Αρχική | Σύνδεσμοι | Χάρτης του site | Επικοινωνία | Διαύγεια
 
Ελληνική Αστυνομία Τύπος και Μ.Μ.Ε. Οδηγός του Πολίτη Στατιστικά Στοιχεία Πεσόντες στο καθήκον Αστυνομικοί Αστυνομική Ακαδημία Κοινωνικές δράσεις Περιοδικό "Αστυνομική Ανασκόπηση" Υλικό Αρχείου

24-04-2019: Εξιχνιάσθηκαν 7 περιπτώσεις απάτης σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων ατόμων, στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης, για τις οποίες συνελήφθη 61χρονος αλλοδαπός Μεγέθυνση κειμένου Σμίκρυνση κειμένου Εκτύπωση Ηλεκτρονική Διεύθυνση

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Κοζάνη, 24 Απριλίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εξιχνιάσθηκαν 7 περιπτώσεις απάτης σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων ατόμων, στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης, για τις οποίες συνελήφθη 61χρονος αλλοδαπός

Μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, συνελήφθη ο 61Χρονος, κατηγορούμενος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη απατών

Για την ίδια υπόθεση αναζητούνται να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία ακόμη δυο ατόμων, μελών της εγκληματικής οργάνωσης

Παρουσίαζαν ψευδή γεγονότα ως αληθινά με σκοπό να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά, με το πρόσχημα της παροχής ιατρικής επέμβασης σε στενό συγγενικό τους πρόσωπο, που δήθεν είχε τραυματισθεί σοβαρά σε ατύχημα

Εξιχνιάσθηκαν από αστυνομικούς της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Κοζάνης, επτά (7) περιπτώσεις απόπειρας εξαπάτησης, επτά (7) ημεδαπών γυναικών, ηλικίας από 49 έως 85 ετών, που διαπράχθηκαν χθες (23-04-2019) στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης.

Για τις υποθέσεις συνελήφθη, μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, χθες (23-04-2019) το μεσημέρι, 61χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, με σκοπό τη διάπραξη απατών, καθώς και για αντίσταση, ενώ αναζητούνται ακόμη δυο άγνωστα άτομα.

Ειδικότερα, μεσημβρινές ώρες της 23-04-2019, 73χρονη ημεδαπή ενημέρωσε τις αστυνομικές Αρχές ότι άγνωστος άνδρας που παρίστανε τον ιατρό, της τηλεφώνησε και με το πρόσχημα ότι συγγενικό της πρόσωπο έχει εμπλακεί σε ατύχημα, με συνέπεια τον σοβαρό τραυματισμό του, απαίτησε την καταβολή του χρηματικού ποσού των (20.000) ευρώ, προκειμένου να χειρουργηθεί και να μην υποβληθεί σε ακρωτηριασμό .

Άμεσα οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση εντοπισμού του δράστη, με αποτέλεσμα την σύλληψη του 61χρονου, παρά την αντίσταση που προέβαλε.

Σημειώνεται ότι, την ίδια ημέρα τελέστηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης , άλλες έξι (6) απόπειρες εξαπάτησης, κυρίως ηλικιωμένων γυναικών, με τον ίδιο τρόπο, όπου οι δράστες δεν κατάφεραν να εξαπατήσουν τα θύματά τους, γιατί είτε οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι παθόντες, είτε συγγενικά τους πρόσωπα που βρίσκονταν μαζί τους, αντιλήφθηκαν την απόπειρα εξαπάτησης και δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις των δραστών.

Για την ίδια υπόθεση αναζητούνται να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία ακόμη δύο ατόμων, ενός άνδρα και μίας γυναίκας, μελών της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι με την ανεύρεση υποψήφιων θυμάτων και την υπόδειξη των τόπων παραλαβής των χρημάτων από τους παθόντες .

Όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, οι δράστες θα αποκόμιζαν οικονομικό όφελος που ξεπερνά το χρηματικό ποσό των εκατόν πενήντα (150.000) χιλιάδων ευρώ.

Στην κατοχή του 61χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο κινητά τηλέφωνα, δύο κάρτες SIM , μία συσκευή πλοήγησης, τρεις συσκευές αποθήκευσης δεδομένων, ιδιόχειρο σημείωμα και τετράδιο σημειώσεων.

Από το Τμήμα Ασφάλειας Κοζάνης συνεχίζονται οι έρευνες για την ταυτοποίηση των δύο άγνωστων ατόμων , ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις, καθώς και η συμμετοχή τυχόν επιπλέον μελών-συνεργών στην ανωτέρω εγκληματική οργάνωση.

Ο συλληφθείς με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κοζάνης.

Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά εξαπάτησης:

  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
  • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
  • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
  • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
  • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
  • Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
  • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
  • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
  • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.