Αρχική | Σύνδεσμοι | Χάρτης του site | Επικοινωνία | Διαύγεια
 
Ελληνική Αστυνομία Τύπος και Μ.Μ.Ε. Οδηγός του Πολίτη Στατιστικά Στοιχεία Πεσόντες στο καθήκον Αστυνομικοί Αστυνομική Ακαδημία Κοινωνικές δράσεις Περιοδικό "Αστυνομική Ανασκόπηση" Υλικό Αρχείου

12-12-2016: Παρουσίαση υπόθεσης εξάρθρωσης διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιείτο στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων Μεγέθυνση κειμένου Σμίκρυνση κειμένου Εκτύπωση Ηλεκτρονική Διεύθυνση

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2016

Παρουσίαση υπόθεσης εξάρθρωσης διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιείτο στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων

Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης:

Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας.

Σας καλέσαμε στη σημερινή μας παρουσίαση για να σας ανακοινώσουμε ότι η Ελληνική Αστυνομία κατάφερε να εξαρθρώσει και να αποδομήσει ένα πολυμελές εγκληματικό δίκτυο, που δραστηριοποιείτο συστηματικά - σε διεθνές επίπεδο - στο πεδίο της παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

Πρόκειται για μια σύνθετη υπόθεση, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, λόγω της διεθνικής μορφής και δράσης του εγκληματικού αυτού δικτύου, που είχε απλώσει τα «πλοκάμια» του σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, διακινώντας αλλοδαπούς κυρίως από το Ιράν, τη Συρία, το Πακιστάν αλλά και άλλες χώρες, με προορισμό την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Η εξάρθρωση του εγκληματικού αυτού δικτύου είναι αποτέλεσμα πολύμηνης και πολύπλευρης προσπάθειας.

Δυο είναι οι βασικοί πυλώνες που μας οδήγησαν στο αποτέλεσμα αυτό.

Ο ένας πυλώνας είναι η συστηματική και μεθοδική δουλειά, που περιλαμβάνει:

 • κεντρικό επιχειρησιακό σχεδιασμό και συντονισμό,
 • αξιοποίηση σύγχρονων ερευνητικών διαδικασιών,
 • χρήση τεχνολογίας και ειδικών μεθόδων,
 • χαρτογράφηση της δράσης της οργάνωσης,
 • σύνθεση του εγκληματικού «προφίλ» των μελών της και κυρίως
 • συνδυαστική ανάλυση των πληροφοριακών και των ερευνητικών δεδομένων.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι οι μεγάλες δυνατότητες που μας προσφέρει διαχρονικά η συναντίληψη και η συνεργασία. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η αστυνομική συνεργασία είναι ο ισχυρός σύμμαχος, το καλύτερο αντίμετρο των Αρχών επιβολής του Νόμου απέναντι στα κυκλώματα αυτά, που αποτελούν διεθνώς τις νέες μορφές σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος.

Με βάση τους δυο αυτούς πυλώνες καταλήξαμε σε οργανωμένες αστυνομικές επιχειρήσεις τόσο στη χώρα μας όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, που απέφεραν πολλές συλλήψεις και κατασχέσεις και εντοπισμό πλήρως εξοπλισμένων εργαστήριων κατάρτισης πλαστών εγγράφων, για τα οποία θα σας ενημερώσει αναλυτικά ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος.

Θέλω να συγχαρώ τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής καθώς και όλων των Υπηρεσιών που συνέβαλαν με οποιοδήποτε τρόπο στη σημαντική αυτή εξάρθρωση.

Θα μου επιτρέψετε να κάνω ιδιαίτερη μνεία και να ευχαριστήσω δημόσια την Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος (NCA) του Ηνωμένου Βασιλείου, και τους παριστάμενους Αξιωματούχους της Υπηρεσίας αυτής, για την εξαιρετική συνεργασία που διατηρούμε στον κοινό αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι η συγκεκριμένη εξάρθρωση αποτελεί ένα καίριο πλήγμα, ένα καθοριστικό «χτύπημα» στα οργανωμένα εγκληματικά κυκλώματα που δραστηριοποιούνται διεθνώς στη παράνομη διακίνηση ανθρώπων.

