Αρχική | Σύνδεσμοι | Χάρτης του site | Επικοινωνία | Διαύγεια
 
Ελληνική Αστυνομία Τύπος και Μ.Μ.Ε. Οδηγός του Πολίτη Στατιστικά Στοιχεία Πεσόντες στο καθήκον Αστυνομικοί Αστυνομική Ακαδημία Κοινωνικές δράσεις Περιοδικό "Αστυνομική Ανασκόπηση" Υλικό Αρχείου

Ετήσια Έκθεση για την Παράνομη Εμπορία Ανθρώπων του 2009-Αμερικάνικο Υπουργείο Εξωτερικών Μεγέθυνση κειμένου Σμίκρυνση κειμένου Εκτύπωση Ηλεκτρονική Διεύθυνση

Αθήνα 16 Ιουνίου 2009

Το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την ετήσια Έκθεση για την Παράνομη Εμπορία Ανθρώπων του 2009 όπως απαιτείται από τον αμερικανικό νόμο. Η Ελλάδα και φέτος κατατάσσεται στη «2η Κατηγορία» που βρίσκεται στη μέση της κλίμακας 'που μετρά την αποτελεσματικότητα των κυβερνήσεων στην πρόληψη, προστασία, και δίωξη της παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών επίσης κάνει μνεία ενός Έλληνα υποστηρικτή της δίωξης της παράνομης εμπορίας ανθρώπων, του Αστυνομικού Διευθυντή Α' Γεωργίου Βανικιώτη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, ως ενός από τους εννέα ήρωες της Παγκόσμιας Προσπάθειας για την Καταπολέμηση της Παράνομης Εμπορίας Ανθρώπων.

Η Ελλάδα είναι χώρα προορισμού και διέλευσης για. τα θύματα παράνομης εμπορίας ανθρώπων με σκοπό και τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την καταναγκαστική εργασία. Η έκθεση του 2009 κατατάσσει την Ελλάδα στη «2η Κατηγορία>, που σημαίνει ότι δεν συμμορφώνεται πλήρως με τα κατώτατα κριτήρια αλλά πραγματοποιεί σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να το επιτύχει. Η φετεινή έκθεση σημειώνει ότι η Ελληνική κυβέρνηση αύξησε τη συνολική χρηματοδότηση της προστασίας των θυμάτων και πραγματοποίησε σημαντικές προσπάθειες για την εφαρμογή του νόμου. Η έκθεση όμως σημειώνει ανεπαρκή πρόοδο στην τιμωρία των παράνομων δια-κινητών, τον ενεργό εντοπισμό των θυμάτων, την παροχή αξιόπιστων καταφυγίων προστασίας των θυμάτων και την ενημέρωση της Ελληνικής κοινής γνώμης σε θέματα σχετικά με την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας ανθρώπων με σκοπό το σεξ και την καταναγκαστική εργασία.

Ένας από τους εννέα «Ήρωες της Παγκόσμιας Προσπάθειας για την Καταπολέμηση της Παράνομης Εμπορίας Ανθρώπων» που τιμήθηκε φέτος από την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Xiλαρυ Κλίντον είναι ο Αστυνόμος Α' Γεώργιος Βανικιώτης, Τμηματάρχης του Τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και είναι ένας από τους πλέον καταρτισμένους αξιωματικούς σε θέματα καταπολέμησης εμπορίας ανθρώπων. Είναι εκπαιδευτής υποψηφίων αξιωματικών και αστυφυλάκων των Σχολών της Ελληνικής Αστυνομίας, Εισαγγελέων, ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, επιθεωρητών εργασίας, και μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων στην Ελλάδα. Επίσης διοργανώνει σεμινάρια για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων σε γυμνάσια­ - λύκεια και πανεπιστήμια. Ο Αστυνόμος Α' Βανικιώτης διευθύνει τις επιχειρήσεις του Τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην εξάρθρωση πολλών μεγάλων κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων το 2008, και το 2009 θα εστιασθούν στην εργασιακή εκμετάλλευση και τη διεθνή αστυνομική συνεργασία. Την περασμένη χρονιά η έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για την Παράνομη Εμπορία Ανθρώπων τίμησε την Έμμα Σκόνσμπυ-Mανoυσαρίδη, διευθύντρια της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης "Νέα Ζωή".

Δείτε την Ανακοίνωση της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Αθήνα