Αρχική | Σύνδεσμοι | Χάρτης του site | Επικοινωνία | Διαύγεια
 
Ελληνική Αστυνομία Τύπος και Μ.Μ.Ε. Οδηγός του Πολίτη Στατιστικά Στοιχεία Πεσόντες στο καθήκον Αστυνομικοί Αστυνομική Ακαδημία Κοινωνικές δράσεις Περιοδικό "Αστυνομική Ανασκόπηση" Υλικό Αρχείου

06-04-2016: Από το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, εξιχνιάσθηκαν (82) απόπειρες απάτης και (1) περίπτωση απάτης, σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων ημεδαπών, σε περιοχές της Φθιώτιδας Μεγέθυνση κειμένου Σμίκρυνση κειμένου Εκτύπωση Ηλεκτρονική Διεύθυνση

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Λαμία, 6 Απριλίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, εξιχνιάσθηκαν (82) απόπειρες απάτης και (1) περίπτωση απάτης, σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων ημεδαπών, σε περιοχές της Φθιώτιδας

Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, συνελήφθη προχθές το βράδυ, 48χρονος αλλοδαπός, μέλος εγκληματικής ομάδας, που προσπάθησε να εξαπατήσει 40χρονη ημεδαπή στη Λαμία

Τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, τηλεφωνούσαν στα υποψήφια θύματά τους, προσποιούμενοι συνήθως τους αστυνομικούς και με το πρόσχημα ότι συγγενικά τους πρόσωπα έχουν εμπλακεί σε θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, προσπαθούσαν να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά

Η δράση της εν λόγω ομάδας χρονολογείται τουλάχιστον από τα μέσα Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, ενώ το όφελος που προσδοκούσαν να αποκομίσουν ανέρχεται στις (421.000) ευρώ

Από το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, εξιχνιάσθηκαν (82) υποθέσεις απόπειρας απάτης και (1) περίπτωση απάτης, οι οποίες διαπράχθηκαν από τα μέσα τουλάχιστον Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων ημεδαπών, σε διάφορες περιοχές της Φθιώτιδας.

Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, συνελήφθη προχθές (04-04-2016) το βράδυ, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας, ένας 48χρονος υπήκοος Βουλγαρίας, μέλος εγκληματικής ομάδας, που προσπάθησε ανεπιτυχώς να εξαπατήσει 40χρονη ημεδαπή στη Λαμία.

Σε βάρος του, καθώς και στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, ο αριθμός και τα στοιχεία ταυτότητας των οποίων διερευνώνται, σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και διάπραξη απατών κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα & κατά συνήθεια, τετελεσμένες και σε απόπειρα.

Αναλυτικότερα, προχθές το βράδυ άγνωστος δράστης τηλεφώνησε στην οικία της 40χρονης και προσποιούμενος τον αστυνομικό, της ανέφερε ότι συγγενικό της πρόσωπο έχει εμπλακεί ως υπαίτιο σε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα και της απαίτησε την καταβολή μεγάλου χρηματικού ποσού.

Η 40χρονη που αντιλήφθηκε ότι πρόκειται περί απάτης, καθόρισε το σημείο συνάντησης όπου θα καταβαλλόταν το συμφωνηθέν χρηματικό ποσό, καταγγέλλοντας το περιστατικό στο Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, αστυνομικοί του οποίου ενέδρευσαν στο σημείο, εντόπισαν τον 40χρονο και τον συνέλαβαν.

Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε ότι ο 40χρονος, ο οποίος φέρεται να έχει τον ρόλο της παραλαβής των χρημάτων, μαζί με άγνωστο αριθμό ατόμων, είχαν συστήσει από τα μέσα τουλάχιστον Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους εγκληματική ομάδα, με διαρκή δράση, ιεραρχική δομή και συγκρότηση.

Σκοπός της ομάδας ήταν η προσπάθεια εξαπάτησης και αποκόμισης μεγάλων χρηματικών ποσών, εκμεταλλευόμενη τον αιφνιδιασμό των θυμάτων τους και την παρουσίαση μιας αληθοφανούς οικονομικής ανάγκης που πρέπει να ικανοποιηθεί χωρίς αναβολή.

Ειδικότερα οι δράστες, τηλεφωνούσαν στα υποψήφια θύματά τους, προσποιούμενοι συνήθως τους αστυνομικούς και σπανιότερα τους γιατρούς ή τα ίδια τα συγγενικά πρόσωπα των θυμάτων και με το πρόσχημα ότι η κόρη τους ή ο υιός τους έχουν εμπλακεί ως υπαίτιοι σε θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, είτε ότι έχουν τραυματιστεί από αυτά, τους απαιτούσαν την καταβολή μεγάλων χρηματικών ποσών, προκειμένου να μην προχωρήσει η ποινική διαδικασία σε βάρος τους ή αντίστοιχα για να μπορέσουν να υποβληθούν άμεσα σε κάποια χειρουργική επέμβαση.

Η λεία που αποκόμισαν από την απάτη σε βάρος ηλικιωμένης στην αρχή της δράσης τους, ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των (3.000) ευρώ, ενώ το όφελος που προσδοκούσαν να αποκομίσουν από τα υποψήφια θύματά τους, υπολογίζεται περίπου στις (421.000) ευρώ.

Το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, το οποίο συνεχίζει την έρευνα προκειμένου να διακριβωθεί πλήρως η σύνθεση και η εγκληματική δραστηριότητα των μελών της ομάδας.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λαμίας.