Αρχική | Σύνδεσμοι | Χάρτης του site | Επικοινωνία | Διαύγεια
 
Hellenic Police
Ελληνική Αστυνομία Ηγεσία Οργανόγραμμα Ανθρώπινο Δυναμικό Ειδικές Υπηρεσίες Λοιπές Υπηρεσίες Τύπος και Μ.Μ.Ε. Οδηγός του Πολίτη Στατιστικά Στοιχεία Θανόντες στο καθήκον Αστυνομικοί Αστυνομική Ακαδημία Κοινωνικές δράσεις Περιοδικό "Αστυνομική Ανασκόπηση" Υλικό Αρχείου

Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής (ΔΙ.ΜΕ.Δ.Α.) Μεγέθυνση κειμένου Σμίκρυνση κειμένου Εκτύπωση Ηλεκτρονική Διεύθυνση

Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής (ΔΙ.ΜΕ.Δ.Α.)

Η ΔΙ.ΜΕ.Δ.Α. είναι μια Υπηρεσία που υπάγεται οργανικά στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.).

Διαδέχτηκε τις δύο σχετικές Υποδιευθύνσεις: την Υποδιεύθυνση Μεταγωγών Αθηνών και την Υποδιεύθυνση Μεταγωγών Πειραιώς, υπαγόμενες αντιστοίχως στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών και τη Διεύθυνση Αστυνομίας Πειραιώς.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2005 οι δύο Υποδιευθύνσεις συνενώθηκαν και συστήθηκε η ΔΙ.ΜΕ.Δ.Α. Εκτός από τη μεταγωγή ποινικών κρατουμένων, η ΔΙ.ΜΕ.Δ.Α. ανέλαβε και τη λήψη των μέτρων τάξεως στα δικαστήρια Αθηνών και Πειραιώς (πλην των Πταισματοδικείων), δηλαδή στο Εφετείο Αθηνών, στο Πρωτοδικείο Αθηνών και στα δικαστήρια Πειραιώς.

Οργανόγραμμα ΔΙ.ΜΕ.Δ.Α.

 • Τμήμα Μεταγωγών: Έχει ως βασικό ρόλο την ασφαλή διακίνηση κρατουμένων.
 • Τμήμα Τάξεως Δικαστηρίων: Έχει ως βασικό ρόλο την τήρηση των απαραιτήτων μέτρων στις δικαστικές αίθουσες.
 • Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης: Έχει επιτελικό και υποστηρικτικό ρόλο των άλλων δύο Τμημάτων.

Αποστολή ΔΙ.ΜΕ.Δ.Α.

Η αποστολή της ΔΙ.ΜΕ.Δ.Α. περιλαμβάνει:

 • Την ασφαλή μεταγωγή από και προς τα Καταστήματα Κρατήσεως του νομού Αττικής, κρατουμένων που προορίζονται ή προέρχονται από Καταστήματα Κρατήσεως, Δικαστήρια και θεραπευτικά ιδρύματα εκτός νομού. Επίσης, τη μεταγωγή κρατουμένων των οποίων έχει αποφασισθεί η έκδοση από τον Αερολιμένα Αθηνών προς τα Καταστήματα Κρατήσεως, Δικαστήρια και θεραπευτικά ιδρύματα, ή Αρχές της χώρας και αντίστροφα, από τις οποίες παραλαμβάνονται ή προς τις οποίες προορίζονται.
 • Την τήρηση της τάξης στους χώρους των Δικαστηρίων της Αττικής (Εφετεία Αθηνών, Δικαστήρια πρώην Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και Δικαστήρια Πειραιώς)

Στατιστικά στοιχεία δράσης

Το 2010 ελήφθησαν μέτρα τάξεως σε 9.574 δικαστικές αίθουσες στην Αττική και διακινήθηκαν ανά την επικράτεια 51.047 κρατούμενοι, εκ των οποίων, 95 κρίνονται ως άκρως επικίνδυνοι. Οι τελευταίοι, διακινήθηκαν με ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας μεταγωγών (θωρακισμένα οχήματα κ.λπ.).

Το 2011 ελήφθησαν μέτρα τάξεως σε 11.588 δικαστικές αίθουσες (+ 21%), διακινήθηκαν 51.473 κρατούμενοι (+ 3,3%), εκ των οποίων 207 άκρως επικίνδυνοι (+ 118%).

