Αρχική | Σύνδεσμοι | Χάρτης του site | Επικοινωνία | Διαύγεια
 
Ελληνική Αστυνομία Τύπος και Μ.Μ.Ε. Οδηγός του Πολίτη Στατιστικά Στοιχεία Πεσόντες στο καθήκον Αστυνομικοί Αστυνομική Ακαδημία Κοινωνικές δράσεις Περιοδικό "Αστυνομική Ανασκόπηση" Υλικό Αρχείου

14-07-2017: Εξαρθρώθηκε οργανωμένο πολυμελές κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών ουσιών σε περιοχές της Φθιώτιδας & της Βοιωτίας Μεγέθυνση κειμένου Σμίκρυνση κειμένου Εκτύπωση Ηλεκτρονική Διεύθυνση

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Λαμία, 14 Ιουλίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εξαρθρώθηκε οργανωμένο πολυμελές κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών ουσιών σε περιοχές της Φθιώτιδας & της Βοιωτίας

Στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης, συνελήφθησαν συνολικά (9) μέλη του κυκλώματος, μεταξύ των οποίων και το 36χρονο «αρχηγικό» μέλος

Επιπλέον, συνελήφθησαν (4) ακόμα άτομα, για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά

Στη δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνονται και (2) αλλοδαποί, οι οποίοι προμήθευαν με ναρκωτικές ουσίες το ηγετικό μέλος του κυκλώματος, τις οποίες αυτός ακολούθως απέκρυπτε σε χώρους «καβάτζες»

Τα μέλη της οργάνωσης είχαν διακριτούς ρόλους, ενεργούσαν πάντα κατ’ εντολή του 36χρονου, ενώ μόνο δύο εκ των μελών, οι οποίοι ήταν οι «έμπιστοί» του, γνώριζαν τις «καβάτζες» του

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες τους, κατασχέθηκαν δενδρύλλια κάνναβης, ποσότητα κάνναβης, τρίφτες κάνναβης, ζυγαριές ακριβείας, μαχαίρια, ξίφη, κυνηγετικά όπλα, αντικείμενα που εμπίπτουν στην νομοθεσία περί αρχαιοτήτων κ.α.

Επίσης κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των (6.682) ευρώ, προερχόμενο από συναλλαγές ναρκωτικών, πληθώρα κινητών τηλεφώνων, καθώς και οχήματα που χρησίμευαν στη μετακίνηση των μελών, προκειμένου να επιτευχθεί η παράνομη δράση τους

Εξαρθρώθηκε, μετά από πολύμηνη και μεθοδική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας, οργανωμένο πολυμελές κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, σε περιοχές της Φθιώτιδας & της Βοιωτίας.

Στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες (13-07-2017) πρωινές ώρες, σε περιοχές της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας, συνελήφθησαν εννέα (9) μέλη του κυκλώματος και συγκεκριμένα το «αρχηγικό» μέλος (36χρονος ημεδαπός), τα δύο έμπιστα μέλη του (23χρονος ημεδαπός & 28χρονη υπήκοος Βουλγαρίας) και έξι (6) ημεδαποί, ηλικίας από 30 έως και 43 ετών.

Επιπλέον, συνελήφθησαν τέσσερις (4) ακόμα ημεδαποί, ένας 34χρονος & μία 43χρονη, οι οποίοι προμηθευόντουσαν ναρκωτικές ουσίες από τον 36χρονο και τις διακινούσαν μεμονωμένα, καθώς και δύο ακόμα άνδρες, ηλικίας 37 & 38 ετών, για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας, με τη συνδρομή αστυνομικών των Ομάδων Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Φθιώτιδας, των Αστυνομικών Τμημάτων Αταλάντης και Στυλίδας Φθιώτιδας, καθώς και αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς Βοιωτίας.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός ερευνών σε οικίες, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών, ενώ για τις ανάγκες της επιχείρησης, χρησιμοποιήθηκε και σκύλος ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών.

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμη δύο (2) υπήκοοι Αλβανίας, οι οποίοι όπως προέκυψε προμήθευαν με ναρκωτικές ουσίες τον 36χρονο, τον οποίο και θεωρούσαν άξιο εμπιστοσύνης.

Για την πλήρη αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης, προηγήθηκε συστηματική και πολύμηνη αστυνομική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας, αξιολόγηση των προανακριτικών στοιχείων και δεδομένων, καθώς και κατάλληλη αξιοποίηση όλων των φυσικών, τεχνικών και επιστημονικών μεθόδων έρευνας.

Αναλυτικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα η εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τις αρχές Ιανουαρίου του 2017 από τον 36χρονο, ο οποίος έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις Διωκτικές Αρχές για παραβάσεις νομοθεσίας ναρκωτικών.

Διέθετε ιεραρχική δομή και εσωτερική διάρθρωση, με τα μέλη του κυκλώματος να έχουν διακριτούς ρόλους (φύλακες κάνναβης, μεταφορείς, διακινητές κ.α.), ενώ δρούσαν πάντα υπό την καθοδήγηση και τις εντολές του 36χρονου, ο οποίος είχε και τον ηγετικό ρόλο.

Ο 36χρονος προμηθευόταν αρχικά τις ποσότητες κάνναβης από τους αλλοδαπούς σε περιοχή των Αθηνών και ακολούθως τις απέκρυπτε σε χώρους «καβάτζες», στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου Φθιώτιδας, χώρους του οποίους γνώριζαν μόνο οι «έμπιστοί» του.

Στη συνέχεια, αφού προμηθευόταν από τους χώρους αυτούς ποσότητες ικανές να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της ομάδας για 2 με 3 ημέρες, τις μετέφερε στην οικία του, προκειμένου να προβεί στην περεταίρω εμπορία τους σε δεκάδες χρήστες (μεταξύ των οποίων και ανήλικος) της Φθιώτιδας & της Βοιωτίας.

Επιπλέον σημειώνεται ότι, στην περιοχή όπου βρίσκονταν οι «καβάτζες», ο 36χρονος μαζί με τον 23χρονο, προέβαιναν και στην καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης.

Από την αστυνομική έρευνα εκτιμάται ότι τα μέλη της οργάνωσης είχαν διακινήσει το χρονικό διάστημα των τελευταίων δύο μηνών, συνολικά (6) κιλά & (548) γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, με προσδοκώμενο όφελος το χρηματικό ποσό των (24.250) ευρώ.

Για τη διακίνηση των ναρκωτικών χρησιμοποιούσαν διάφορα οχήματα (αυτοκίνητα – μοτοσικλέτες) ιδιοκτησίας τους ή συγγενικών τους προσώπων, ενώ αρκετές φορές λάμβαναν ως αντίτιμο και διάφορα προϊόντα που παρήγαγε – κατείχε ο κάθε «πελάτης» τους.

Σε παράλληλες αστυνομικές έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • (5) δενδρύλλια κάνναβης, πλήρη ανάπτυξης μετά ριζικού συστήματος,
 • (396,05) γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης & σπόρους κάνναβης,
 • (4) ζυγαριές ακριβείας & (6) τρίφτες κάνναβης,
 • (3) κυνηγετικά όπλα,
 • (1) γεμιστήρα πολεμικού τυφεκίου,
 • (4) μαχαίρια – στιλέτα,
 • (2) ξίφη & (1) σιδερογροθιά,
 • (1) συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης,
 • (6) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
 • (1) νόμισμα, (1) μπρούτζινο αγαλματίδιο, ύψους (10) εκατοστών & (9) κτερίσματα,
 • το χρηματικό ποσό των (6.682) ευρώ, προερχόμενο από την παράνομη δράση τους,
 • πληθώρα κινητών τηλεφώνων και καρτών sim ,
 • (2) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα & (2) Ι.Χ. δίκυκλες μοτοσικλέτες, ιδιοκτησία των μελών, τις οποίες χρησιμοποιούσαν για τη διακίνηση των ναρκωτικών, καθώς και
 • (1) δίκυκλη μοτοσικλέτα, ως προϊόν αγοραπωλησίας ναρκωτικών.

Τα μέλη του κυκλώματος αντιμετωπίζουν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και κατά περίπτωση, για προμήθεια, μεταφορά, κατοχή, διακίνηση και πώληση ναρκωτικών ουσιών, καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα και για την προστασία των Αρχαιοτήτων και της εν γένει Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, είχε εξαρθρωθεί πολυμελές κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών ουσιών στην περιοχή της Φθιώτιδας, ομοίως από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας (σχετικά τα από 15-02-2017 & 18-02-2017 Δελτία Τύπου – παρουσίαση της υπόθεσης).

Την έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, ενώ οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας.