Αρχική | Σύνδεσμοι | Χάρτης του site | Επικοινωνία | Διαύγεια
 
Ελληνική Αστυνομία Τύπος και Μ.Μ.Ε. Οδηγός του Πολίτη Στατιστικά Στοιχεία Πεσόντες στο καθήκον Αστυνομικοί Αστυνομική Ακαδημία Κοινωνικές δράσεις Περιοδικό "Αστυνομική Ανασκόπηση" Υλικό Αρχείου

27-06-2017: Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξαρθρώθηκε κύκλωμα που διακινούσε χημικά προϊόντα για τη νόθευση καυσίμων Μεγέθυνση κειμένου Σμίκρυνση κειμένου Εκτύπωση Ηλεκτρονική Διεύθυνση

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Αθήνα, 27 Ιουνίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξαρθρώθηκε κύκλωμα που διακινούσε χημικά προϊόντα για τη νόθευση καυσίμων

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας της Ελληνικής Αστυνομίας εξαρθρώθηκε κύκλωμα που μετέφερε χημικά προϊόντα από τη Βουλγαρία, με σκοπό τη νοθεία καυσίμων.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση συνελήφθησαν χθες (26 Ιουνίου 2017), δύο ημεδαποί ηλικίας 24 και 49 ετών, καθώς και 56χρονος υπήκοος Αλβανίας, ενώ αναζητούνται ακόμα δύο συνεργοί τους, ηλικίας 34 και 54 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, εντοπίστηκε στα Άνω Λιόσια Αττικής αποθηκευτικός χώρος, στον οποίο ο 24χρονος και ο 56χρονος, από κοινού με άγνωστους συνεργούς τους, είχαν δημιουργήσει ειδική εγκατάσταση (δεξαμενές, σωληνώσεις για μετάγγιση καυσίμων) για την ασφαλή αποθήκευση χημικών προϊόντων, που προμηθεύονταν από τη Βουλγαρία.

Στη συνέχεια, τα χημικά προϊόντα μεταφέρονταν με βυτιοφόρο σε πρατήριο υγρών καυσίμων σε περιοχή της Αττικής, όπου γινόταν η μετάγγισή τους στις δεξαμενές του.

Μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση τη Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Ελέγχου Ποιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ελέγχου, Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παρεμπορίου, στην παραπάνω αποθήκη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 33.500 λίτρα μείγματος διαλυτών, το οποίο εμπίπτει στον Τελωνειακό Κώδικα.

Επίσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο,
  • Ι.Χ. φορτηγό με επικαθήμενο,
  • 41 πλαστικές δεξαμενές, χωρητικότητας 1.000 λίτρων η καθεμιά,
  • 7 πλαστικές δεξαμενές, χωρητικότητας 5.000 λίτρων η καθεμιά,
  • 3 κινητά τηλέφωνα και
  • χρηματικό ποσό 450 ευρώ και 750 λέβα Βουλγαρίας.

Επιπλέον, σε ταυτόχρονο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο πρατήριο υγρών καυσίμων, ιδιοκτησίας του 34χρονου συνεργού των συλληφθέντων, διαπιστώθηκε η εγκατάσταση ειδικού λογισμικού στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του συστήματος εισροών – εκροών, με το οποίο επιτυγχάνονταν η αλλοίωση των ενδείξεων και δεδομένων του συστήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, συνελήφθη ο 49χρονος ημεδαπός, ως προσωρινά υπεύθυνος του πρατηρίου υγρών καυσίμων, ενώ κατασχέθηκε ο ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Σημειώνεται ότι οι διαφυγόντες δασμοί εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 32.320 ευρώ.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγούνται στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ παράλληλα θα ενημερωθούν και οι αρμόδιες Υπηρεσίες για την επιβολή των ανάλογων διοικητικών κυρώσεων.