Αρχική | Σύνδεσμοι | Χάρτης του site | Επικοινωνία | Διαύγεια
 
Ελληνική Αστυνομία Τύπος και Μ.Μ.Ε. Οδηγός του Πολίτη Στατιστικά Στοιχεία Πεσόντες στο καθήκον Αστυνομικοί Αστυνομική Ακαδημία Κοινωνικές δράσεις Περιοδικό "Αστυνομική Ανασκόπηση" Υλικό Αρχείου

1ο Συνέδριο Ασφαλούς Πλοήγησης Μεγέθυνση κειμένου Σμίκρυνση κειμένου Εκτύπωση Ηλεκτρονική Διεύθυνση

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διοργάνωσε το 1ο Συνέδριο Ασφαλούς Πλοήγησης την Τετάρτη, 8η Φεβρουαρίου 2012, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών. Η διοργάνωση περιελάμβανε τρείς (3) ενότητες οι οποίες διεξάγονταν σε διαφορετικές αίθουσες και παράλληλο χρόνο και περιελάμβαναν παρουσιάσεις από διακεκριμένους και εξειδικευμένους σε θέματα που αφορούν στην Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο, επιστήμονες της Ελλάδας και του Εξωτερικού.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τα πρακτικά του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε.

Υψηλή ανάλυση

Χαμηλή ανάλυση

Όλες οι ομιλίες του συνεδρίου βρίσκονται στο κανάλι της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο YouTube.

1η ενότητα - "Εθισμός στο Διαδίκτυο"

Σκοπός της ενότητας ‘Εθισμός στο Διαδίκτυο’ ήταν να αναλύσει και να προβάλει τους κινδύνους που ενέχει σε ψυχολογικό και σωματικό επίπεδο η αλόγιστη χρήση του Διαδικτύου. Το διαδίκτυο είναι μια εικονική κοινωνία, ένας νέος κόσμος γεμάτος γνώση και διασκέδαση, στοιχεία που τον κάνουν ένα πολύ ελκυστικό περιβάλλον. Ο χρόνος όμως που καταναλώνουμε σε αυτό πρέπει να είναι περιορισμένος καθώς ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι πολύ συχνός στους ενήλικες και ακόμα πιο συχνός στα παιδιά που εύκολα χάνουν τον έλεγχο και δεν αντιλαμβάνονται τους κινδύνους.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις σχετικά με τον εθισμό στο Διαδίκτυο από τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, το safeline, τον Προϊστάμενο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αστυνομικό Διευθυντή Εμμανουήλ Σφακιανάκη, καθώς επίσης και από διακεκριμένους πανεπιστημιακούς που έκλεισαν την ενότητα με δικές τους παρεμβάσεις και τοποθετήσεις σε θέματα που αφορούν στον εθισμό στο διαδίκτυο.

ενότητα- "Τα θετικά του Διαδικτύου"

Σκοπός της ενότητας «Θετικά του Διαδικτύου» ήταν η ανάλυση και συζήτηση σχετικά με τα πλεονεκτήματα που έφερε το Διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογίες στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν νέα πληροφοριακά συστήματα τα οποία συμβάλλουν στη δημιουργία και ενίσχυση της καινοτομικής επιχειρηματικότητας, ως μοχλό για την παραγωγική αναβάθμιση της χώρας προς αγαθά και υπηρεσίες υψηλής αξίας, με ενσωμάτωση γνώσης, ποιότητας και περιβαλλοντικής ευαισθησίας.

Η ενότητα πλαισιώθηκε από ομιλίες και παρουσιάσεις εκπροσώπων εταιρειών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής, καθώς και τραπεζικών ιδρυμάτων. Επιπρόσθετα στους ομιλητές περιλαμβάνοντας Πανεπιστημιακοί καθηγητές διακεκριμένοι στο αντικείμενό τους, καθώς και δημιουργοί καινοτόμων εφαρμογών σε παγκόσμιο επίπεδο.

ενότητα - "Νομική Προσέγγιση και Ασφαλής Πλοήγηση"

Σκοπός της ενότητας «Νομική Προσέγγιση και Ασφαλής Πλοήγηση» ήταν η ενημέρωση των εκπροσώπων των Εισαγγελικών και Δικαστικών Αρχών καθώς επίσης και των νομικών γύρω από τις νέες τεχνολογίες καθόσον το παραδοσιακό έγκλημα έχει μεταλλαχθεί σε ηλεκτρονικό και μάλιστα σε ποσοστό πάνω από 82%. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι περισσότερες δικογραφίες που σχηματίζονται σήμερα για διάφορα αδικήματα να περιέχουν πράξεις και όρους νέων τεχνολογιών.

Η ενότητα πλαισιώθηκε από ομιλίες και παρουσιάσεις εκπροσώπων των Εισαγγελικών και Δικαστικών Αρχών, της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, καθώς επίσης και καθηγητών πανεπιστημίου εξειδικευμένων στο αντικείμενο.