Αρχική | Σύνδεσμοι | Χάρτης του site | Επικοινωνία | Διαύγεια
 
Ελληνική Αστυνομία Τύπος και Μ.Μ.Ε. Οδηγός του Πολίτη Στατιστικά Στοιχεία Πεσόντες στο καθήκον Αστυνομικοί Αστυνομική Ακαδημία Κοινωνικές δράσεις Περιοδικό "Αστυνομική Ανασκόπηση" Υλικό Αρχείου

26-02-2015: Εξιχνιάστηκαν δύο ένοπλες ληστείες, οι οποίες είχαν γίνει το 2012 σε Κατάκολο και Βάρδα, από μέλη εγκληματικής οργάνωσης που χρησιμοποιούσαν βαρύ οπλισμό Μεγέθυνση κειμένου Σμίκρυνση κειμένου Εκτύπωση Ηλεκτρονική Διεύθυνση

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Πάτρα, 26 Φεβρουάριου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εξιχνιάστηκαν δύο ένοπλες ληστείες, οι οποίες είχαν γίνει το 2012 σε Κατάκολο και Βάρδα, από μέλη εγκληματικής οργάνωσης που χρησιμοποιούσαν βαρύ οπλισμό

Η πρώτη ήταν στις 14.09 σε κοσμηματοπωλείο στο Κατάκολο και η δεύτερη στις 03.12 στα ΕΛ.ΤΑ. Βάρδας με ταυτόχρονη ένοπλη επίθεση στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, ενώ η λεία τους είχε ξεπεράσει τις (250.000) ευρώ

Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δυο (2) ημεδαπών και δύο (2) ομογενών από την Αλβανία, μελών της, για εγκληματική οργάνωση, ληστεία, απόπειρα ανθρωποκτονίας και άλλα σοβαρά αδικήματα

Οι τρεις (3) από τους δράστες είναι ήδη έγκλειστοι σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, δύο ένοπλες ληστείες, οι οποίες είχαν γίνει από μέλη εγκληματικής οργάνωσης που χρησιμοποιούσαν βαρύ οπλισμό. Συγκεκριμένα, η πρώτη ληστεία ήταν στις 14 Σεπτεμβρίου 2012 σε κοσμηματοπωλείο στο Κατάκολο και η δεύτερη στις 3 Δεκεμβρίου 2012 στα ΕΛ.ΤΑ. Βάρδας με ταυτόχρονη ένοπλη επίθεση των δραστών στο Αστυνομικό Τμήμα Βάρδας.

Για την υπόθεση, σχηματίστηκε – κακουργηματικού χαρακτήρα –δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών ανδρών, ηλικίας 31 και 21, δύο ανδρών ομογενών από την Αλβανία ηλικίας 31 και 25 ετών και τουλάχιστον ενός ακόμη συνεργού τους, που αναζητείται, για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρας ανθρωποκτονίας, διακεκριμένης κλοπής, ληστείας, εμπρησμού, καθώς και παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας.

Ως προς το ιστορικό της υπόθεσης, στην πρώτη περίπτωση , το μεσημέρι της 14.09.2012, στο Κατάκολο, οι πέντε δράστες, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, φορώντας κουκούλες και κρατώντας τέσσερα πολεμικά όπλα τύπου «kalashnikov» και ένα πιστόλι, εισέβαλαν σε κοσμηματοπωλείο που διατηρούσε 64χρονος ημεδαπός, ακινητοποιώντας τον ίδιο, την 55χρονη σύζυγό του και μία υπάλληλο του καταστήματος.

Στη συνέχεια, αφαίρεσαν κοσμήματα συνολικής αξίας (116.695) ευρώ και πυροβολώντας με τα kalashnikov στον αέρα, εξήλθαν του κοσμηματοπωλείου, επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο, το οποίο όπως διαπιστώθηκε είχε κλαπεί στις 06.02.2012 στην Ιταλία και τράπηκαν σε φυγή.

