Αρχική | Σύνδεσμοι | Χάρτης του site | Επικοινωνία | Διαύγεια
 
Ελληνική Αστυνομία Τύπος και Μ.Μ.Ε. Οδηγός του Πολίτη Στατιστικά Στοιχεία Πεσόντες στο καθήκον Αστυνομικοί Αστυνομική Ακαδημία Κοινωνικές δράσεις Περιοδικό "Αστυνομική Ανασκόπηση" Υλικό Αρχείου

27-06-2016: Συνελήφθη 79χρονος ημεδαπός για παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων Μεγέθυνση κειμένου Σμίκρυνση κειμένου Εκτύπωση Ηλεκτρονική Διεύθυνση

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

Αθήνα, 27 Ιουνίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνελήφθη 79χρονος ημεδαπός για παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων

Συνελήφθη, μεσημβρινές ώρες της 23-6-2016 στην Αθήνα, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ένας 79χρονος ημεδαπός για παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων.

Σε βάρος του σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, η οποία αφορά σε παραβάσεις των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ειδικότερα, μετά από διερεύνηση πληροφορίας για παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων από ημεδαπό, εντοπίσθηκε ο 79χρονος στην Πλατεία Αμερικής, να έχει αποθηκεύσει εντός φορτηγού αυτοκινήτου, πλήθος αρχαίων αντικειμένων και συνελήφθη.

Εντός του φορτηγού αυτοκινήτου, καθώς και στην οικία του βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

1. Ένας (1) εμπορικός αμφορέας με οξυπύθμενη βάση,

2. Δύο (2) σφαιρικοί κορινθιακοί αρύβαλλοι αρχαϊκής εποχής (700π.χ.-480π.χ.),

3. Μία (1) αγνύθα,

4. Ένας (1) δίωτος σκύφος (κοτύλη) με ταινιωτή διακόσμηση

5. Ένα (1) μόνωτο χυτροειδές αγγείο ρωμαϊκής εποχής (2ος π.χ. -4ος μ.Χ. αιώνας)

6. Ένας (1) πήλινο ειδώλιο καθιστής γυναικείας μορφής,

7. Ένα (1) πήλινο τεμάχιο, πιθανόν λαβή,

8. Δύο (2) μεγάλα πιθάρια που αποτελούνται από είκοσι (20) συνανήκοντα τμήματα (προϊστορικής περιόδου),

9. Ένα (1) λίθινο ειδώλιο δύο γυναικείων μορφών μη Ελλαδικής προέλευσης (πιθανόν Ν. Αμερικής),

10.Ένα (1) χάλκινο στρογγυλό τμήμα με ανάγλυφη μορφή,

11. Ένα (1) τμήμα πήλινου αγγείου,

12. Τρία (3) αδιευκρίνιστα αντικείμενα

Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες επιδείχθηκαν σε αρμόδιους αρχαιολόγους του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι οποίοι μετά την εξέτασή τους αποφάνθηκαν ότι τα με αρίθμηση 1 έως και 9 εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα με αρίθμηση 10 έως 12 χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τον παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.