθρομετανάστευση, το άσυλο και το οργανωμένο έγκλημα. 

Ειδικότερα, Αξιωματικοί εκπρόσωποι του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας:

- Προήδρευσαν σε 9 Ομάδες Εργασίας με αντικείμενο θέματα όπως το Ασυλο, τα Σύνορα, τα Πλαστά Έγγραφα, η  Europol, η Τρομοκρατία, η Αστυνομική Συνεργασία, τα Συστήματα Πληροφοριών Schengen - Τεχνολογία Συστήματος Πληροφοριών SIS.

- Συμπροήδρευσαν σε 2 Ομάδες Εργασίας με αντικείμενο θέματα όπως η Επιτροπή Συντονισμού των Ομάδων Εργασιών της Ε.Ε. (Επιτροπή Αρθρου 36), η Πολυτομεακή Ομάδα για το Οργανωμένο Έγκλημα.

- Συμμετείχαν σε 9 Ομάδες Εργασίας με αντικείμενο θέματα όπως το Κεκτημένο Schengen, το Ασυλο και τη Μετανάστευση, τα Ναρκωτικά, τις Θεωρήσεις - VISA και τέλος,

- Προήδρευσαν ή συμμετείχαν σε 3 Ομάδες Υψηλού Επιπέδου (Task Force των Ευρωπαίων Αρχηγών των Αστυνομιών, Δ.Σ. Europol και Διευθυντών Αστυνομικών Ακαδημιών).

Επίσης, η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας διοργάνωσε ή συνδιοργάνωσε 12 συναντήσεις Αξιωματούχων, καθώς και 7 σεμινάρια. Τα σεμινάρια παρακολούθησαν Αξιωματικοί της Αστυνομίας, όπως και εκπρόσωποι των Υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των Κρατών - Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των προς ένταξη κρατών, καθώς και τρίτων χωρών.

Συναντήσεις σε Υπουργικό Επίπεδο:

- Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών και Εσωτερικών Υποθέσεων
Βέροια, 28- 29/03/2003
- Συνάντηση Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΤΡΟΙΚΑ Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και τις υποψήφιες προς την ένταξη χώρες Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία
Θεσσαλονίκη 22/03/2003
- Υπουργική Συνάντηση, στο πλαίσιο της ομάδας «Βουδαπέστη» (ICMPD)
Ρόδος, 25 και 26/06/03
 
Συναντήσεις Υψηλού Επιπέδου:

- Συνάντηση TASK FORCE Αρχηγών Αστυνομιών Χωρών Ευρωπαϊκής Ένωσης
Κρήτη, 19-20/05/2003

- 31η Συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας (EUROPOL)
Ρόδος, 10-11/04/2003

- Ευρωπαϊκή Αστυνομική Ακαδημία (CEPOL) - Διοικητικό Συμβούλιο
Αλεξανδρούπολη, 04-05/06/2003

- Ευρωπαϊκή Αστυνομική Ακαδημία (CEPOL) - Διοικητικό Συμβούλιο
Κέρκυρα, 11-12-13/05/2003

- Επιτροπή Συντονισμού των Ομάδων Εργασιών της Ε.Ε. (Επιτροπή ?ρθρου 36)
Καστοριά, 15-16/05/2003

Λοιπές συναντήσεις:

- Σεμινάριο για το δίκτυο των Αστυνομικών Συνδέσμων για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, με συμμετοχή εκπροσώπων των Κρατών - μελών  της Ε.Ε.
Αθήνα, 12-13/02/2003

- Ομάδα Εργασίας SIS-TECH
Ξάνθη, 03-04/04/2003

- Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πρόληψης και Καταπολέμησης της Εγκληματικότητας
Αθήνα,24-25/02/2003

- Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πρόληψης και Καταπολέμησης της Εγκληματικότητας
Κρήτη, 5-6/06/2003

Σεμινάρια συγχρηματοδοτούμενα  από την Ε.Ε:

- Σεμινάριο, στο πλαίσιο της κοινής δράσης ΠΕΡΙΚΛΗΣ, με θέμα την παραχάραξη του ΕΥΡΩ
Θεσσαλονίκη, 06-07-08/01/2003

- Σεμινάριο, στο πλαίσιο της κοινής δράσης OISIN II, με θέμα τις αστυνομικές αποστολές επιτήρησης
Αθήνα, 27-28-29/01/2003

- Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, στο πλαίσιο της Κοινής Δράσης OISIN II, με θέμα την ανταλλαγή πληροφοριών στα Εθνικά Γραφεία SIRENE
Ρόδος, 19-20-21/02/2003

- Σεμινάριο, στο πλαίσιο της κοινής δράσης FALCONE , με θέμα τα ναρκωτικά - Βαλκανικοί οδοί
Αθήνα, 10-12/02/2003

- Σεμινάριο, στο πλαίσιο της κοινής δράσης AGIS, με θέμα την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας σε σχέση με μεγάλα αθλητικά γεγονότα
Αθήνα, 10-11/04/2003

Σεμινάρια Χρηματοδοτούμενα από το Υ.Δ.Τ:

- Σεμινάριο με θέματα κλεμμένα οχήματα
Αθήνα, 22-23/04/2003

- Σεμινάριο με θέμα την παραβατικότητα των ανηλίκων σε σχέση με τα ναρκωτικά
Αθήνα, 10-11/06/2003


table-activities-EU.pdf