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, κατά την εξερεύνηση του σημείου, βρήκαν και κατέσχεσαν κουκούλα, τύπου “full face” και έντεκα κάλυκες πολεμικού όπλου. Επιπλέον, εντόπισαν το αυτοκίνητο που είχαν χρησιμοποιήσει οι δράστες στη ληστεία, στο 7ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Αμαλιάδας – Σιμόπουλου, ολοσχερώς κατεστραμμένο, λόγω εμπρησμού.

Στη δεύτερη περίπτωση , στις 03.12.2012 το πρωί, στη Βάρδα, οι ίδιοι δράστες, φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα, γάντια και κουκούλες για να έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, κρατώντας πάλι τέσσερα πολεμικά όπλα τύπου «kalashnikov» και μια κοντόκαννη καραμπίνα, μετέβησαν με αυτοκίνητο, το οποίο όπως προέκυψε είχε κλαπεί στις 02.11.2012 από τα Μέγαρα Αττικής, στα ΕΛ.ΤΑ. Βάρδας.

Οι δύο από τους δράστες εισήλθαν, στο υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ., τη στιγμή που διενεργούνταν χρηματαποστολή και υπό την απειλή των όπλων αφαίρεσαν από το χρηματοκιβώτιο το χρηματικό ποσό των (150.000) ευρώ.

Παράλληλα, οι υπόλοιποι τρεις συνεργοί τους έλαβαν θέση απέναντι από το Αστυνομικό Τμήμα Βάρδας που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση και τη στιγμή της ληστείας πυροβόλησαν με τα «kalashnikov», τουλάχιστον (22) φορές εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν στα πυρά.

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, κατά την εξερεύνηση του σημείου, βρήκαν και κατέσχεσαν (22) κάλυκες πολεμικού όπλου, ένα βλήμα και ένα θραύσμα βολίδας, ενώ σε κοντινή απόσταση βρέθηκε και το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν οι δράστες, ολοσχερώς κατεστραμμένο, λόγω εμπρησμού.

Στο πλαίσιο του προανακριτικού έργου και των αστυνομικών ερευνών που διεξήγαγαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, αναπτύχθηκαν τεχνικές ειδικής ανακριτικής διείσδυσης, αξιοποιήθηκαν όλα τα ευρήματα, τα στοιχεία και οι πληροφορίες με αποτέλεσμα να εξακριβωθούν τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των τεσσάρων δραστών. Όπως προέκυψε, τρεις από τους δράστες, συγκεκριμένα οι δύο 31χρονοι και ο 25χρονος είναι ήδη έγκλειστοι σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας για άλλη υπόθεση ληστείας.

Επιπλέον, ως προς τον τρόπο δράσης τους (modus operandi), από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση είχε δομημένη και διαρκή δράση, διαπράττοντας ληστείες, στις οποίες τα μέλη της χρησιμοποιούσαν βαρύ οπλισμό, χωρίς να διστάσουν να πυροβολήσουν κατά ανθρώπων, καθώς και κλεμμένα οχήματα, που χρησιμοποιούνταν ως μέσα μετακίνησης και διαφυγής.

Όπως κατέδειξαν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, οι κάλυκες του πολεμικού τυφεκίου, που βρέθηκαν στον τόπο της ληστείας στο Κατάκολο και στην ένοπλη επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Βάρδας, έχουν πυροδοτηθεί και στις δύο περιπτώσεις, από τα ίδια όπλα και συγκεκριμένα δύο πολεμικά τυφέκια τύπου «kalashnikov».

Ακόμα, από τις περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις προέκυψε ότι ο γενετικός τύπος του 21χρονου δράστη ταυτίζεται με γενετικό υλικό που βρέθηκε στην κουκούλα που συνέλεξαν οι αστυνομικοί, από τον τόπο της ληστείας στο Κατάκολο.

Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των δραστών, υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας.

Το προανακριτικό έργο και τις αστυνομικές έρευνες διεξάγει η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πύργου, ενώ στην υπόθεση της ληστείας στα ΕΛ.ΤΑ. Βάρδας συνέδραμε και το Αστυνομικό Τμήμα Βάρδας.