Αρχική | Σύνδεσμοι | Χάρτης του site | Επικοινωνία | Διαύγεια
 
Hellenic Police
Ελληνική Αστυνομία Τύπος και Μ.Μ.Ε. Οδηγός του Πολίτη Στατιστικά Στοιχεία Θανόντες στο καθήκον Αστυνομικοί Αστυνομική Ακαδημία Κοινωνικές δράσεις Περιοδικό "Αστυνομική Ανασκόπηση" Υλικό Αρχείου


Άμεση Δράση Μεγέθυνση κειμένου Σμίκρυνση κειμένου Εκτύπωση Ηλεκτρονική Διεύθυνση

Ίδρυση – Ιστορικό

Τον Αύγουστο του 1959, με διαταγή του τότε Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών , της τέως Αστυνομίας Πόλεων, συστήθηκε το «Τμήμα Ασυρματοφόρων Οχημάτων Άμεσης Δράσης», στην Αστυνομική Υποδιεύθυνση Μηχανοκινήτου.

Το Ραδιοφωνικό Κέντρο του Τμήματος το πασίγνωστο έκτοτε «100» εγκαταστάθηκε σε γραφείο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών στην συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Βασ. Σοφίας, ενώ αργότερα μεταστεγάστηκε, μαζί με την Διεύθυνση στην οδό Σταδίου 10.

Έτσι από το Σεπτέμβριο του 1959, άρχισε η κυκλοφορία στην Αθήνα των πρώτων τεσσάρων (4) ασυρματοφόρων αυτοκινήτων ( Ford Sedan ), με πλήρωμα σε κάθε περιπολικό αυτοκίνητο έναν (1) Αρχιφύλακα, ως επικεφαλή, τον οδηγό και έναν (1) συνοδό Αστυφύλακα.

Τα αυτοκίνητα αυτά αυξήθηκαν προοδευτικά το 1961 σε δεκαπέντε (15) R / T αυτοκίνητα και οκτώ (8) μοτοσικλέτες ( Harley Davidson ) στην Αθήνα και τέσσερα (4) R / T αυτοκίνητα και μία (1) μοτοσικλέτα στον Πειραιά.

Από το 1966 και έκτοτε η Υπηρεσία Άμεσης Δράσης συνέχισε τον εκσυγχρονισμό της, παρακολουθώντας στενά τις τεχνικές εξελίξεις των καιρών. Στις 19/12/1972 με απόφαση του τότε Υπουργού Δημοσίας Τάξης η Άμεση Δράση κατέστη ανεξάρτητο Τμήμα υπαγόμενο απ’ ευθείας στο Επιτελείο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών, ενώ στις 12/7/1973 προήχθη σε Υποδιεύθυνση.

Παράλληλα με την λειτουργία της Άμεσης Δράσης στην Αστυνομία Πόλεων, στον τομέα ευθύνης της τέως Χωροφυλακής, από το 1960 άρχισε η λειτουργία τηλεπικοινωνιακών κέντρων στις έδρες των Ανωτέρων Διοικήσεων Πρωτεύουσας, Στερεάς Ελλάδας (Λαμία), Θεσσαλίας (Λάρισα) και στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Επίσης, τέθηκαν σε λειτουργία και σταθμοί τηλεπικοινωνιών και στην Ρόδο και στην Κόρινθο.

Η διαδικασία εγκατάστασης δικτύου επικοινωνιών επεκτάθηκε σταδιακά και στις έδρες των υπολοίπων Αστυνομικών διοικήσεων Χωροφυλακής Χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, το καλοκαίρι του 1960, για την περιοχή των προαστίων Πρωτευούσης, ιδρύθηκε στο Μαρούσι το Κέντρο Άμεσης Επέμβασης με αριθμούς κλήσης αρχικά (010379, 010645,010621) που αργότερα έγιναν αριθμός κλήσης «109» και δύναμη τεσσάρων (4) R / T αυτοκινήτων και οκτώ R / T μοτοσικλετών( Harley Davidson ).

Το 1964, η δύναμη του Κέντρου ανήλθε σε δεκαπέντε (15) R / T αυτοκίνητα και δεκατρείς (13) R / T μοτοσικλέτες, που κάλυπταν εκτός από τα Προάστια και τις Εθνικές Οδούς Αθηνών Κορίνθου και Αθηνών Λαμίας.

Προοδευτικά ιδρύθηκαν Υπηρεσίες Άμεσης Επέμβασης, σε πολλές πρωτεύουσες νομών της χώρας.

Σημαντικό σταθμό στην εξέλιξη της Άμεσης Δράσης, υπήρξε η σύσταση της ομάδας δικυκλιστών της Άμεσης Δράσης με τον χαρακτηριστικό τίτλο «ΟΜΑΔΑ Ζ», στις 19/2/1979, με απόφαση της τότε ηγεσίας της Αστυνομίας Πόλεων.

Η ομάδα αυτή επανδρώθηκε στην αρχή από Αστυνομικούς της Τροχαίας Αθηνών και στην συνέχεια από Αστυνομικούς διαφόρων Υπηρεσιών, οι οποίοι επιθυμούσαν να υπηρετήσουν στην Άμεση Δράση ως μοτοσικλετιστές.

Κριτήρια της επιλογής τους ήταν το ήθος, το θάρρος, ο ακέραιος χαρακτήρας τους, η επαγγελματική κατάρτιση, η αποφασιστικότητα, καθώς και η ικανότητα οδήγησης μοτοσικλέτας, κριτήρια που και σήμερα εξακολουθούν να αποτελούν την βάση επιλογής ενός δικυκλιστή, αφού λόγω της φύσεως της αποστολής του, είναι εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες και περισσότερο ευάλωτος σε επιθέσεις από κακοποιούς έναντι των.

Με την ίδρυση της Ελληνικής Αστυνομίας το 1984, από την ενοποίηση των Σωμάτων τ ης Αστυνομίας Πόλεων και Χωροφυλακής (Ν. 1481/84), συστήθηκε υπό την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής μια ενιαία Διεύθυνση Άμεσης Δράσης, προερχόμενη από την ενοποίηση της Άμεσης Δράσης της Αστυνομίας Πόλεων και της Άμεσης Επέμβασης της Χωροφυλακής, η οποία στεγάζεται και λειτουργεί από το 1985 έως σήμερα στο Αστυνομικό Μέγαρο Αθηνών (Λ. Αλεξάνδρας 173) με αριθμό κλήσης «100» .

Τον Μάρτιο του 2010, με απόφαση της τότε ηγεσίας, δημιουργήθηκε η δίκυκλη αστυνόμευση ΔΙ.ΑΣ, ως δράση εμφανούς εποχούμενης αστυνομικής παρουσίας, καλύπτοντας με την συνεχή κίνηση των αστυνομικών της με μοτοσικλέτες, όλους τους Δήμους της Αττικής, εξασφαλίζοντας ταχύτατη ανταπόκριση σε σοβαρά συμβάντα και συγχρόνως αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση τους. Έκτοτε λειτουργεί ως αξιόμαχη ομάδα, της Δ/νσης Άμεσης Δράσης, προληπτικά και κατασταλτικά στην εγκληματικότητα του νομού Αττικής και αυξάνει σημαντικά το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.