Αρχική | Σύνδεσμοι | Χάρτης του site | Επικοινωνία | Διαύγεια
 
Ελληνική Αστυνομία Τύπος και Μ.Μ.Ε. Οδηγός του Πολίτη Στατιστικά Στοιχεία Πεσόντες στο καθήκον Αστυνομικοί Αστυνομική Ακαδημία Κοινωνικές δράσεις Περιοδικό "Αστυνομική Ανασκόπηση" Υλικό Αρχείου

02-02-2016: Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση η οποία εισήγαγε από αραβικές χώρες εκατομμύρια πακέτα λαθραίων τσιγάρων τα οποία διακινούσε και εμπορευόταν στην Ελληνική Επικράτεια και μέρος αυτών εξήγαγε σε Βαλκανικές χώρες Μεγέθυνση κειμένου Σμίκρυνση κειμένου Εκτύπωση Ηλεκτρονική Διεύθυνση

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση η οποία εισήγαγε από αραβικές χώρες εκατομμύρια πακέτα λαθραίων τσιγάρων τα οποία διακινούσε και εμπορευόταν στην Ελληνική Επικράτεια και μέρος αυτών εξήγαγε σε Βαλκανικές χώρες

Συνελήφθηκαν είκοσι επτά (27) μέλη της οργάνωσης μεταξύ των όποιων και τα αρχηγικά ενώ αναζητούνται άλλοι τριάντα τέσσερις (34) συνεργοί τους

Οι έρευνες συνεχίζονται για την ταυτοποίηση άλλων διακοσίων σαράντα ενός (241) μελών

Πραγματοποιήθηκαν τριάντα μία (31) συνολικά έρευνες σε οικίες και αποθηκευτικούς χώρους στην Αττική

Κατασχεθήκαν 12.207.200 λαθραία τσιγάρα (610.360 πακέτα), 1.290 συσκευασίες λαθραίου καπνού, 143.108 ευρώ, 63.350 δολάρια ΗΠΑ, δώδεκα (12) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, ένα (1) Ι.Χ. φορτηγό αυτοκίνητο, μία (1) μοτοσυκλέτα και τρία (3) επιτυχόντα δελτία τυχερών παιγνίων με συνολικό κέρδος 10.000 ευρώ.

Τον τελευταίο χρόνο η εγκληματική οργάνωση διακίνησε συνολικά τουλάχιστον (115.788.800) λαθραία τσιγάρα ήτοι (5.789.440 πακέτα) ενώ οι διαφυγόντες δασμοί ξεπερνούν τα (22.000.000) ευρώ.

Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, πολυμελής εγκληματική οργάνωση η οποία εισήγαγε από αραβικές χώρες εκατομμύρια πακέτα λαθραίων τσιγάρων, τα οποία διακινούσε και εμπορευόταν στην Ελληνική Επικράτεια και μέρος αυτών εξήγαγε σε Βαλκανικές χώρες.

Στο πλαίσιο ευρείας αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθησαν την 31-1-2016, είκοσι επτά (27) άτομα, ηλικίας 24 έως 60 ετών, μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά, ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλα τριάντα τέσσερα (34) μέλη της οργάνωσης. Παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες για την ταυτοποίηση άλλων διακοσίων σαράντα ενός (241) μελών.

Σε βάρος τους, σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, παράβαση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και παράβαση του Νόμου για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ειδικότερα και στο πλαίσιο αντιμετώπισης της οργανωμένης μορφής εγκληματικότητας και ειδικότερα της διακίνησης λαθραίων τσιγάρων και καπνού, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών διενεργήθηκε ευρεία έρευνα, που διήρκησε τέσσερις (4) μήνες. Κατά τη διάρκεια της έρευνας ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των παραπάνω κατηγορουμένων και εξακριβώθηκε ο τρόπος δράσης των μελών της οργάνωσης (Μο dus Operandi ), οι διακριτοί τους ρόλοι, η διάρθρωση και η δομή της οργάνωσης, καθώς και η σχέση μεταξύ των μελών της.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι η οργάνωση αποτελείται από τουλάχιστον τριακόσια (300) μέλη, άνδρες και γυναίκες, κυρίως αλλοδαπούς και Έλληνες (με καταγωγή από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης), δραστηριοποιούμενα στην εισαγωγή φορτίων λαθραίων τσιγάρων από Αραβικές χώρες, ακτοπλοϊκώς, μέσω των λιμανιών της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, στην Ελλάδα και την αποθήκευσή τους σε χώρους, κυρίως σε περιοχές της Δυτικής Αττικής (Ασπρόπυργος κ.τ.λ.).