Κέντρο Επιχειρήσεων

Τον Ιούλιο του 2011, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των μεταγωγικών οχημάτων, ιδίως των κινουμένων εντός Αττικής, «στήθηκε» Κέντρο Επιχειρήσεων της ΔΙ.ΜΕ.Δ.Α., στην έδρα της, στο οποίο μεταφέρθηκαν το Γραφείο Αξιωματικού Υπηρεσίας, Τμήμα Βαρέως Οπλισμού και οι Ομάδες Επιφυλακής για έκτακτες μεταγωγές. Έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις σε θέματα εξοπλισμού και διαδικασιών, με αποτέλεσμα την αποκατάσταση άμεσης ασύρματης επικοινωνίας των εκτελούντων πάσης φύσεως μεταγωγές (τακτικές ή έκτακτες), με το Κέντρο Επιχειρήσεων ΔΙ.ΜΕ.Δ.Α. και τους εκφωνητές των Κέντρων της Άμεσης Δράσης, καθώς επίσης και με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γ.Α.Δ.Α. Με αυτόν τον τρόπο, έχουν πλέον συνεχή γνώση εκκίνησης δρομολογίων και ωρών άφιξης όλων των μεταγωγικών οχημάτων της ΔΙ.ΜΕ.Δ.Α., ώστε να παρέχουν άμεση συνδρομή σε περιπτώσεις ανάγκης.

Στόλος οχημάτων

Για τις ανάγκες των μεταγωγών διατίθενται:

 • Μεγάλα μεταγωγικά οχήματα των 28 θέσεων, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως για καθημερινές μεταγωγές, μεταφέροντας κρατουμένους,
 • Μικρά μεταγωγικά οχήματα των 9 θέσεων, κυρίως για τακτικές κι έκτακτες μεταγωγές κρατουμένων από το νοσοκομείο του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού προς νοσοκομεία και κλινικές εντός Αττικής ή για μεταφορά ανηλίκων κρατουμένων από και προς το Κατάστημα Κράτησης Αυλώνα,
 • Θωρακισμένα μεταγωγικά οχήματα για ειδικές μεταγωγές Άκρως Επικινδύνων – Ειδικής Κατηγορίας Κρατουμένων,
 • Έγχρωμα επιβατικά οχήματα, που χρησιμοποιούνται κυρίως ως συνοδευτικά των μεταγωγικών οχημάτων για τακτικές μεταγωγές κρατουμένων,
 • Συμβατικά επιβατικά οχήματα και
 • Έγχρωμες μοτοσικλέτες για συνοδείες μεταγωγικών οχημάτων εντός Αττικής.

Το Γραφείο Κινήσεως Οχημάτων της ΔΙ.ΜΕ.Δ.Α. είναι άρτια οργανωμένο, με έμπειρο προσωπικό.

Ειδική Ομάδα Μεταγωγών (Ε.Ο.Μ.)

Η άνοδος των δεικτών της εγκληματικότητας, αλλά και οι επιτυχίες των αρμόδιων υπηρεσιών της Αστυνομίας, όσον αφορά στην τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, που είχαν ως επακόλουθο την αύξηση του αριθμού των άκρως επικίνδυνων – ειδικής κατηγορίας κρατουμένων, για τους οποίους απαιτούνται ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας κατά τη μεταγωγή τους, είχαν ως αποτέλεσμα τη σύσταση της Ειδικής Ομάδας Μεταγωγών (Ε.Ο.Μ.), τον Ιούνιο του 2011.

Πρόκειται για μια άρτια και κατάλληλα εκπαιδευμένη ομάδα, που έχει ως στόχο να ανταποκριθεί πλήρως στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις.

Αποστολή Ε.Ο.Μ.

Αποστολή της Ε.Ο.Μ. είναι η διενέργεια και η επιτυχής περαίωση ειδικών μεταγωγών άκρως επικίνδυνων – ειδικής κατηγορίας κρατουμένων, αλλά και η εκτέλεση κάθε άλλης ιδιάζουσας αποστολής. Για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της χρησιμοποιεί τζιπ μεγάλου κυβισμού, ως συνοδεία θωρακισμένων μεταγωγικών οχημάτων για Ειδικές Μεταγωγές και συμβατικές μοτοσικλέτες.

Εκπαίδευση Ε.Ο.Μ.

Τα στελέχη της Ε.Ο.Μ. έχουν λάβει ανάλογη ειδική εκπαίδευση από την ανάληψη των καθηκόντων τους. Η Ε.Ο.Μ. εκπαιδεύεται τακτικά και παρουσιάζει ανοδική επιχειρησιακή ικανότητα, εκτελώντας με ασφάλεια τις ανατιθέμενες αποστολές συνοδείας των άκρως επικίνδυνων – ειδικής κατηγορίας κρατουμένων.

   Επικοινωνία


Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής
Π. Ράλλη 24, Τ.Κ. 177 78, Ταύρος
Αξιωματικός Υπηρεσίας: 210 3405951
Fax: 210 3420939
e-mail: dmda@hellenicpolice.gr