Εμείς από τη μεριά μας θα συνεχίσουμε τον διαρκή αγώνα για την αποδόμηση των εγκληματικών αυτών δικτύων, που η δράση τους ενέχει ιδιαίτερη ποινική αλλά κυρίως κοινωνική απαξία.

Αποτελούν τη σύγχρονη έκφραση του «δουλεμπορίου», καθώς στο βωμό του κέρδους εμπορεύονται και εκμεταλλεύονται ανθρώπινες ψυχές, προσβάλλοντας βάναυσα τον πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων, την αξία του ανθρώπου και τον πολιτισμό μας.

Σας ευχαριστώ.


Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος:

Όπως σας προανέφερε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώσαμε διεθνικό εγκληματικό δίκτυο, το όποιο δραστηριοποιούνταν στη διευκόλυνση της παράνομης εξόδου αλλοδαπών, τόσο από τη χώρα μας όσο και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Γαλλία κ.λπ.), με τη χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, με τελικό προορισμό χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ελβετία.

Μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη 08 Δεκεμβρίου 2016, συνελήφθησαν στην Αττική (24) μέλη του δικτύου και συγκεκριμένα (17) υπήκοοι Ιράν, (2) υπήκοοι Ιράκ, (2) υπήκοοι Πακιστάν και άλλοι τρεις αλλοδαποί από Αλγερία, Αζερμπαϊτζάν και Τυνησία. Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνεται και το αρχηγικό μέλος.

Παράλληλα συγκατηγορούμενοι των ανωτέρω για τη συμμετοχή τους στις παράνομες δραστηριότητες της οργάνωσης είναι επιπλέον 12 άτομα.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της πλαστογραφίας καθώς και της παράβασης της νομοθεσίας για τη διευκόλυνση της εξόδου από το ελληνικό έδαφος, πολιτών τρίτων χωρών.

Για την πλήρη αποδόμηση και διακρίβωση όλου του εύρους της παράνομης δραστηριότητας των μελών του εγκληματικού δικτύου, προηγήθηκε πολύμηνη και εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας διασταυρώθηκαν, αξιολογήθηκαν και αναλύθηκαν όλα τα στοιχεία και δεδομένα που προέκυψαν, ενώ αξιοποιήθηκαν και ειδικές ανακριτικές τεχνικές και τεχνολογικά μέσα, σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου (Ν CA ).

Πιο αναλυτικά, διακριβώθηκε ότι τα μέλη του εγκληματικού δικτύου έχοντας δομημένη και διαρκή δράση και χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης, από τον Ιούνιο του 2016, δραστηριοποιούνταν συνεχώς στη διευκόλυνση της παράνομης εξόδου αλλοδαπών υπηκόων από τη χώρα μας και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ηγετικό ρόλο στη οργάνωση κατείχε 28χρονος υπήκοος Ιράν, ενώ η διακίνηση των αλλοδαπών επιτυγχάνονταν αεροπορικώς, μέσω αεροδρομίων, με τη χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων.

Πιο αναλυτικά, η δομή, η διασύνδεση, οι συνεργασίες και ο τρόπος δράσης (modus operandi) της εγκληματικής οργάνωσης εντοπίζεται σε πέντε επίπεδα:

Το πρώτο επίπεδο αφορά στον εφοδιασμό της οργάνωσης με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα από το εξωτερικό.

Σε αυτό το επίπεδο μέλη του δικτύου με ρόλο «προμηθευτή», είχαν πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό κλεμμένων ή απολεσθέντων ταξιδιωτικών εγγράφων (διαβατήρια, ταυτότητες κυρίως ευρωπαϊκών), τα οποία παραλάμβαναν με δέματα από την Ισπανία και συγκεκριμένα από έτερο μέλος το οποίο διέμενε μόνιμα στη Βαρκελώνη και είχε το διακριτό ρόλο να τα αποστέλλει στην Αττική, μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών.

