Αρχική | Σύνδεσμοι | Χάρτης του site | Επικοινωνία | Διαύγεια
 
Ελληνική Αστυνομία Τύπος και Μ.Μ.Ε. Οδηγός του Πολίτη Στατιστικά Στοιχεία Πεσόντες στο καθήκον Αστυνομικοί Αστυνομική Ακαδημία Κοινωνικές δράσεις Περιοδικό "Αστυνομική Ανασκόπηση" Υλικό Αρχείου

Συμβουλές για πεζούς Μεγέθυνση κειμένου Σμίκρυνση κειμένου Εκτύπωση Ηλεκτρονική Διεύθυνση

Βαδίζετε πάντα στο πεζοδρόμιο.

Όπου δεν υπάρχει πεζοδρόμιο, καλό είναι να βαδίζετε στην άκρη του δρόμου αντίθετα στην κίνηση των οχημάτων, για να βλέπετε τα διερχόμενα οχήματα και ταυτόχρονα να σας βλέπουν και οι οδηγοί τους.

Όταν θέλετε να περάσετε στην απέναντι πλευρά του δρόμου ελέγξτε προσεκτικά αριστερά και δεξιά και διασχίστε το δρόμο κάθετα, μόνο όταν είστε απόλυτα σίγουροι ότι δεν περνούν οχήματα.

Ακόμα και στην περίπτωση που διασχίζετε τις διαβάσεις των πεζών πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Και στην περίπτωση αυτή ισχύει ο προσεκτικός έλεγχος του δρόμου δεξιά και αριστερά.

Μην περνάτε ανάμεσα από σταματημένα αυτοκίνητα, γιατί ούτε εσείς έχετε ορατότητα, αλλά και οι διερχόμενοι οδηγοί μπορούν να σας δουν εύκολα.

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν συνοδεύετε μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους. Μη ξεχνάτε ότι ειδικά τα μικρά παιδιά δεν έχουν την αίσθηση του κινδύνου.

Όταν περπατάτε να εφαρμόζετε τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.). Ακολουθείτε πάντα τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων και τους σηματοδότες που ρυθμίζουν την κυκλοφορία.

 

Ο πεζός έχει δικαίωμα να ζει σε ένα υγιές περιβάλλον και να απολαμβάνει ελεύθερα τους δημόσιους χώρους.

(Ευρωπαϊκός Χάρτης Δικαιωμάτων του πεζού).