Αρχική | Σύνδεσμοι | Χάρτης του site | Επικοινωνία | Διαύγεια
 
Hellenic Police
Ελληνική Αστυνομία Τύπος και Μ.Μ.Ε. Οδηγός του Πολίτη Στατιστικά Στοιχεία Θανόντες στο καθήκον Αστυνομικοί Αστυνομική Ακαδημία Κοινωνικές δράσεις Περιοδικό "Αστυνομική Ανασκόπηση" Υλικό Αρχείου

28-06-2019: Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση διακίνησης λαθραίων καπνικών προϊόντων Μεγέθυνση κειμένου Σμίκρυνση κειμένου Εκτύπωση Ηλεκτρονική Διεύθυνση

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Θεσσαλονίκη, 28 Ιουνίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση διακίνησης λαθραίων καπνικών προϊόντων

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν ως δράστες 29 άτομα, μεταξύ των οποίων, τέσσερα ηγετικά στελέχη, τα οποία συνελήφθησαν δυνάμει σχετικών ενταλμάτων

Η δράση τους εντοπίζεται στην ευρύτερη περιοχή της Αριστοτέλους, στην αγορά Καπάνι και στη λαϊκή αγορά Ξηροκρήνης

Καίριο πλήγμα στα οργανωμένα κυκλώματα εμπορίας λαθραίων τσιγάρων, κατάφεραν έπειτα από εντατική, πολύμηνη και επισταμένη έρευνα αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης με την εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης.

Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά (29) άτομα σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για Εγκληματική Οργάνωση και παράβαση του Τελωνειακού κώδικα, ενώ σε βάρος τεσσάρων εξ αυτών (αλλοδαποί), εκδόθηκαν σχετικά εντάλματα σύλληψης, δυνάμει των οποίων οι τρεις συνελήφθησαν απογευματινές ώρες χθες (27/06/2019) και ο τέταρτος πρωινές ώρες σήμερα (28/06/2019). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τελευταίος εκ των συλληφθέντων προέβαλε σθεναρή αντίσταση κατά τη σύλληψή του.

Ειδικότερα, αναφερόμενοι δράστες, από τις αρχές του 2016, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση με διαρκή δράση, εσωτερική διάρθρωση, ιεραρχική δομή και διακριτούς ρόλους λειτουργώντας ως εξής:

  • Αρχηγός της οργάνωσης είναι 32χρονος αλλοδαπός, ο οποίος από κοινού με 27χρονο ομοεθνή του, είχαν την ευθύνη της αγοράς, προμήθειας, μεταφοράς και εφοδιασμού των μελών με παράνομα καπνικά προϊόντα, που με τη σειρά τους τα διέθεταν προς πώληση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στην λαϊκή αγορά της Ξηροκρήνης.
  • Ο τρίτος εκ των συλληφθέντων, από κοινού με τον αδελφό του, επίσης συλληφθέντα, είχαν αναλάβει την μεταφορά, εφοδιασμό και πώληση των λαθραίων τσιγάρων στην ευρύτερη περιοχή της Αριστοτέλους και στην αγορά Καπάνι.
  • Τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης είχαν ρόλους ως πωλητές, τσιλιαδόροι, μεταφορείς, φύλακες αποθηκευτικών χώρων, ενώ συνέλεγαν και τα χρήματα από τις παράνομες συναλλαγές.

Στο πλαίσιο της έρευνας για την εξάρθρωση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκαν, από μέσα Νοεμβρίου 2018 έως και τέλη Απριλίου 2019, δεκατρείς (13) αστυνομικές επιχειρήσεις, συνελήφθησαν σαράντα τρία (43) άτομα, εκ των οποίων και μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, κατασχέθηκαν (94.171) πακέτα τσιγάρα και (1.788) συσκευασίες καπνού, που δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και (2) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, ως μέσα μεταφοράς λαθραίων τσιγάρων.

Εκτιμάται ότι από την κατάσχεση των παραπάνω καπνικών προϊόντων απετράπη οικονομική ζημία ύψους 401.564,69 ευρώ σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, από τη διαφυγή καταβολής των ανάλογων φόρων.

Επίσης, κατά τον παρελθόντα χρόνο, με βάση παραστατικά που κατασχέθηκαν διαπιστώθηκε η μεταφορά – διακίνηση (1.181) χαρτοκιβωτίων από μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, οι διαφυγόντες δασμοί των οποίων υπερβαίνουν το ποσό των (2.300.000) ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.