Αρχική | Σύνδεσμοι | Χάρτης του site | Επικοινωνία | Διαύγεια
 
Ελληνική Αστυνομία Τύπος και Μ.Μ.Ε. Οδηγός του Πολίτη Στατιστικά Στοιχεία Πεσόντες στο καθήκον Αστυνομικοί Αστυνομική Ακαδημία Κοινωνικές δράσεις Περιοδικό "Αστυνομική Ανασκόπηση" Υλικό Αρχείου

23-11-2017: Εξάρθρωση δύο εγκληματικών ομάδων, που δραστηριοποιούνταν στην εγκατάσταση οργανωμένων εργαστηρίων παραγωγής - καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης, υδροπονικής μορφής, σε πολυτελείς κατοικίες και στη διάπραξη ενόπλων ληστειών σε καταστήματα Μεγέθυνση κειμένου Σμίκρυνση κειμένου Εκτύπωση Ηλεκτρονική Διεύθυνση

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2017

Δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγου Χρήστου Παπαζαφείρη και του Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικού Υποδιευθυντή Θεόδωρου Χρονόπουλου, σχετικά την εξάρθρωση δύο εγκληματικών ομάδων, που δραστηριοποιούνταν, αντίστοιχα:

 • στην εγκατάσταση οργανωμένων εργαστηρίων παραγωγής - καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης, υδροπονικής μορφής, σε πολυτελείς κατοικίες και
 • στη διάπραξη ενόπλων ληστειών σε καταστήματα, σε διάφορες περιοχές της Αττικής

Διευθυντής Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης:

«Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας

Δυο υποθέσεις, που αφορούν στην εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων που δραστηριοποιούντο συστηματικά σε διαφορετικά εγκληματικά πεδία, αποτελούν το αντικείμενο της σημερινής μας παρουσίασης.

Οι εγκληματικές αυτές οργανώσεις είχαν μπει στο στόχαστρο της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και αποδομήθηκαν πλήρως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες μας, μετά από συστηματικές έρευνες, εξακριβώσεις και ταυτοποιήσεις.

Όσον αφορά στην πρώτη υπόθεση διακριβώθηκε η δράση οργανωμένου κυκλώματος, που είχε εγκαταστήσει προηγμένη «γραμμή» παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης, υδροπονικής μορφής, τις οποίες προωθούσε στην εγχώρια παράνομη αγορά και -κυρίως- στις αντίστοιχες αγορές ευρωπαϊκών χωρών.

Το χρονικό της εξάρθρωσης περιλαμβάνει εξειδικευμένες προανακριτικές τεχνικές, διασταυρώσεις και εξακριβώσεις στοιχείων, ανάλυση και σύνθεση ερευνητικών δεδομένων και σκιαγράφηση του εγκληματικού «προφίλ» της οργάνωσης.

Ο συνδυασμός των παραμέτρων αυτών μας έδωσε τη δυνατότητα να οδηγηθούμε σταδιακά στην ανίχνευση, τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

Ακολούθως, η έρευνα μας διευρύνθηκε και εμπλουτίστηκε με ενέργειες διακριβώσεων και επιτηρήσεων, γεγονός το όποιο σε συνδυασμό με εξειδικευμένες αστυνομικές τεχνικές ανίχνευσης περιβαλλοντολογικών συνθηκών, μας έδωσε τη δυνατότητα να εντοπίσουμε (3) πλήρως οργανωμένα και εξοπλισμένα εργαστήρια υδροπονικής καλλιέργειας.

Τα εργαστήρια αυτά είχαν εγκατασταθεί σε πολυτελείς κατοικίες - βίλες στην περιοχή του Νέου Βουτσά στην Ραφήνα Αττικής, τις οποίες είχε νοικιάσει η εγκληματική οργάνωση.

Με τα δεδομένα αυτά, στην τελική φάση, σχεδιάσαμε και πραγματοποιήσαμε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση στην παραπάνω περιοχή και καταφέραμε να συλλάβουμε πέντε μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ασιατικής καταγωγής και συγκεκριμένα τρεις άνδρες και μια (1) γυναίκα υπήκοος Βιετνάμ και έναν (1) υπήκοο Κίνας.

Οι έρευνες που πραγματοποιήσαμε στις βίλες και σε άλλους χώρους που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης μας απέφεραν ένα αξιόλογο αριθμό κατασχέσεων, στα οποία περιλαμβάνονται και -2.195- δενδρύλλια κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας.

Εκτιμάται ότι η συγκομιδή των αποσπασμάτων κάνναβης και η περαιτέρω προώθηση και διακίνηση τους θα απέφερε στην εγκληματική οργάνωση τουλάχιστον τέσσερα (4) εκατομμύρια ευρώ.

Τα ευρήματα από τις έρευνες και ο προηγμένος εξοπλισμός που είχαν εγκαταστήσει στις βίλες τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είναι ενδεικτικά του εύρους, της επαγγελματικής υποδομής και της τεχνογνωσίας που διέθετε το εγκληματικό αυτό δίκτυο.

Θα ήθελα βέβαια να σημειώσω ότι τα στοιχεία αυτά μας δίνουν το έναυσμα να συνεχίσουμε την έρευνα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αστυνομικής συνεργασίας, προκειμένου να εξακριβωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας του εγκληματικού δικτύου, κυρίως στο επίπεδο των διασυνδέσεων για την προώθηση και διακίνηση των ποσοτήτων κάνναβης στον ευρωπαϊκό χώρο.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τη διαδικασία των ερευνών και των κατασχέσεων θα σας αναπτύξει ο εκπρόσωπος Τύπου του Σώματος Αστυνομικός Υποδιευθυντής Χρονόπουλος Θεόδωρος.

Θα ήθελα να εκφράσω και δημόσια τα συγχαρητήρια μου στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, όπως και στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας της Δυτικής Αττικής για την επομένη υπόθεση που σας παρουσιάσουμε σήμερα.

Αφορά στην εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας, τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά ένοπλες ληστείες σε πρακτορεία ΟΠΑΠ, σουπερ-μάρκετ, καφετέριες, ταχυφαγεία και άλλα καταστήματα σε διαφορές περιοχές της Αττικής.

Σε παράλληλες οργανωμένες αστυνομικές επιχειρήσεις τη Δευτέρα 21 Νοέμβριου, σε Καματερό και Ίλιο, καταφέραμε να συλλάβουμε δυο (2) μέλη της εγκληματικής ομάδας, ένα 32χρονο υπήκοο Βουλγαρίας και ένα 29χρονο ημεδαπό, ενώ έχει ταυτοποιηθεί και αναζητείται ένας 38χρονος ημεδαπός συνεργός τους.

Από τις επισταμένες έρευνες της Υπηρεσίας μας, την ανάλυση βιντεοληπτικών υλικών από τα σημεία διάπραξης των ληστειών και την αξιοποίηση των υπόλοιπων προανακριτικών δεδομένων, διακριβώθηκε η δράση των κατηγορουμένων από τον Απρίλιο του 2017 και ταυτοποιήθηκε η συμμέτοχη τους σε τριάντα μια (31) υποθέσεις, με λεία που υπερβαίνει τις -35.000- ευρώ.

Οι υποθέσεις αυτές αφορούν στην εξιχνίαση :

 • έντεκα (11) ληστειών σε πρακτορεία ΟΠΑΠ
 • δέκα (10) ληστειών σε καταστήματα σούπερ-μάρκετ, και
 • οκτώ (8) ληστειών σε καφετέριες και ταχυφαγεία
 • ληστείας σε πλανόδιο πωλητή τυχερών δελτίων «ΞΥΣΤΟ» και
 • κλοπής από πλανόδιο πωλητή ανάλογων δελτίων.

Η έρευνα μας συνεχίζεται προκειμένου να προσδιοριστεί ο συνολικός αριθμός των ληστειών που έχουν διαπράξει οι συλληφθέντες και να ταυτοποιηθεί η συμμετοχή τους.