Μετά την άφιξη των δεμάτων στην Ελλάδα, οι «προμηθευτές» προέβαιναν στην παραλαβή και στην αποθήκευση τους σε σπίτια που διατηρούσε η εγκληματική οργάνωση για το σκοπό αυτό και στη συνέχεια οι «προμηθευτές» αφού ήλεγχαν την ποιότητα και την «εμπορική» αξία του συνόλου των εγγράφων ,προχωρούσαν στις αντίστοιχες μεταφορές εμβασμάτων από και προς την Ισπανία, μέσω διεθνών εταιρειών μεταφοράς χρημάτων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι «προμηθευτές», ταξίδευαν αυτοπροσώπως στην Ισπανία, όπου και προμηθεύονταν ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία στη συνεχεία εισήγαγαν στην Ελλάδα ενώ υπολογίζεται ότι από τον Ιούλιο του 2016 μέχρι και σήμερα, περισσότερα από 1.000 ταξιδιωτικά έγγραφα εισήλθαν από την Ισπανία στην Ελλάδα, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τη διακίνηση αλλοδαπών.

Το δεύτερο επίπεδο, αφορά στην αναζήτηση και προμήθεια του δικτύου με κατάλληλα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Στο επίπεδο αυτό μέλη του δικτύου με ρόλο «διακινητή», βρισκόταν σε καθημερινή επικοινωνία με τους «προμηθευτές», προσπαθώντας να εντοπίσουν τα καταλληλότερα ταξιδιωτικά έγγραφα (κυρίως διαβατήρια και ταυτότητες).

Στο στάδιο αυτό λάμβαναν υπόψη τους μία σειρά από παραμέτρους, όπως φύλο, ηλικία, ύψος, εξωτερική εμφάνιση, οικογενειακή κατάσταση, επιθυμητός προορισμός κ.λπ. του υπό διακίνηση αλλοδαπού καθώς και παραμέτρους που αφορούν το ταξιδιωτικό έγγραφο, όπως η χώρα προέλευσης, παλαιότητα, θεωρήσεις και σφραγίδες, φθορά κ.λπ.

Στη συνέχεια, οι «προμηθευτές», με τη χρήση ηλεκτρονικών εφαρμογών επικοινωνίας, έστελναν στους «διακινητές» φωτογραφίες των ταξιδιωτικών εγγράφων για να τα αξιολογήσουν σύμφωνα με τις προαναφερόμενες παραμέτρους και ακολούθως σε μεταξύ τους συναντήσεις πραγματοποιούνταν οι συμφωνηθείσες παραδόσεις/παραλαβές των ταξιδιωτικών εγγράφων και χρημάτων.

Το τρίτο επίπεδο περιλαμβάνει την παράδοση των ταξιδιωτικών εγγράφων στους πλαστογράφους, για περαιτέρω επεξεργασία.

Σε αυτό το στάδιο οι «διακινητές», μετά την παραλαβή των ταξιδιωτικών εγγράφων από τους «προμηθευτές», τα παρέδιδαν απευθείας στους «πλαστογράφους» του δικτύου, οι οποίοι, από κοινού με τους συνεργάτες τους και ακολουθώντας τις κατευθύνσεις των «διακινητών», προέβαιναν στην πλαστογράφηση τους.

Για τη νόθευση των ταξιδιωτικών εγγράφων χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένες μεθόδους με αντικατάσταση των φωτογραφιών ή επεξεργασία των χαρακτηριστικών των φωτογραφιών και σε κατά περίπτωση αλλαγή των επιμέρους στοιχείων των ταξιδιωτικών εγγράφων.

Σκοπός ήταν η κατάρτιση όσο το δυνατόν άρτιων και ποιοτικών πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, ούτως ώστε να μη διαπιστωθεί η πλαστότητα από τις ελεγκτικές Αρχές, ενώ χρησιμοποιούσαν κατάλληλο υλικοτεχνικό και τεχνολογικό εξοπλισμό.

Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης των πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, οι «πλαστογράφοι» έστελναν σχετικές φωτογραφίες των ταξιδιωτικών εγγράφων στους «διακινητές», προκειμένου να ελέγξουν την ποιότητά τους και να δώσουν το «πράσινο φως» για την έναρξη της διαδικασίας προώθησης των υπό διακίνηση αλλοδαπών, ενώ χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένο κώδικα επικοινωνίας για την παραπλάνηση των διωκτικών Αρχών.

