Αρχική | Σύνδεσμοι | Χάρτης του site | Επικοινωνία | Διαύγεια
 
Ελληνική Αστυνομία Τύπος και Μ.Μ.Ε. Οδηγός του Πολίτη Στατιστικά Στοιχεία Πεσόντες στο καθήκον Αστυνομικοί Αστυνομική Ακαδημία Κοινωνικές δράσεις Περιοδικό "Αστυνομική Ανασκόπηση" Υλικό Αρχείου

05-06-2016: Από το Αστυνομικό Τμήμα Ιστιαίας, εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας ενέχονται στη διάπραξη σωρείας κλοπών συσσωρευτών, από σταθμούς βάσης κεραιών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας Μεγέθυνση κειμένου Σμίκρυνση κειμένου Εκτύπωση Ηλεκτρονική Διεύθυνση

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Λαμία, 05 Ιουνίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από το Αστυνομικό Τμήμα Ιστιαίας, εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας ενέχονται στη διάπραξη σωρείας κλοπών συσσωρευτών, από σταθμούς βάσης κεραιών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας

Συνελήφθησαν δύο (2) ημεδαποί και συγκεκριμένα ένας 15χρονος, μέλος της ομάδας & ένας 25χρονος, ιδιοκτήτης μάντρας συλλογής παλαιών μετάλλων (σκραπ)

Αναζητούνται επιπλέον (2) μέλη της ομάδας, ένας 42χρονος ημεδαπός και ένας άγνωστος συνεργός τους, τα στοιχεία ταυτότητας του οποίου διερευνώνται

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, καθώς και αποδοχή & διάθεση προϊόντων εγκλήματος

Στο πλαίσιο της ενδελεχούς έρευνας, προέκυψε ότι είχαν διαπράξει συνολικά (8) κλοπές & απόπειρα κλοπής συσσωρευτών, τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, δρώντας πάντα βάσει οργανωμένου σχεδίου, υπό τη καθοδήγηση & την εποπτεία του 42χρονου «αρχηγού»

Οι δράστες αφού αφαιρούσαν τους συσσωρευτές, αποχωρούσαν από το σημείο χρησιμοποιώντας αγροτικούς ή δασικούς δρόμους, ενώ απέκρυβαν αρχικά τη λεία τους σε αγροτικές περιοχές, για την αποφυγή του ελέγχου & της σύλληψής τους από τις Διωκτικές αρχές

Η λεία που αποκόμισαν από την παράνομη δράση τους, περιλαμβάνει τουλάχιστον (100) συσσωρευτές, η συνολική αξία των οποίων ξεπερνά τις (10.000) ευρώ

Από το Αστυνομικό Τμήμα Ιστιαίας, στο πλαίσιο ενδελεχούς έρευνας και μεθοδικής – συνδυαστικής αξιολόγησης και αξιοποίησης των στοιχείων και δεδομένων, που προέκυψαν κατά την εξέλιξη της προανακριτικής διαδικασίας, εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας ενέχονται στη διάπραξη σωρείας κλοπών συσσωρευτών, από σταθμούς βάσης κεραιών, εταιρειών παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας.

Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν χθες (04-06-2016) μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σε περιοχές της Ιστιαίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ιστιαίας, ένα από τα μέλη της ομάδας, 15χρονος ημεδαπός και ένας 22χρονος, ιδιοκτήτης μάνδρας συλλογής παλαιών μετάλλων (σκραπ), ενώ αναζητούνται δύο (2) ακόμη μέλη της ομάδας, ένας 42χρονος ημεδαπός και ένας άγνωστος συνεργός τους, τα στοιχεία ταυτότητας του οποίου διερευνώνται.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, καθώς και αποδοχή & διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Στο πλαίσιο της ενδελεχούς αστυνομικής έρευνας, προέκυψε ότι οι δράστες είχαν συγκροτήσει, τουλάχιστον από το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, δομημένη εγκληματική ομάδα, με αποκλειστικό σκοπό την αφαίρεση συσσωρευτών από σταθμούς βάσεων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με τον τρόπο δράσης τους ( modus operandi ), τα μέλη της ομάδας, δρούσαν πάντα βάσει οργανωμένου σχεδίου, υπό την καθοδήγηση & την εποπτεία του 42χρονου, ο οποίος φέρεται ότι είχε το ρόλο του «αρχηγού».

Ειδικότερα, οι δράστες κινούμενοι κυρίως με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 42χρονου, αλλά και με Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, εντόπιζαν τις θέσεις που ήταν εγκατεστημένοι οι σταθμοί βάσης των κεραιών, παραβίαζαν με αιχμηρά αντικείμενα τους οικίσκους μέσα στους οποίους ήταν τοποθετημένοι οι συσσωρευτές και αφού τους αφαιρούσαν, αποχωρούσαν από το σημείο, χρησιμοποιώντας δευτερεύοντες οδικές αρτηρίες (αγροτικούς & δασικούς δρόμους).

Ακολούθως και προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψή τους, σε ενδεχόμενο ελέγχου από τις Διωκτικές Αρχές, απέκρυβαν αρχικά τη λεία τους σε αγροτικές περιοχές, πριν προβούν στη διαδικασία μεταφοράς της, στο τελικό σημείο πώλησης.

Συνολικά από την πρόοδο της προανακριτικής διαδικασίας, προέκυψε ότι οι δράστες είχαν διαπράξει συνολικά οκτώ (8) κλοπές και μία απόπειρα κλοπής συσσωρευτών, το χρονικό διάστημα από 12-02 έως και 03-06-2016, σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας (Ιστιαία, Αιδηψός & Λίμνη).

Η λεία που αποκόμισαν περιλαμβάνει τουλάχιστον εκατό (100) συσσωρευτές κεραιών κινητής τηλεφωνίας, η συνολική αξία των οποίων ξεπερνάει τις (10.000) ευρώ.

Από τους αστυνομικούς κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας, μέρος των αφαιρεθέντων αντικειμένων, που εντοπίσθηκαν σε θαμνώδη έκταση, όμορη με τη μάντρα συλλογής μετάλλων του 22χρονου, καθώς και σε αγροτική περιοχή της Ιστιαίας.

Η έρευνα από το Αστυνομικό Τμήμα Ιστιαίας συνεχίζεται, προκειμένου να διερευνηθεί όλο το φάσμα της εγκληματικής τους δραστηριότητας, να διακριβωθεί πλήρως η σύνθεσή της, καθώς και να διαπιστωθεί η τυχόν εμπλοκή των μελών της και σε άλλες συναφείς αξιόποινες πράξεις.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκίδας, όπου παραπέμφθηκαν προκειμένου να απολογηθούν στην κα Ανακρίτρια Χαλκίδας.