Αρχική | Σύνδεσμοι | Χάρτης του site | Επικοινωνία | Διαύγεια
 
Ελληνική Αστυνομία Τύπος και Μ.Μ.Ε. Οδηγός του Πολίτη Στατιστικά Στοιχεία Πεσόντες στο καθήκον Αστυνομικοί Αστυνομική Ακαδημία Κοινωνικές δράσεις Περιοδικό "Αστυνομική Ανασκόπηση" Υλικό Αρχείου

06-12-2016: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας εξαπατούσαν κυρίως ηλικιωμένους, στο Λασίθι Μεγέθυνση κειμένου Σμίκρυνση κειμένου Εκτύπωση Ηλεκτρονική Διεύθυνση

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

Χανιά, 6 Δεκεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας εξαπατούσαν κυρίως ηλικιωμένους, στο Λασίθι

Εξιχνιάσθηκαν, συνολικά δύο (2) τετελεσμένες απάτες και δεκαέξι (16) περιπτώσεις απόπειρας απάτης

Συνελήφθησαν, δύο αλλοδαποί υπήκοοι Βουλγαρίας σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τις υποθέσεις αυτές, η οποία περιλαμβάνει και δύο ακόμη άτομα

Παρουσίαζαν ψευδή γεγονότα ως αληθινά με σκοπό να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά

Εξαρθρώθηκε, χθες (05.12.2016) από το Τμήμα Ασφαλείας Ιεράπετρας, εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας εξαπατούσαν κυρίως ηλικιωμένα άτομα μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών, παρουσιάζοντας ψευδή γεγονότα ως αληθινά με σκοπό να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Εξιχνιάσθηκαν, ύστερα από την μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα της ανωτέρω Υπηρεσίας, συνολικά δύο (2) τετελεσμένες απάτες και δεκαέξι (16) περιπτώσεις απόπειρας απάτης, που διαπράχθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ιεράπετρας κατά το χρονικό διάστημα από 21.11.2016 έως 04.12.2016.

Συνελήφθησαν, προχθές (04.12.2016) το απόγευμα στην Ιεράπετρα, δύο αλλοδαποί υπήκοοι Βουλγαρίας ηλικίας 34 και 24 ετών, για δύο υποθέσεις απάτης (Σχετικό το Δελτίο Τύπου της 05.12.2016), και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους για επιπλέον δεκαέξι (16) απόπειρες απάτης.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την προανάκριση καθώς και την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, οι ανωτέρω δράστες ενεργώντας με συγκεκριμένο τρόπο προσέγγισης και μεθοδολογία δράσης, εξαπατούσαν ηλικιωμένους με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος.

Αναφορικά με τη μεθοδολογία δράσης, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, επικοινωνούσαν τηλεφωνικά, με ηλικιωμένα κυρίως άτομα, σε διάφορες περιοχές της Ιεράπετρας και είτε ο 34χρονος ή ο 24χρονος, είτε τα άλλα δύο άτομα, τα οποία αναζητούνται, παρουσιάζοντας ψευδή γεγονότα ως αληθινά, προσποιούμενοι οικείο συγγενικό πρόσωπο των παθόντων (γιος ή κόρη), το οποίο υποτιθέμενα βρισκόταν σε δεινή θέση εξαιτίας σύλληψης του από την αστυνομία συνεπεία τροχαίου ατυχήματος που είχε προκαλέσει, δημιουργούσε έντονη συναισθηματική φόρτιση στα θύματα και στην συνέχεια έτερος άγνωστος δράστης, προσποιούμενος αστυνομικό, απαιτούσε μεγάλα χρηματικά ποσά από τους παθόντες, προκειμένου να αποφευχθούν οι άμεσες νομικές συνέπειες και η φυλάκιση του οικείου προσώπου.

Τα μέλη της ομάδας επικοινώνησαν, συνολικά με δεκαοκτώ (18) ηλικιωμένα άτομα και κατάφεραν να αποσπάσουν το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ από 78χρονη ημεδαπή, ενώ συνελήφθησαν κατά το χρόνο παραλαβής 5.000 από 80χρονο ημεδαπό. Τα χρηματικά ποσά που επιχείρησαν να αποσπάσουν τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας ξεπερνούν το ύψος των 240.000 ευρώ

Η προανάκριση συνεχίζεται από το Τμήμα Ασφαλείας Ιεράπετρας για να διακριβωθεί πλήρως το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας, ενώ οι συλληφθέντες με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λασιθίου.