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις οι «διακινητές» τα παρέδιδαν ανόθευτα στους υπό διακίνηση αλλοδαπούς, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι την ομοιότητα τους με τους πραγματικούς κατόχους των εγγράφων, τα χρησιμοποιούσαν για να επιτύχουν την παράνομη έξοδο τους από τη χώρα.

Το τέταρτο επίπεδο δράσης τους, αφορά στη διακίνηση των αλλοδαπών από την Ελλάδα προς χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, καθώς και από χώρες του εξωτερικού προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο επίπεδο αυτό, αρχικά έχουμε περιπτώσεις που οι παράνομες διακινήσεις πραγματοποιούνταν στην Ελλάδα από το διεθνή αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Τα μέλη του εγκληματικού δικτύου κατάφερναν να εντοπίζουν πλήθος αλλοδαπών οι οποίοι επιθυμούσαν να εξέλθουν παράνομα από τη χώρα, αξιοποιώντας το «κοινωνικό δίκτυο» που είχαν αναπτύξει, τόσο με ομοεθνείς, όσο και με αλλοδαπούς άλλων εθνικοτήτων που διαβιούν στη χώρα μας.

Στη συνέχεια, οι «διακινητές» προέβαιναν στη διευθέτηση των τελευταίων «λεπτομερειών» πριν την έναρξη της διακίνησης που αφορούσαν σε «παρεμβάσεις» στην εξωτερική τους εμφάνιση και προέβαιναν στην κράτηση των αεροπορικών εισιτηρίων, τα οποία επέλεγαν με κριτήριο, αφενός το χαμηλό κόστος και αφετέρου τον εντοπισμό της κατάλληλης αεροπορικής εταιρείας.

Στο τελικό στάδιο, οι «διακινητές» συνόδευαν τους διακινούμενους μέχρι το αεροδρόμιο, παρέχοντάς τους τις απαραίτητες οδηγίες, διατηρώντας πάντα αρκετή απόσταση, προκειμένου να μην είναι δυνατή η συσχέτιση τους με τη διακίνηση, σε περίπτωση εντοπισμού και σύλληψης του διακινούμενου.

Ο τελικός προορισμός των διακινούμενων, στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, με ενδιάμεσους σταθμούς χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, ενώ οι αμοιβές της εγκληματικής οργάνωσης, κυμαίνονταν από 3.000 έως 15.000 ευρώ, ανάλογα με τον τελικό προορισμό και τους ενδιάμεσους σταθμούς.

Αναφορικά με τις παράνομες διακινήσεις που πραγματοποιούνταν από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, προέκυψε ότι ορισμένα μέλη του δικτύου, από κοινού με άλλα μέλη στο Ιράν, την Ισπανία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, οργάνωναν και διευκόλυναν τη διακίνηση αλλοδαπών, κυρίως από το Ιράν, που επιθυμούσαν να μεταβούν παράνομα προς το Ηνωμένο Βασίλειο ή άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Για το σκοπό αυτό, αρχικά είχαν αναπτύξει ένα «μηχανισμό», μέσω του οποίου διακινούσαν τους αλλοδαπούς από το Ιράν προς την Ευρώπη, εξασφαλίζοντας την έκδοση νόμιμων θεωρήσεων (visas), από ευρωπαϊκές Πρεσβείες με έδρα στο Ιράν.

Στη συνεχεία με την άφιξή τους στις Ευρωπαϊκές χώρες, τους χορηγούνταν από το δίκτυο πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και τους προωθούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επισημαίνεται ότι το εγκληματικό δίκτυο, από τον Ιούλιο του 2016 μέχρι και σήμερα, διακίνησε με τους προαναφερόμενους τρόπους, ή αποπειράθηκε να διακινήσει, περισσότερους από (100) αλλοδαπούς κυρίως υπηκόους Ιράν, Σύριας και Πακιστάν.

Το πέμπτο και τελευταίο επίπεδο της παράνομης δράσης τους αφορά τους τρόπους διακίνησης των παράνομων κερδών τους.

