Αρχική | Σύνδεσμοι | Χάρτης του site | Επικοινωνία | Διαύγεια
 
Ελληνική Αστυνομία Τύπος και Μ.Μ.Ε. Οδηγός του Πολίτη Στατιστικά Στοιχεία Πεσόντες στο καθήκον Αστυνομικοί Αστυνομική Ακαδημία Κοινωνικές δράσεις Περιοδικό "Αστυνομική Ανασκόπηση" Υλικό Αρχείου

06-11-2009: Ομιλία Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστρατήγου Ελευθέριου Οικονόμου κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας Μεγέθυνση κειμένου Σμίκρυνση κειμένου Εκτύπωση Ηλεκτρονική ΔιεύθυνσηΚυρίες και Κύριοι, μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιγράψω τη στιγμή αυτή αυτό που νιώθω με λόγια.

Από αυτή τη θέση σήμερα, αναπολώ τον Σεπτέμβρη του 1974 όταν, γεμάτος όνειρα και ελπίδες, με προσδοκίες, αλλά και με όραμα για το μέλλον, κατατάχτηκα στην Αστυνομία ξεκινώντας την προσωπική μου πορεία στο Σώμα.

Μια πορεία που πιστεύω ότι πάντα είχε, ως σημείο αναφοράς, την πίστη στον όρκο που δώσαμε, την προσήλωση στο καθήκον, την προσφορά στην Πατρίδα και την Πολιτεία, στην κοινωνία και τον άνθρωπο.

Θα ήθελα, με την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς την Κυβέρνηση και ιδιαίτερα προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την εξαιρετική τιμή που έγινε στο πρόσωπό μου. Αναλαμβάνω την Ηγεσία του Σώματος, με πλήρη επίγνωση των ευθυνών και των υποχρεώσεων που φέρει η θέση αυτή.

Οι απαιτήσεις είναι πολλές. Οι προκλήσεις ιστορικές. Σε μια κρίσιμη καμπή για την Ελληνική Αστυνομία, σε μια εποχή επίκρισης και αμφισβήτησης, σε ένα περιβάλλον ασφάλειας ρευστό και απρόβλεπτο με κινδύνους και απειλές σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο καλούμαστε να ανταποκριθούμε και να πετύχουμε.

Και θα πετύχουμε.

Κυρίες και Κύριοι,

O ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει ότι η ασφάλεια υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα ζητούμενα των κοινωνιών στις αρχές του 21ου αιώνα.

Στην εποχή που όλα αλλάζουν με πρωτόγνωρη ταχύτητα, οι σύγχρονες κοινωνίες αντιμετωπίζουν νέες, απρόβλεπτες προκλήσεις που επιβάλλουν σε κράτη και διεθνείς οργανισμούς να ανταποκριθούν άμεσα, αξιόπιστα, αποτελεσματικά.

Η ασφάλεια είναι δικαίωμα όλων, είναι ατομικό και κοινωνικό αγαθό. Αγαθό απαραίτητο για την κοινωνική συνοχή, για να αισθάνεται μια κοινωνία ότι μπορεί να δημιουργήσει χωρίς να φοβάται. Αγαθό και προϋπόθεση για αλληλεγγύη, πρόοδο, προκοπή. Και τη δημόσια ασφάλεια, ως αγαθό, μόνο η Δημοκρατία μπορεί να την προσφέρει, να την εγγυηθεί και να την κατοχυρώσει. Αντιθέτως, οι δικτατορίες και τα καταπιεστικά καθεστώτα το πρώτο δικαίωμα που καταλύουν, το πρώτο αγαθό που αφαιρούν από τον λαό, είναι αυτό της ασφάλειας.

Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν υπήρξε τόσο μεγάλη ανάγκη συνεργασίας για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας όσο στις μέρες μας.

Οι κοσμοϊστορικές αλλαγές και κυρίως η κατάρρευση του διπολικού συστήματος, διαμόρφωσαν ένα νέο διεθνές περιβάλλον στο οποίο επαναπροσδιορίζονται ιδεολογίες, αξίες, πολιτικές κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα. Μοιραία επαναπροσδιορίζεται και η έννοια του «διεθνούς περιβάλλοντος ασφάλειας».

Η Ελληνική Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τις εξελίξεις και τις αλλαγές που συντελούνται στον πλανήτη. Η ίδια η γεωγραφική θέση της χώρας το επιβάλλει.

Στις ανάγκες αυτού ακριβώς του νέου περιβάλλοντος - όπου η αξιοπιστία, η αποτελεσματικότητα, η ευελιξία και η συνεργασία αποτελούν βασικά ζητούμενα - καλείται να ανταποκριθεί η Ελληνική Αστυνομία.

Αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα.

Ταυτόχρονα πρέπει να ανταποκριθούμε και στις απαιτήσεις και τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, όπου ένα σημαντικό τμήμα της μας αντιμετωπίζει με δυσπιστία και προκατάληψη.

Κάποιοι επειδή μας βλέπουν ως κομμάτι της δημόσιας διοίκησης και κάποιοι άλλοι επειδή αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά μας. Έχω συνηθίσει να βλέπω κατάματα την πραγματικότητα και γνωρίζω πολύ καλά ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα.

Μετά από τόσα χρόνια όμως στο Σώμα για ένα πράγμα μπορώ να σας διαβεβαιώσω: η Ελληνική Αστυνομία, στελεχώνεται στην πλειοψηφία της από έντιμους και ευσυνείδητους ανθρώπους που καθημερινά - με περίσσευμα ψυχής και καρδιάς- προσφέρουν σημαντικό έργο.

Στο πλαίσιο αυτό βασικό ζητούμενο αποτελεί η δημιουργία και η εμπέδωση μίας αμοιβαίας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και αστυνομίας. Η σχέση αυτή, όμως, θα χαρακτηρίζεται από μία θεμελιώδη ρήτρα: την αδιαπραγμάτευτη αρχή της προστασίας των ανθρωπίνων και ατομικών δικαιωμάτων και των συνταγματικά κατοχυρωμένων ελευθεριών.

Η σημερινή αστυνομία οφείλει καθημερινά να επιβεβαιώνει τόσο το κοινωνικό της πρόσωπο όσο και την κοινωνική της ευαισθησία. Οφείλουμε να φέρουμε ακόμα περισσότερο τον αστυνομικό δίπλα στον πολίτη ο οποίος είναι σήμερα περισσότερο ευάλωτος, περισσότερο μόνος, περισσότερο φοβισμένος.

Σε αυτήν την προσπάθεια θα έχουμε πολλούς που θα αμφισβητήσουν την ικανότητά μας να τα καταφέρουμε, ίσως και τις προθέσεις μας . Έχουμε όμως περισσότερους που πιστεύουν στην προσπάθεια και στην αποφασιστικότητά μας. Οι πολίτες είναι οι πιο σημαντικοί συμπαραστάτες μας.

Απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις και προκειμένου να εδραιώσουμε το αίσθημα της ασφάλειας στις πόλεις και στα χωριά, στις γειτονιές και στην ύπαιθρο επιλέγουμε το γρήγορο βηματισμό.

Η Ελληνική Αστυνομία δεν θα ακολουθεί τα γεγονότα. Μόνο έτσι θα προσεγγίσουμε τον Έλληνα πολίτη, μόνο με τη συμπεριφορά και την αποτελεσματική μας δράση θα τον πείσουμε ότι είμαστε δίπλα του, εγγυητές της ζωής και της περιουσίας του, θεματοφύλακες των δικαιωμάτων του και της δημοκρατίας . Γιατί ο πολίτης κρίνει την Αστυνομία από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα καθημερινά του προβλήματα.

Η Ελληνική Αστυνομία εγγυάται την νομιμότητα και την ασφάλεια για όλους όπως αρμόζει σε ένα κράτος δικαίου, σε μια κοινωνία ανοιχτή, σε μια σύγχρονη δημοκρατία.

Στο πλαίσιο αυτό, η στρατηγική μας συνοψίζεται στο τρίπτυχο

Προστασία - Δικαιοσύνη – Κατανόηση

Προστασία , να νιώθει ο πολίτης ασφαλής και παράλληλα να απολαμβάνει το σεβασμό που του οφείλεται.

Δικαιοσύνη , έναντι όλων, δικαίων και αδίκων.

Κατανόηση , όσων, στο τελευταίο σκαλί δεν έχουν παρά μόνο την ανθρώπινή τους ιδιότητα, ως μοναδική τους περιουσία.

Κυρίες και κύριοι,

Κλειδί της επιτυχίας μας είναι πρωτίστως ο ανθρώπινος παράγοντας. Είναι όλο το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς διακρίσεις, χωρίς αποκλεισμούς. Σας καλώ όλους σε μια ανοιχτή, ειλικρινή συνεργασία για μια Αστυνομία σύγχρονη, αποτελεσματική, κοντά στον πολίτη, ικανή να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Σας καλώ να οραματιστούμε το ιδανικό, ώστε να πετύχουμε το εφικτό. Τελειώνοντας, κλείνω ευλαβικά το γόνυ σε όλους τους νεκρούς ήρωες της Ελληνικής Αστυνομίας. Η θυσία τους αποτελεί την υπέρτατη έκφραση προσφοράς του Έλληνα Αστυνομικού για την προστασία των πολιτών και αποτυπώνει με ανάγλυφο τρόπο τα ιδεώδη, για τα οποία όλοι εμείς δίνουμε καθημερινά το δικό μας αγώνα. Με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, με προσήλωση στο καθήκον και στα ιδανικά που υπηρετούμε, με πίστη στον όρκο που δώσαμε και στις αξίες που προασπίζουμε.

Η Ελληνική Αστυνομία υπηρετεί και θα υπηρετεί τον τόπο, το λαό, την Πατρίδα. Σ τους 6 συναδέλφους μας, στα 6 νέα παιδιά, που πριν λίγες μέρες, υπήρξαν θύματα τυφλής βίας από άνανδρους δολοφόνους, στις οικογένειες τους αλλά και στο σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας, δεσμευόμαστε ότι θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι δράστες τέτοιων αποτρόπαιων εγκληματικών ενεργειών να συλληφθούν και να οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη.

Η βία είναι το τελευταίο καταφύγιο των ανικάνων. Η Δημοκρατία δεν ηττάται.

Κύριε Επίτιμε Αρχηγέ,

Η προσφορά σας στην Κοινωνία και στο Σώμα είναι γνωστή και αδιαμφισβήτητη. Η οικογένειά σας, πού τόσο σας στερήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, ταγμένο στη δίωξη του εγκλήματος, μόνο υπερηφάνεια μπορεί να αισθάνεται για σας.

Εύχομαι ολόψυχα ατομική και οικογενειακή υγεία και ευτυχία. Η σκέψη μας και οι ευχές μας σας συνοδεύουν.

Σας ευχαριστώ πολύ.