Αρχική | Σύνδεσμοι | Χάρτης του site | Επικοινωνία | Διαύγεια
 
Ελληνική Αστυνομία Τύπος και Μ.Μ.Ε. Οδηγός του Πολίτη Στατιστικά Στοιχεία Πεσόντες στο καθήκον Αστυνομικοί Αστυνομική Ακαδημία Κοινωνικές δράσεις Περιοδικό "Αστυνομική Ανασκόπηση" Υλικό Αρχείου

25-11-2016: Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που διέπραττε κλοπές αυτοκινήτων συγκεκριμένου τύπου, τα οποία πωλούσε αποσυναρμολογημένα ως ανταλλακτικά ή εξ' ολοκλήρου με παραποιημένα στοιχεία Μεγέθυνση κειμένου Σμίκρυνση κειμένου Εκτύπωση Ηλεκτρονική Διεύθυνση

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που διέπραττε κλοπές αυτοκινήτων συγκεκριμένου τύπου, τα οποία πωλούσε αποσυναρμολογημένα ως ανταλλακτικά ή εξ’ ολοκλήρου με παραποιημένα στοιχεία

Συνελήφθησαν έντεκα (11) μέλη της σπείρας (έξι ημεδαποί και πέντε αλλοδαποί) εκ των οποίων και δύο (2) έγκλειστοι σε κατάστημα κράτησης

Ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται επτά (7) επιπλέον μέλη της σπείρας

Εξιχνιάσθηκαν δεκαεπτά (17) περιπτώσεις κλοπών αυτοκινήτων

Επιπλέον εξιχνιάσθηκαν μία (1) περίπτωση απάτης σε βάρος ασφαλιστικής εταιρείας, μία (1) περίπτωση ληστείας, μία (1) περίπτωση κυκλοφορίας παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων και μία (1) υπόθεση μαστροπείας

Κατασχέθηκαν δεκαπέντε (15) αυτοκίνητα καθώς και πλήθος εξαρτημάτων, πινακίδων και διαρρηκτικών εργαλείων

Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειανατολικής Αττικής, εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές αυτοκινήτων συγκεκριμένου τύπου, τα οποία στη συνέχεια διέθεταν προς πώληση είτε αποσυναρμολογημένα ως ανταλλακτικά είτε εξ’ ολοκλήρου με παραποιημένα στοιχεία.

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος δεκαοκτώ (18) ατόμων, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής, της πλαστογραφίας και της ληστείας καθώς και για παράβαση των νόμων περί ναρκωτικών και περί φωτοβολίδων.

Συνελήφθησαν στις 22-11-2016, ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών της ανωτέρω Υπηρεσίας, σε συνεργασία με τα Τμήματα Ασφαλείας τοπικής αρμοδιότητας και της Ο.Π.Κ.Ε., εννέα (9) άτομα, εκ των οποίων έξι (6) ημεδαποί ηλικίας από 22 έως 33 ετών, δύο (2) υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 19 και 22 ετών και ένας 25χρονος υπήκοος Ρουμανίας. Συγκατηγορούμενοι των ανωτέρω είναι και δύο (2) υπήκοοι Αλβανίας, 21 και 24 ετών, έγκλειστοι σε Κατάστημα Κράτησης, ενώ τα υπόλοιπα μέλη ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται.

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη έρευνα, οι δράστες είχαν συστήσει από τις αρχές του χρόνου εγκληματική ομάδα και διέπρατταν κλοπές αυτοκινήτων συγκεκριμένου τύπου, από διάφορες περιοχές της Αττικής. Στη συνέχεια τα οδηγούσαν και τα στάθμευαν σε περιοχή των Αχαρνών, την οποία επιτηρούσαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο εντοπισμού τους από σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού (GPS) που πιθανώς διέθεταν. Ακολούθως τα μετέφεραν σε συνεργείο αυτοκινήτων με σκοπό την αποσυναρμολόγηση ή παραποίηση τους για μετέπειτα πώληση.

Για τον σκοπό αυτό, τα μέλη της σπείρας είχαν διακριτούς ρόλους και λειτουργούσαν μεθοδικά και σχεδιασμένα. Συγκεκριμένα, βασικό ρόλο στην οργάνωση είχε ο 24χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος βρίσκεται έγκλειστος των Φυλακών, για διάπραξη όμοιων αδικημάτων και ο οποίος καθοδηγούσε, μέσω του 22χρονου αδελφού του, τα υπόλοιπα μέλη της σπείρας σχετικά με τον τρόπο διάπραξης των κλοπών. Ο 22χρονος μάλιστα κατείχε και διαχειριζόταν το λογισμικό με το οποίο παρέκαμπταν τα συστήματα ασφαλείας (immobilizer) των οχημάτων, καθώς και το ειδικό εξάρτημα "φύσα".

Από τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους, άλλοι είχαν αναλάβει τον εντοπισμό των οχημάτων (ανιχνευτές), άλλοι την διάπραξη των κλοπών και την μεταφορά τους στις Αχαρνές και άλλοι την αποσυναρμολόγηση στο συνεργείο.

Από έρευνα που διενεργήθηκε στο συνεργείο ιδιοκτησίας του 33χρονου ημεδαπού συλληφθέντα καθώς και στις οικίες των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, δεκαπέντε (15) αυτοκίνητα, πλήθος εξαρτημάτων, ανταλλακτικών και πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων, διαρρηκτικά εργαλεία, μαχαίρια, κροτίδες, μικροποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης, κινητά τηλέφωνα, φυσίγγιο, κουκούλα τύπου full face και το χρηματικό ποσό των -600- ευρώ.

Μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιασθεί δεκαεπτά (17) περιπτώσεις κλοπών οχημάτων από διάφορες περιοχές της Αττικής, ενώ επιπλέον εξιχνιάσθηκε και μία (1) περίπτωση απάτης σε βάρος ασφαλιστικής εταιρείας, μία (1) περίπτωση ληστείας, μία (1) υπόθεση κυκλοφορίας παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων και μία (1) υπόθεση μαστροπείας.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.