Το εγκληματικό δίκτυο χρησιμοποιούσε για τη διακίνηση των παράνομων κερδών του από την Ελλάδα προς τις χώρες του εξωτερικού, δύο τρόπους και συγκεκριμένα:

 • Το εξωτραπεζικό σύστημα διακίνησης χρημάτων «hawala»
 • Διεθνείς εταιρείες μεταφοράς χρημάτων, όπου χρησιμοποιούσαν ως αποστολείς και παραλήπτες «αχυρανθρώπους», καθιστώντας με αυτό τον τρόπο δυσχερή τον εντοπισμό των επίμαχων συναλλαγών και τη συσχέτιση τους με αυτές.

Ωστόσο τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης με έδρα την Αττική, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, συναλλάσσονταν με μετρητά.

Κατά την αστυνομική επιχείρηση που οργανώθηκε για την πλήρη αποδόμηση του δικτύου, πραγματοποιήθηκαν συνολικά (25) έρευνες σε οικίες και καταστήματα και εντοπιστήκαν (3) διαμερίσματα του εγκληματικό δικτύου, εντός των οποίων είχαν εγκαταστήσει πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια κατάρτισης πλαστών εγγράφων.

Στα τρία εργαστήρια κατάρτισης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • περίπου 1.200 διαβατήρια τρίτων προσώπων,
 • περίπου 300 ταυτότητες τρίτων προσώπων,
 • πλήθος πλαστών εγγράφων (άδειες παραμονής, άδειες ικανότητας οδήγησης κ.λπ.).
 • ηλεκτρονικoί υπολογιστές, εκτυπωτές και μηχανήματα σάρωσης, τελευταίας τεχνολογίας,
 • υπερσύγχρονα μηχανήματα και εργαλεία κατάρτισης υψηλής ποιότητας πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων,
 • πλήθος εργαλείων, εξαρτημάτων και συσκευών που χρησιμοποιούνται για την κατάρτιση πλαστών εγγράφων πάσης φύσεως,
 • εντυπώματα σφραγίδων σε ζελατίνες, μήτρες σφραγίδων και στρογγυλές σφραγίδες δημοσίων υπηρεσιών (ελληνικών και αλλοδαπών).

Στην κατοχή και στις οικίες των εμπλεκομένων:

 • Τα χρηματικά ποσά των 31.975 ευρώ και 29.536 δολαρίων Η.Π.Α.
 • (5) αυτοκίνητα και
 • πλήθος πειστηρίων που επιβεβαιώνουν την εμπλοκή των συλληφθέντων στα διαπραττόμενα αδικήματα

Οι έρευνες για τη διακρίβωση όλου του φάσματος της παράνομης δραστηριότητας του εγκληματικού δικτύου συνεχίζονται καθώς και για τον εντοπισμό και ταυτοποίηση των υπόλοιπων εμπλεκομένων.

Οι συλληφθέντες, με δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Απόδοση δηλώσεων του Επικεφαλής Επιχειρήσεων NCA Border Police Command, κ. Chris Hogben:

Ο κ. Chris Hogben επικεφαλής των επιχειρήσεων του National Crime Agency (NCA), Εθνική Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος της Βρετανίας, και Υποδιευθυντής της βρετανικής Επιχείρησης “Ιnvigor”, η οποία στοχεύει στην καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος στο χώρο της παράνομης διακίνησης μεταναστών που προωθούνται μέσω των χωρών της Μεσογείου προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Επιχείρηση Invigor καλύπτει σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρώπης, και σαν αντικείμενο έχει αποκλειστικά την καταπολέμηση των οργανωμένων εγκληματικών κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης μεταναστών. Το NCA όπως είπε ο κ. Hogben , έχει πολύ καλή και αγαστή συνεργασία με τις ελληνικές A ρχές και ειδικότερα με την Ελληνική Αστυνομία, αποτέλεσμα της οποίας είναι και η πολύ επιτυχημένη επιχείρηση, στην οποία αναφέρθηκε τόσο ο Στρατηγός όσο και ο κ. Χρονόπουλος, με λεπτομέρεια. K αι για αυτό το λόγο ο κ. Hogben δεν θέλησε να μπει στις λεπτομέρειες της Επιχείρησης που διεξήχθη εδώ.

Εκτός από το NCA σε αυτήν την επιχείρηση συνεργάστηκε η Europol και η Eurojust . Συγκεκριμένα στην Αγγλία σε μία Επιχείρηση που συνδέεται με την ελληνική έγιναν (9) συλλήψεις στις 05 & 06 Δεκεμβρίου σε διάφορες περιοχές μεταξύ των οποίων, η Γλασκώβη, το Μάντσεστερ και το Νορθάμπτον.

