Αρχική | Σύνδεσμοι | Χάρτης του site | Επικοινωνία | Διαύγεια
 
Ελληνική Αστυνομία Τύπος και Μ.Μ.Ε. Οδηγός του Πολίτη Στατιστικά Στοιχεία Πεσόντες στο καθήκον Αστυνομικοί Αστυνομική Ακαδημία Κοινωνικές δράσεις Περιοδικό "Αστυνομική Ανασκόπηση" Υλικό Αρχείου

25-07-2016: Παρουσίαση για εξάρθρωση διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην παροχή παράνομων υπηρεσιών διαδικτυακού στοιχηματισμού καθώς και για τη σύλληψη τριών ατόμων για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών Μεγέθυνση κειμένου Σμίκρυνση κειμένου Εκτύπωση Ηλεκτρονική Διεύθυνση

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

Αθήνα, 25 Ιουλίου 2016

Δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής Υποστράτηγου Χρήστου Παπαζαφείρη και της Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Αστυνόμου Β’ Ιωάννας Ροτζιώκου, για την εξάρθρωση διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην παροχή παράνομων υπηρεσιών διαδικτυακού στοιχηματισμού καθώς και για τη σύλληψη τριών ατόμων για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών

Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης

«Καλό σας μεσημέρι,

Η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής κατάφερε να εξαρθρώσει εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιείτο συστηματικά στην παροχή παράνομων υπηρεσιών διαδικτυακού στοιχηματισμού, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η εξάρθρωση είναι αποτέλεσμα πολύμηνων ερευνών της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση κατάλληλων τεχνικών και φυσικών μεθόδων.

Για την υπόθεση αυτή έχουν συλληφθεί (127) μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων (18) αρχηγικά, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ασιατικής καταγωγής, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει «δίκτυο επιχειρήσεων» παράνομου στοιχηματισμού σε πολυτελείς κατοικίες στην Αττική, χρησιμοποιώντας σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό για να πραγματώνουν την εγκληματική τους δραστηριότητα, τουλάχιστον από το έτος 2014.

Με τη συγκεκριμένη εξάρθρωση καταφέραμε ένα ακόμα καίριο πλήγμα κατά του παράνομου στοιχηματισμού και των τυχερών παιγνίων και μάλιστα από ένα κύκλωμα με διεθνικό χαρακτήρα, που είχε εξαπλώσει τη δράση του σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, μέσω του διαδικτύου.

Πρόκειται για μία συνεχή προσπάθεια των υπηρεσιών μας με αξιοσημείωτα αποτελέσματα, όπως εξάλλου φάνηκε και από την πρόσφατη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας στην ευρείας κλίμακας κοινή αστυνομική επιχείρηση, με την κωδική ονομασία “ SOGA VI ”, που υλοποιήθηκε με το συντονισμό της ΙΝΤΕRPOL, στο πλαίσιο διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στη Γαλλία.

Να υπενθυμίσω ότι σε αυτή την επιχείρηση, από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας συνελήφθησαν συνολικά 44 άτομα, ενώ σχηματίστηκαν δικογραφίες σε βάρος 55 ατόμων, γεγονός που καταδεικνύει τη συνέχεια και συνέπεια των υπηρεσιών μας στη μάχη κατά του παράνομου στοιχηματισμού.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ και σε μία ακόμη επιτυχία της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών.

Μετά από συστηματική έρευνα, συνελήφθησαν τρεις (3) ημεδαποί, για τους οποίους διαπιστώθηκε ότι κατείχαν και διακινούσαν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της Μυκόνου, ενώ στην κατοχή δύο εξ αυτών βρέθηκε και οπλισμός.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκε σημαντική ποσότητα συσκευασμένης κοκαίνης, έτοιμη προς πώληση καθώς και ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τις υποθέσεις αυτές θα σας δώσει η Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας.»

Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Αστυνόμος Β’ Ιωάννα Ροτζιώκου

« Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας και να σας ευχαριστούμε για τη σημερινή σας παρουσία εδώ».

Όπως σας ενημέρωσε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, μετά από πολύμηνες και στοχευμένες αστυνομικές έρευνες, η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων κατάφερε να διακριβώσει την εγκληματική δράση διεθνικού κυκλώματος που διενεργούσε παράνομους διαδικτυακούς στοιχηματισμούς σε πολλές χώρες, με έδρα την Ελλάδα.

Μετά από ευρεία αστυνομική επιχείρηση και από ταυτόχρονες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν την 21-07-2016, σε (5) μεζονέτες στις περιοχές του Διονύσου, της Κηφισιάς, της Βούλας και της Αναβύσσου, εντοπίσαμε και συλλάβαμε (126) άτομα ασιατικής καταγωγής και έναν ημεδαπό, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα (18) αρχηγικά μέλη, όλοι ασιατικής καταγωγής.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας που αφορά τα παίγνια.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και (2) ημεδαποί, ένας άνδρας και μία γυναίκα, οι οποίοι διευκόλυναν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης στις παράνομες δραστηριότητές τους.

Ειδικότερα, από την εξέλιξη των ερευνών, προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δημιουργούσαν «αυτόνομες επιχειρήσεις» που παρείχαν παράνομες υπηρεσίες διαδικτυακού στοιχηματισμού, με πανομοιότυπο τρόπο δράσης, ταυτόσημες λειτουργίες, και εξειδικευμένη μεθοδολογία.

Οι επιχειρήσεις είχαν ως έδρα πολυτελείς κατοικίες σε περιοχές των Βορείων και Νοτίων προαστίων της Αττικής, τις οποίες τα μέλη της οργάνωσης αναζητούσαν και εκμίσθωναν έναντι μεγάλων χρηματικών ποσών. Οι κατοικίες αυτές διέθεταν υπόγεια παρκινγκ, πισίνες και επάρκεια χώρων, ενώ η εκμίσθωση γινόταν με τη συνδρομή του ημεδαπού συλληφθέντα, που ήταν μεσίτης.

Οι εξωτερικοί και εσωτερικοί χώροι στις νοικιασμένες επαύλεις διαμορφώνονταν με τρόπο που εξυπηρετούσε και διευκόλυνε την καθημερινή λειτουργία και διαμονή των μελών του κυκλώματος, καθώς είχαν οργανώσει σύστημα κατανομής των χώρων, με αρίθμηση των υπνοδωματίων.

Μάλιστα, για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές Αρχές, λάμβαναν αυξημένα μέτρα, επιτηρώντας τους εξωτερικούς χώρους και την προσβασιμότητα στις κατοικίες, καλύπτοντας τα παράθυρα για να αποφεύγουν την οπτική επαφή, ενώ στους εσωτερικούς χώρους είχαν τοποθετήσει ειδικά ηχομονωτικά αφρολέξ για τη μείωση των θορύβων.

Παράλληλα, από τις επιτόπιες έρευνες διαπιστώθηκε ότι οι δράστες είχαν προβεί σε ειδική διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων, εγκαθιστώντας υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό για να πραγματοποιήσουν τους παράνομους διαδικτυακούς στοιχηματισμούς.

Συγκεκριμένα, είχαν εγκαταστήσει αυτοσχέδιες ατομικές «θέσεις» εργασίας αποτελούμενες από μικρά γραφεία, καλυμμένα με ειδικό ηχομονωτικό υλικό που εξασφάλιζε αυτονομία. Επίσης, είχαν τοποθετήσει ηλεκτρολογικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό με συσκευές σταθερής τηλεφωνίας, σύνδεση στο διαδίκτυο, tablets , ασύρματους πομποδέκτες επικοινωνίας ( walkie - talkie ) και δημοσιογραφικές συσκευές καταγραφής ήχου.

Περαιτέρω, η ημεδαπή συγκατηγορούμενη, είχε διευκολύνει την εγκατάσταση συνδέσεων σταθερής τηλεφωνίας σε κάποιες από τις οικίες που δραστηριοποιούνταν η εγκληματική οργάνωση προς όφελος των παράνομων σκοπών αυτής.

Στις θέσεις εργασίας τα μέλη της οργάνωσης εργάζονταν με βάρδιες΄ και με τη χρήση του προαναφερόμενου εξοπλισμού πραγματοποιούσαν τηλεφωνικές κλήσεις σε πιθανούς πελάτες, κυρίως σε χώρες της Ασίας, με σκοπό να τους πείσουν να στοιχηματίσουν σε αθλητικά γεγονότα ή να συμμετάσχουν σε παιχνίδια καζίνο μέσω συγκεκριμένων ιστοσελίδων, που διαχειρίζονταν, δίνοντας τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτές.

Επισημαίνεται, ότι οι καταθέσεις των χρημάτων για στοιχηματισμό και οι αποδόσεις κερδών στους παίκτες, πραγματοποιούνταν μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε χώρες της Ασίας.

Στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν, παρουσία εκπροσώπου της Δικαστικής Αρχής, στις (5) μεζονέτες συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρηματικά ποσά ύψους (151.000) ευρώ, (6.000) δολαρίων Η.Π.Α., (73.000) κινεζικών γουάν. Παράλληλα κατασχέθηκε πολύ μεγάλος αριθμός ηλεκτρονικών υπολογιστών τύπου laptop , συστημάτων επικοινωνίας-ασύρματοι, καταγραφικών ήχου, συσκευών σύνδεσης στο διαδίκτυο και συσκευών τύπου tablet .

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε τακτική Ανάκριση.

Σημειώνεται ότι λόγω του διεθνικού χαρακτήρα της εγκληματικής οργάνωσης και της δραστηριοποίησης της σε πολλές χώρες, οι έρευνες θα συνεχιστούν στο πλαίσιο της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, με τη συνδρομή της INTERPOL , για να προσδιοριστεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας του κυκλώματος.

Αναφορικά με τη δεύτερη υπόθεση, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών συνέλαβε (3) ημεδαπούς, ηλικίας 54, 51 και 50 ετών, που εμπλέκονται σε κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της Μυκόνου καθώς και σε παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο εξειδικευμένων αστυνομικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και δεδομένων, διακριβώθηκε η παράνομη δράση των (3) ημεδαπών.

Την 21-07-2016, αστυνομικοί εντόπισαν αρχικά σε περιοχή της Μυκόνου τον 51χρονο τη στιγμή που προμήθευε τον 54χρονο με ποσότητα κοκαίνης και τους συνέλαβαν.

Ακολούθησαν έρευνες σε προσωρινή οικία-καβάτζα του 51χρονου, καθώς και σε μοτοσικλέτα που χρησιμοποιούσε ο ίδιος, ιδιοκτησίας του 50χρονου αδελφού του, όπου συνολικά βρέθηκαν συσκευασίες που περιείχαν ποσότητες κοκαίνης, έτοιμες για την άμεση διάθεσή τους.

Στη συνέχεια, αναζητήθηκε ο 50χρονος ημεδαπός, ο οποίος εντοπίσθηκε και συνελήφθη σε περιοχή της Αθήνας. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε (3) διαμερίσματα στην Αθήνα, τα οποία χρησιμοποιούσε ο 50χρονος για να αποθηκεύει τα ναρκωτικά βρέθηκαν ποσότητες κάνναβης και μικροποσότητα κοκαίνης καθώς και οπλισμός.

Συνολικά, στο πλαίσιο των ερευνών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • (141) αυτοσχέδιες συσκευασίες με κοκαΐνη, βάρους (152) γραμμαρίων περίπου, έτοιμες για άμεση πώληση
  • Ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης και ηρωίνης
  • Ποσότητα σκόνης, άγνωστης χημικής σύστασης, βάρους (260) γραμμαρίων
  • (2) πιστόλια
  • (216) φυσίγγια, διαφόρων διαμετρημάτων
  • Το χρηματικό ποσό των - 4.720- €
  • δίκυκλη μοτοσικλέτα
  • (4) κινητά τηλέφωνα.
  • Πλήθος κλειδιών και νάιλον συσκευασιών.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε τακτική Ανάκριση.

Σημειώνεται ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν για να διερευνηθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας των συλληφθέντων και να διακριβωθεί η πιθανή συμμετοχή τους σε άλλες ομοειδείς εγκληματικές δραστηριότητες.

Σας ευχαριστώ.»