Αρχική | Σύνδεσμοι | Χάρτης του site | Επικοινωνία | Διαύγεια
 
Ελληνική Αστυνομία Τύπος και Μ.Μ.Ε. Οδηγός του Πολίτη Στατιστικά Στοιχεία Πεσόντες στο καθήκον Αστυνομικοί Αστυνομική Ακαδημία Κοινωνικές δράσεις Περιοδικό "Αστυνομική Ανασκόπηση" Υλικό Αρχείου

30-06-2015: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση η οποία ενέχεται σε σωρεία υποθέσεων απάτης σε βάρος ηλικιωμένων Μεγέθυνση κειμένου Σμίκρυνση κειμένου Εκτύπωση Ηλεκτρονική Διεύθυνση

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Θεσσαλονίκη, 30 Ιουνίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση η οποία ενέχεται σε σωρεία υποθέσεων απάτης σε βάρος ηλικιωμένων

Συνελήφθησαν για την υπόθεση, δύο ημεδαπά μέλη της σπείρας

Τα μέλη της συμμορίας προσποιούνταν κατά περίπτωση τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους δικηγόρους προκειμένου να εξαπατήσουν τους πολίτες

Χρησιμοποιούσαν ως πρόσχημα τη δήθεν εσπευσμένη εισαγωγή συγγενών τους σε νοσοκομείο ή την άμεση ανάγκη νομικής υπεράσπισής τους, λόγω υπαιτιότητάς τους σε τροχαίο ατύχημα

Εξαπάτησαν συνολικά (13) ηλικιωμένους και αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν ακόμη (20) άτομα

Το συνολικό παράνομο όφελος που αποκόμισαν υπερβαίνει τις 68.000 ευρώ, ενώ αποπειράθηκαν να αποσπάσουν επιπλέον 225.600 ευρώ

Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό των υπολοίπων μελών της οργάνωσης

Πολυάριθμες υποθέσεις εξαπάτησης ανυποψίαστων ηλικιωμένων πολιτών από μέλη σπείρας, τα οποία απέσπασαν μεγάλα χρηματικά ποσά και τιμαλφή από τα θύματά τους, προσποιούμενα άλλοτε τους νοσοκομειακούς γιατρούς και άλλοτε τους δικηγόρους, κατάφεραν να εξιχνιάσουν αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, έπειτα από εμβριθή αστυνομική έρευνα και αιφνιδιαστική αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή δικυκλιστών αστυνομικών ομάδας «ΔΙ.ΑΣ».

Για την υπόθεση, συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας , δύο ημεδαποί, ηλικίας 50, 35 ετών, σε βάρος των οποίων καθώς και των υπολοίπων συνεργών τους, σχηματίσθηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της «Εγκληματικής οργάνωσης» της «Απάτης», παράβασης του «Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών».

Ειδικότερα , όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα μέλη της συμμορίας, έχοντας διακριτούς μεταξύ τους ρόλους, άλλοτε προσποιούμενα τους νοσοκομειακούς γιατρούς και άλλοτε τους δικηγόρους, πραγματοποιούσαν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις στις οικίες ηλικιωμένων κυρίως ατόμων, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι, συγγενικό τους πρόσωπο έχει εισαχθεί εσπευσμένα για νοσηλεία ή ότι έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα.

Με το συγκεκριμένο τρόπο δράσης , οι προαναφερόμενοι δράστες, προσπορίζονταν παράνομο περιουσιακό όφελος από χρηματικά ποσά και χρυσαφικά, που τους παρέδιδαν τα θύματά τους και τα οποία προορίζονταν δήθεν για αγορά των απαιτούμενων υλικών για την αποκατάσταση της σωματικής βλάβης των προσφιλών τους προσώπων ή την άμεση παροχή νομικής υποστήριξης λόγω της εμπλοκής τους σε τροχαία ατυχήματα.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, προκύπτει ότι τα μέλη της οργάνωσης:

 • εξαπάτησαν συνολικά (13) ηλικιωμένους,
 • αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν επιπλέον (20) άτομα,
 • αποκόμισαν από την παράνομη δράση τους, το ποσό των 68.840 ευρώ,
 • αποπειράθηκαν να αποσπάσουν το επιπλέον χρηματικό ποσό των 225.600 ευρώ.

Σημειώνεται ότι, στις οικίες και στην κατοχή των συλληφθέντων εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν μικροδέματα εξαρτησιογόνων ουσιών (ηρωίνη, κάνναβη) καθώς και ποσότητες ναρκωτικών δισκίων.

Στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 52χρονου ιδιοκτήτη ενεχυροδανειστηρίου, διότι παραλάμβανε τα χρυσαφικά, τα οποία ο 50χρονος συλληφθείς αποσπούσε δόλια από τα θύματά του.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκε στο κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό τυχόν άλλων παθόντων.

Με αφορμή την παραπάνω υπόθεση, η ΓΑΔΘ υπενθυμίζει:

 • Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων.
 • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
 • Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.
 • Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
 • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
 • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
 • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
 • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
 • Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
 • Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
 • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
 • Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
 • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
 • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
 • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.