Ο κ. Hobgen αναφέρθηκε στο “Ρroject Invigor”, το οποίο είναι μια βρετανική Επιχείρηση, ευρείας κλίμακας στην οποία δεν μετέχει μόνο το NCA αλλά και το “Immigration Enforcement”, το επιχειρησιακό τμήμα της βρετανικής Υπηρεσίας Αλλοδαπών, καθώς και το “ Crown Prosecution Service” που αναλαμβάνει την δικαστική δίωξη.

Άρα, περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα Υπηρεσιών και ως τέτοιο είναι ίσως το ευρύτερα ανεπτυγμένο “ project ” αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη με στόχο τη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος, αναφορικά με την παράνομη διακίνηση μεταναστών και την αποτροπή της εισόδου τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο κ. Hogben θα ήθελε να ευχαριστήσει τους Έλληνες συναδέλφους του για την ευκαιρία που του δώσανε να παρευρίσκεται σήμερα εδώ και να μιλήσει για αυτήν την Επιχείρηση από την βρετανική πλευρά.

Ελπίζει να συνεχιστεί το ίδιο επιτυχημένα η συνεργασία, προκειμένου να υπάρξουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης διακίνησης μεταναστών και των κυκλωμάτων που τους προωθούν.

-----------------------------------------------------------------------------


Presentation of the dismantling of a multi criminal network, which had been operating - at international level- in the field of human trafficking

Director Security Division of Attica, Police Major General Christos Papazafiris

Good morning, ladies and gentlemen.

We invited you today, in order to announce that the Hellenic Police managed to dismantle and degrade a multi criminal network which had been operating regularly - at international level - in the field of human trafficking.

It is a complex case, with particular characteristics due to the transnational form and action of this criminal network which action had been spread in many European countries, transporting aliens mainly from Iran, Syria, Pakistan and other countries towards Central and Northern Europe.

The dismantling of this criminal network is the result of months-long and multi-faceted effort.

There are two main pillars that led us to this result.

The first pillar includes systematic and methodical work, such as:

 • central operational planning and coordination,
 • use of modern investigative processes,
 • use of technology and special methods,
 • mapping the action of the network,
 • configuration of the criminal "profile" of its members
 • combined analysis of information and research data.

The second pillar is the great potential of our common understanding and cooperation. It is confirmed one more time that police cooperation is the powerful ally, the best countermeasure of the law enforcement authorities against those networks which today they exist internationally as the new forms of serious organized crime.

Based on these two pillars, both in United Kingdom and Greece, we performed coordinated police operations which yielded several arrests and confiscations as well as the localization of fully equipped laboratories where forged documents were being issued. You will be informed in details by the spokesman of the Hellenic Police, Lieutenant Colonel Theodoros Chronopoulos.

I would like to congratulate the officers of the Sub-Directorate of Organized Crime of the Security Division of Attica as well as all the Departments and Services who contributed in their capacity to this important operation.

Please let me thank the National Crime Agency (NCA) of the United Kingdom and the attending Officers for the excellent cooperation we maintain in our joined struggle against organized crime.

I would like to point out that this successful operation played an important role in dismantling the internationally organized criminal networks operating in human trafficking.

Our intention is to continue our struggle to neutralize the criminal networks whose actions entail disastrous consequences at criminal and social level.

These criminal networks represent a type of modern "slavery", because in the name of profit they exploit human souls, brutally insulting the core of Human Rights, human values and our civilization and way of life.

Thank you.

Spokesperson of the Hellenic Police, Lieutenant Colonel Theodoros Chronopoulos

As it was already said by the director of the Security Division in Attica, we managed to dismantle an international criminal network facilitating the illegal transportation of aliens, both from our country and from other European countries (Spain, France, etc.), using forged travel documents, with a final destination in central and northern European countries, like the UK, Germany, Netherlands, Belgium and Switzerland.