Περισσότερες λεπτομέρειες όμως για τη μεθοδολογία των δραστών, τα αποτελέσματα των ερευνών και τα ευρήματα από τις κατασχέσεις θα σας παρουσιάσει ο Εκπρόσωπος Τύπου του Σώματος Αστυνομικός Υποδιευθυντής Χρονόπουλος Θεόδωρος.

Σας ευχαριστώ

Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Χρονόπουλος Θεόδωρος

«Καλησπέρα σας,

Όπως σας ανέφερε προηγουμένως και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην εγκατάσταση και λειτουργία οργανωμένων εργαστηρίων καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης υδροπονικής μορφής, με σκοπό τη δημιουργία γραμμής παραγωγής και τη διάθεση της ακατέργαστης κάνναβης στην παράνομη αγορά των ναρκωτικών.

Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν χθες (22-11-2017), σε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση πέντε συνολικά άτομα, (3) άνδρες και μία γυναίκα υπήκοοι Βιετνάμ και ένας υπήκοος Κίνας, ηλικίας από 28 έως 35 ετών.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της νομοθεσίας για τις εξαρτησιογόνες ουσίες, της πλαστογραφίας πιστοποιητικών και της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς.

Στο πλαίσιο των ερευνών, εντοπίστηκαν (3) πλήρως εξοπλισμένα και επαγγελματικής μορφής εργαστήρια, που βρίσκονταν εγκατεστημένα και λειτουργούσαν σε αντίστοιχες πολυτελείς οικίες, σε περιοχή της Ανατολικής Αττικής, ενώ κατασχέθηκαν – μεταξύ άλλων - 2.195- δενδρύλλια κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας και πλήρης εξοπλισμός παράνομων εργαστηρίων, όπως λαμπτήρες, αφυγραντήρες, σωλήνες εξαερισμού κ.α.

Πιο αναλυτικά, μετά από ενδελεχή αστυνομική έρευνα, κατάλληλη αξιοποίηση και διασταύρωση στοιχείων, καθώς και τη δημιουργία «προφίλ» των εμπλεκομένων, διακριβώθηκε η παράνομη δραστηριότητα των μελών του κυκλώματος, ενώ παράλληλα εντοπίστηκαν τα παράνομα «εργαστήρια» που λειτουργούσαν στις πολυτελείς κατοικίες.

Από τις έρευνες που πραγματοποίησαν κλιμάκια αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, στις τρείς πολυτελείς κατοικίες της Ανατολικής Αττικής, διαπιστώθηκε:

 • στην 1η οικία, η εγκατάσταση και λειτουργία πλήρως εξοπλισμένου εργαστηρίου – φυτωρίου (297) δενδρυλλίων κάνναβης σε πλαστικές γλάστρες, δια της υδροπονικής μεθόδου, ύψους περίπου (5) εκατοστών έως ενός μέτρου, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ακόμη αποξηραμένα φύλλα καννάβεως σε νάιλον συσκευασία μικτού βάρους (420) γραμμαρίων, καθώς και ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας,
 • στην 2η οικία, η εγκατάσταση και λειτουργία πλήρως εξοπλισμένου εργαστηρίου - φυτωρίου (1.316) δενδρυλλίων κάνναβης σε πλαστικές γλάστρες, δια της υδροπονικής μεθόδου, ύψους περίπου (5) έως (140) εκατοστών,
 • στην 3η οικία, η εγκατάσταση και λειτουργία πλήρως εξοπλισμένου εργαστηρίου - φυτωρίου (582) δενδρυλλίων κάνναβης σε πλαστικές γλάστρες, δια της υδροπονικής μεθόδου, ύψους περίπου (20) έως (120) εκατοστών, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ακόμη (2) συσκευές κινητής τηλεφωνίας,
 • ενώ στην κατοχή της 33χρονης υπηκόου Βιετνάμ, βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος κλειδιών, μεταξύ των οποίων και αυτά της 1ης και 3ης οικίας.

