Αρχική | Σύνδεσμοι | Χάρτης του site | Επικοινωνία | Διαύγεια
 
Hellenic Police
Ελληνική Αστυνομία Τύπος και Μ.Μ.Ε. Οδηγός του Πολίτη Στατιστικά Στοιχεία Θανόντες στο καθήκον Αστυνομικοί Αστυνομική Ακαδημία Κοινωνικές δράσεις Περιοδικό "Αστυνομική Ανασκόπηση" Υλικό Αρχείου

14-04-2019: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διακινούσαν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών στο νησί της Λέσβου Μεγέθυνση κειμένου Σμίκρυνση κειμένου Εκτύπωση Ηλεκτρονική Διεύθυνση

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Μυτιλήνη, 14 Απριλίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διακινούσαν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών στο νησί της Λέσβου

Συνελήφθησαν, μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, στη Μυτιλήνη και στο Κερατσίνι Αττικής, δύο (2) αλλοδαποί, ενώ ταυτοποιήθηκε ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης και ένα ακόμη άτομο – μέλος του κυκλώματος

Στην ίδια υπόθεση εμπλέκονται έξι (6) ακόμη άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών

Στο πλαίσιο των ερευνών, εξιχνιάστηκε και υπόθεση κλοπής επαγγελματικών οικοδομικών εργαλείων αξίας -6.000- ευρώ περίπου, που διαπράχθηκε προ εξαημέρου στην περιοχή της Γέρας στη Λέσβο

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πάνω από -2,5- κιλά ακατέργαστης κάνναβης (χασίς), Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο και οικοδομικά εργαλεία

Εξαρθρώθηκε, μετά από συστηματική και εμπεριστατωμένη έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, με τη συνδρομή του Τμήματος Συλλογής και Διαχείρισης Πληροφοριών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διακινούσαν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών στο νησί της Λέσβου.

Συνελήφθησαν προχθές (12-04-2019), στη Μυτιλήνη και στο Κερατσίνι Αττικής, μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, δύο (2) αλλοδαποί (36χρονος και 45χρονη) μέλη του κυκλώματος, ενώ ταυτοποιήθηκαν, 44χρονος αλλοδαπός ως ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης και ένας (1) ακόμη αλλοδαπός, ηλικίας 36 ετών, επίσης μέλος του κυκλώματος, οι οποίοι είναι έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης της χώρας.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, κατά περίπτωση, για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, ενώ διακριβώθηκε η συμμετοχή στο κύκλωμα ενός (1) ακόμη ατόμου, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, το οποίο κατηγορείται για τα ίδια αδικήματα.

Συγκεκριμένα, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων και δεδομένων προέκυψε ότι, προ τριμήνου τουλάχιστον, συγκροτήθηκε εγκληματική ομάδα, με δομημένη οργάνωση, διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, την οποία διεύθυνε ο 44χρονος και συμμετείχαν ως μέλη, οι δύο 36χρονοι, η 45χρονη και ο έτερος αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων δράστης, με αποκλειστικό σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Αναλυτικότερα, τα μέλη της οργάνωσης, δρώντας υπό την πλήρη καθοδήγηση και το συντονισμό του 44χρονου «αρχηγού» της, προμηθεύονταν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών, κυρίως από περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και ακολούθως τις μετέφεραν στη Λέσβο όπου τις διέθεταν προς πώληση, με τη συνδρομή συνεργών του κυκλώματος, σε υποψήφιους «πελάτες» που εντόπιζαν στο νησί της Λέσβου, αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά.

Τα μέλη της οργάνωσης, κατά τις παράνομες δραστηριότητές τους, αλλά και κατά τις επικοινωνίες και τις συναλλαγές τους, χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένες μεθόδους και λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης.

Από την εξέλιξη της έρευνας, διακριβώθηκε η εμπλοκή στην ίδια υπόθεση, έξι (6) επιπλέον ατόμων, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Στο πλαίσιο των ερευνών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής και ειδικά εκπαιδευμένων αστυνομικών σκύλων, βρέθηκαν στην κατοχή των δραστών, σε οικίες και σε Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο:

  • ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης (χασίς), συνολικού βάρους -2.560- γραμμαρίων,
  • (4) κινητά τηλέφωνα,
  • διάφορα επαγγελματικά οικοδομικά εργαλεία.

Οι ναρκωτικές ουσίες, τα κινητά τηλέφωνα, τα οικοδομικά εργαλεία, καθώς και το Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο, κατασχέθηκαν.

Επιπλέον, κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, εξιχνιάστηκε και κλοπή που διαπράχθηκε προ εξαημέρου στην περιοχή της Γέρας στη Λέσβο.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από τα στοιχεία της έρευνας, ο 36χρονος συλληφθείς αλλοδαπός μπήκε σε αποθήκη οικίας 65χρονου ημεδαπού και αφαίρεσε οικοδομικά εργαλεία, αξίας -6.000- ευρώ περίπου.

Την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, ενώ εξετάζονται οι τυχόν διασυνδέσεις της οργάνωσης και το εύρος της δραστηριότητάς της.