Following concerted police operation of Subdivision of Organized Crime and Human Trafficking of Security Division in Attica, which was held on Thursday, December 08 2016, 24 members of the network were arrested in Attica. In particular (17) Iranian, (2) Iraqi, (2) Pakistanis and three more people from Algeria, Azerbaijan and Tunisia, accordingly. Among those arrested the leading member is included.

Alongside, there are co-defendanted (12) more people.

A file felony is formed against them for the offences of establishment and participation in a criminal organization, counterfeiting and the violation of legislation regarding illegal transportation from Hellenic territory.

It was preceded thorough police investigation several months ago.

During this investigation, in cooperation with the National Forensic UK Agency (NCA), we evaluated and analyzed information and data with some special investigative techniques and technology means.

Specifically, it was ascertained that the members of the criminal network were having structured and continuous action using specific action methodology, continuously, by June 2016. With this action they facilitated the illegal exit of foreign nationals from our country and other European countries, to the central Europe’ s countries and the UK.

Leading role in the network was held by a 28 year old Iranian citizen, while the trafficking of foreigners achieved via airports, using forged travel documents.

Especially, the structure, the interface, the partnerships and the modus operandi of the criminal organization is spotted in five levels:

The first level is related to the possession of forged travel documents from abroad.

At this level, some members of the network had the role of 'supplier', they had access to a large number of stolen or lost travel documents (passports, ID cards mostly European), receiving them in bales from Spain, by another member permanently residing in Barcelona, who was having the distinct role to send in Attica, through courier companies.

After the arrival of packages in Greece, "suppliers" were to receive and store them in safe houses, used by the criminal network on purpose.

Afterwards the "suppliers" controlled the quality and "commercial" value of all documents, preceded to the respective transportation money transfers to and from Spain via international money transfer companies.

In some cases, the "providers” were travelling themselves to Spain, where they were supplied with travel documents to be “imported” into Greece. It is estimated that from July 2016 til today, more than 1,000 travel documents entered from Spain to Greece to be used for the movement of aliens.

The second level is related to the search and supply network with appropriate travel documents .

At this level of the network, members with the role of "trafficker" were in daily contact with their "suppliers", trying to identify the most appropriate travel documents (including passports and identity cards).

At this stage, they were taking into account some parameters, such as gender, age, height, physical appearance, marital status, desired destination, etc., and parameters of the travel documents, such as the country of origin, age, visas and seals, wear, etc..

Afterwards, the "suppliers" with electronic applications, were sending photos of travel documents to the "traffickers” in order to assess them, according to those parameters.

Then, during meetings they materialized the agreed delivery and the collection of travel documents and money.

The third level includes the delivery of travel documents for forgers, for further processing.

In this "stage” the "traffickers having delivered the travel documents from the "suppliers”, gave them to forgers of the network, who in cooperation with their partners forged the documents, following the directions of "traffickers".

In order to distort the travel documents, they were using specific methods by replacing pictures or editing pictures characteristics and generally changed the individual elements of the travel documents in the case it was needed.

The purpose was to draw high-quality forged travel documents in order not to be identified by the supervisory authorities.

In parallel they were using the appropriate logistical and technological equipment.

After having completed the process with the forged travel documents, the forgers sent relevant photos to "traffickers" in order to check their quality and give the "green light" to start the procedure, regarding the illegal transportation.

Meanwhile they were using codes and signals in order not to be deceived.

Indeed, in some cases the "traffickers" handed over uncontaminated documents to the foreigners, who wanted to be transported illegally.

These foreigners took advantage of their resemblance to the real owners of the documents.

The fourth level of action concerns the movement of foreigners from Greece to Central and Northern Europe, as well as from foreign countries to the United Kingdom.

At this level, we initially have cases that illegal trafficking was held in Greece from "Eleftherios Venizelos" International Airport, in Athens.

The members of the criminal network were able to identify numerous foreigners who wanted to illegally leave the country, taking advantage of the "social network" that have been developed between compatriots and foreigners of other nationalities, living in our country.

Then, the "traffickers" settled the last "details" before the movement, relating to "interference" their appearance and to book airline tickets, having as criteria the choice of low cost ticket and the appropriate airline.

In the final stage, the "traffickers" accompanied the aliens to the airport, giving them the necessary instructions, always keeping enough distance as not to show the relation with the illegal movement, in case of detection and arrest of the migrant.