Στην συνέχεια μέλη-μεταφορείς της οργάνωσης, αναλάμβαναν την εκτέλεση των παραγγελιών, μεταφέροντας ανάλογες ποσότητες τσιγάρων, σε χώρους - διαμερίσματα στην Αθήνα, όπου τα αποθήκευαν, μέχρι να τα διαθέσουν προς πώληση.

Οι διαχειριστές-διαμεσολαβητές των αποθηκευτικών χώρων, διοχέτευαν τμηματικά ποσότητες λαθραίων τσιγάρων στους « DEALERS », οι οποίοι έχοντας διαμοιράσει την Αθήνα σε τομείς, τα διέθεταν προς πώληση στους πελάτες-αγοραστές, για άμεση κατανάλωση.

Ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης ήταν 52χρονος ομογενής από το Καζακστάν, ο οποίος έδινε οδηγίες-διαταγές σε διάφορα μέλη της οργάνωσης για τον τρόπο με τον οποίο θα διέθεταν τα λαθραία τσιγάρα, ενώ ήταν εκ των διαχειριστών της κεντρικής αποθήκης της οργάνωσης στην περιοχή του Ασπρόπυργου. Επιπλέον καθόριζε τις τιμές διάθεσης, όριζε τον εκάστοτε «αποθηκάριο της οργάνωσης» και φρόντιζε για την νομιμοποίηση των εσόδων της εγκληματικής οργάνωσης, κυρίως, μέσω της εξαγοράς επιτυχόντων δελτίων τυχερών παιγνίων.

Ηγετικά καθήκοντα επίσης στην οργάνωση είχε και ένας 26χρονος ομογενής από το Καζακστάν ο οποίος κανόνιζε τις προμήθειες των λαθραίων τσιγάρων, χρησιμοποιώντας τον 52χρονο ως τον κύριο αποδέκτη αυτών.

Χρέη ταμία της οργάνωσης εκτελούσε 60χρονη ομογενής από το Καζακστάν, η οποία ήταν επιφορτισμένη με τις οικονομικές εισπράξεις της οργάνωσης, εισπράττοντας τα ανάλογα χρηματικά ποσά από τις διακινήσεις λαθραίων τσιγάρων. Δύο (2) 44χρονοι ομογενείς από το Καζακστάν διατηρούσαν επιμέρους αποθήκες της οργάνωσης στην περιοχή του Ασπροπύργου. Τρεις (3) επίσης ομογενείς από το Καζακστάν ηλικίας 26, 41 και 52 ετών ήταν οι βασικοί μεταφορείς της οργάνωσης, οι οποίοι με διάφορα οχήματα μετέφεραν-διακινούσαν ποσότητες λαθραίων τσιγάρων, προς την περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Τέλος, τριάντα (30) εκ των κατηγορουμένων ήταν επιφορτισμένοι με το ρόλο της διάθεσης-πώλησης λαθραίων τσιγάρων κυρίως στο κέντρο της Αθήνας σε αγοραστές-καταναλωτές.

Διενεργήθηκαν συνολικά τριάντα μία (31) έρευνες σε οικίες - αποθηκευτικούς χώρους και οχήματα στην Αττική, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν:

  •  -12.207.200- λαθραία τσιγάρα (-610.360- πακέτα )
  •  -1.290- συσκευασίες λαθραίου καπνού
  •  -143.108- ευρώ
  •  -63.350- δολάρια Η.Π.Α
  •  Δεκατέσσερα (14) οχήματα εκ των οποίων δώδεκα (12) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, ένα (1) Ι.Χ. Φορτηγό και μια (1) μοτοσυκλέτα
  •  Τρία (3) επιτυχόντα δελτία τυχερών παιγνίων με συνολικό κέρδος 10.000 ευρώ.

Τον τελευταίο χρόνο, εκτιμάται ότι, από την εγκληματική οργάνωση, διακινήθηκαν συνολικά (115.788.800) λαθραία τσιγάρα ήτοι (5.789.440) πακέτα τσιγάρων, με το σύνολο των διαφυγόντων δασμών, να υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 22.000.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, οδηγηθήκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτικό Τμήμα.