Παράλληλα, από αστυνομική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε οικία του 35χρονου υπηκόου Κίνας στην Αθήνα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των (485) ευρώ, (3) συσκευές κινητής τηλεφωνίας και tablet.

Συνολικά κατασχέθηκαν:

 • 2.195 δενδρύλλια κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας,
 • 420 γραμ. ακατέργαστης κάνναβης,
 • ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας,
 • το χρηματικό ποσό των 485 ευρώ,
 • 9 συσκευές κινητής τηλεφωνίας,
 • Tablet και
 • πλήρης εξοπλισμός εργαστηρίων – φυτωρίων για την καλλιέργεια κάνναβης υδροπονικής μορφής (λαμπτήρες, αφυγραντήρες, σωλήνες εξαερισμού κ.α.)

Εκτιμάται ότι το συνολικό προσδοκώμενο χρηματικό όφελος από την παράνομη δραστηριότητα των μελών της οργάνωσης, ανέρχεται τουλάχιστον σε 4.000.000 ευρώ.

Οι δράστες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγούνται στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Η δεύτερη υπόθεση, αφορά εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, τα μέλη της οποίας διέπρατταν ένοπλες ληστείες σε καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση συνελήφθησαν ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση προχθές, 21 Νοεμβρίου 2017, στο Περιστέρι Αττικής, 32χρονος υπήκοος Βουλγαρίας και 29χρονος ημεδαπός, ενώ αναζητείται και 38χρονος ημεδαπός συνεργός τους.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση συμμορίας, ληστεία κατά συναυτουργία καθ’ έξη και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα, καθώς και προμήθεια, χρήση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, διαπιστώθηκε η δράση (2) τουλάχιστον ατόμων από τις αρχές Απριλίου του έτους 2017, με ιδιαίτερα σωματομετρικά χαρακτηριστικά, ο ένας με ύψος 1,80 m περίπου και αδύνατος (αποκαλούμενος ως «ψηλός») και ο έτερος με ύψος 1,65 περίπου και εύσωμος (αποκαλούμενος ως «κοντός»), που διέπρατταν ένοπλες ληστείες σε διάφορα καταστήματα (περίπτερα, σουπερμάρκετ, πρακτορεία ΟΠΑΠ, κ.α.), στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Οι δράστες μετέβαιναν στους στόχους τους πεζή ή με δίκυκλη μοτ o συκλέτα, αποκρύπτοντας τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, με κουκούλες, τύπου « full - face » ή με μαντήλια, ή κουκούλες φούτερ ή ακόμη και με αποκριάτικες μάσκες, προκειμένου να αποφύγουν τυχόν αναγνώρισή τους από τα θύματά τους, και με την απειλή πιστολιού, αφαιρούσαν από το ταμείο χρηματικά ποσά (εισπράξεις), ακόμη και τυχερά δελτία.

Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες και των (3) κατηγορουμένων, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

 • μεταλλικό πιστόλι (ρέπλικα), μαύρου χρώματος και φυσίγγιο κρότου (αβολίδωτο),
 • κουκούλες « full - face » και σκούφοι,
 • ρούχα και παπούτσια που φορούσαν κατά τη διάπραξη των ληστειών,
 • 0,7 γραμμάρια κάνναβης,
 • (12) ναρκωτικά δισκία,
 • (2) κινητά τηλέφωνα,
 • φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και
 • δίκυκλη μοτοσυκλέτα, την οποία χρησιμοποιούσαν ως μέσο διαφυγής, μετά την τέλεση των ληστειών.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν χθες (22-11-2017), στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε στο Τακτικό Ανακριτικό Τμήμα Αθηνών.

Σας ευχαριστώ.»

Δείτε εδώ βίντεο από κατασχεμένα ναρκωτικά

Α΄ Εγκληματική Οργάνωση

Κατασχεμένα από τις (3) οικίες στην Ανατολική Αττική

Β΄ Εγκληματική οργάνωση