In most cases the final destination of aliens, was the United Kingdom, with stops along the Central and Western European in countries such as Germany, France and Italy.

The fees of criminal’s network were ranging from 3,000 to 15,000 euros, depending on the final destination and intermediate stations.

Regarding the illegal trafficking that took place in other European countries, it was showed that some members of the network, together with other members in Iran, Spain and other European countries, organized and facilitated the movement of foreigners, mainly from Iran, who wanted to go illegally to the United Kingdom or other countries of Northern Europe.

For this purpose, they have initially developed a "mechanism» through which smuggled aliens from Iran to Europe, ensuring legalization visas (visas), from European embassies based in Iran.

Upon their arrival in European countries, they were granted by the network with false travel documents and they were promoted in the UK.

It is to be noted that from July 2016 till today, the criminal network handled with the above ways, or attempted to traffic more than (100) foreign nationals mainly from Iran, Syria and Pakistan.

The fifth and last stage of their illegal action is related to the way they moved theirs illegal profits.

For the movement of illegal profits from Greece to foreign countries the criminal network used, two ways, namely:

 • The non-bank money system called «hawala», and
 • International money transfer companies, which they used as senders and receivers nonexistent people in order not to be identified.

However, the members of the criminal network, based in Attica, in the most cases transacted in cash.

During the police operation organized for the degradation of the network, there were 25 investigations taken place in premises and shops and 3 apartments of the criminal network were identified, full of equipment.

In the three apartments (workshops) were found and confiscated:

 • approximately 1,200 third person ΄ s passport,
 • approximately 300 third person ΄ s identities,
 • Lots of false documents (residence permits, driving licenses, etc.).
 • latest technology computers, printers and scanning machines,
 • modern machinery and high quality training tools forged travel documents,
 • number of tools, equipment and devices used for drawing all kinds of false documents,
 • stamp imprints in gelatins, stamps and public services’ round seals (Greek and foreign).

In their possession and in their premises were found and confiscated:

 • The total amount of 31.975 EURO and 29.536 US $
 • (5) cars.
 • Number of testimonial evidence confirming the involvement of the arrested, committed offenses

The investigations continue to ascertain the full range of illegal activities of criminal network in order to detect and identify other stakeholders.

Those who have been arrested, with their criminal file, have been taken to the Public Prosecutor of Athens.

National Crime Agency (NCA) Border Police Command, Mr. Chris Hogben:

I’m from the National Crime Agency. I’m also the Deputy Head of the U.K Task Force, Project Invigor, which is being set up to tackle the organised criminality behind people smuggling that facilitate migrants into the Mediterranean regions and the UK across the channel border.

First thought I just like to say that we have a very long standing and a very successful relationship with our Greek law enforcement colleagues and this relationship has seen some really excellent results, successful operations over the recent months which I’m really pleased of.

A lot of the operation details have been already covered by my colleagues and speakers, so I am not going to go through that again. As a result of a close cooperation and intelligence sharing in this particular occasion with our Greek colleagues, this operation has led to the arrest of a significant number of people who we believe are key members of a criminal network that is being responsible for smuggling hundreds of Iranian nationals from Iran to the U.K, through Turkey, Greece and other European countries.

In addition to this, in a linked operation back in the UK, Immigration Enforcement officers have arrested another nine individuals suspected of being part of the UK-based arm of this organised crime group in a series of raids across Glasgow, Manchester and Northampton. These raids took place on Monday the 5th and Tuesday the 6th, should I say, of December. The investigation was supported by the National Crime Agency, the police in France, Europol and Eurojust.

Just a few quick words about "Project Invigor". I've explained what its purpose is, but just to say in terms of the agencies involved in "Project Invigor", the Task Force in the UK. It involves the National Crime Agency who lead it, it involves the Immigration Enforcement, Border Force Home Office departments. It involves the Crown Prosecution Service and elements of the UK policing. It's the biggest Task Force of that type in Europe.

What I can say is that we will continue to work with our partners around the world, particularly here in Greece, to pursue the criminals facilitating illegal immigration and take action to disrupt the networks and to see to it in the best way we can.

I would like to thank our Greek colleagues for the opportunity to be here today and for that continued relationship as we tackle organized crime groups and exploit this type of criminality. I'm perfectly happy to take questions.