Αρχική | Σύνδεσμοι | Χάρτης του site | Επικοινωνία | Διαύγεια
 
Ελληνική Αστυνομία Τύπος και Μ.Μ.Ε. Οδηγός του Πολίτη Στατιστικά Στοιχεία Πεσόντες στο καθήκον Αστυνομικοί Αστυνομική Ακαδημία Κοινωνικές δράσεις Περιοδικό "Αστυνομική Ανασκόπηση" Υλικό Αρχείου

11-06-2015: Εξαρθρώθηκαν δύο (2) εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων εκβίαζαν συστηματικά ιδιοκτήτες καταστημάτων με το πρόσχημα της παροχής «προστασίας» Μεγέθυνση κειμένου Σμίκρυνση κειμένου Εκτύπωση Ηλεκτρονική Διεύθυνση

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

Αθήνα, 11 Ιουνίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εξαρθρώθηκαν δύο (2) εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων εκβίαζαν συστηματικά ιδιοκτήτες καταστημάτων με το πρόσχημα της παροχής «προστασίας»

Συνελήφθησαν στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης δέκα (10) μέλη, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά των οργανώσεων

Η δράση των εγκληματικών οργανώσεων προσδιορίζεται από το έτος 2008, ενώ παρείχαν «προστασία» σε είκοσι έξι (26) καταστήματα σε Αττική και Κορινθία, από τα όποια λάμβαναν 200 έως 600 ευρώ μηνιαίως

Από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εξαρθρώθηκαν δύο (2) εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων εκβίαζαν συστηματικά ιδιοκτήτες καταστημάτων με το πρόσχημα της παροχής «προστασίας».

Μετά από συντονισμένη επιχείρηση συνελήφθησαν, πρωινές ώρες της 10 και 11-6-2015 στην Αττική, την Κορινθία, την Αχαΐα και τη νήσο Γαύδο Κρήτης, συνολικά δέκα (10) άτομα. Πρόκειται για πέντε ημεδαπούς άνδρες ηλικίας 29, 33, 39, 42 62, μία ημεδαπή ηλικίας 38 ετών και ένα 35χρονος υπήκοο Αλβανίας, μέλη της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης και τρεις ημεδαπούς ηλικίας 42, 48 και 56 ετών, μέλη της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης. Επιπλέον, αναζητείται 40χρονος ημεδαπός, μέλος της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία – κακουργηματικού χαρακτήρα - για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και εκβίασης καθώς και για παράβαση των νόμων περί όπλων, περί εξαρτησιογόνων ουσιών και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, στο πλαίσιο της πολύμηνης έρευνας αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν όλα τα στοιχεία που προέκυψαν, ενώ από τη συνδυαστική ανάλυσή τους εξακριβώθηκε πλήρως η εσωτερική δομή και η ιεραρχική σχέση των μελών των εγκληματικών οργανώσεων, διευκρινίστηκαν οι επιμέρους ρόλοι και οι μεταξύ τους λειτουργικές διασυνδέσεις και διακριβώθηκε ο τρόπος και η μεθοδολογία δράσης τους (modus - operandi).

Ειδικότερα, ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους, τα μέλη των οργανώσεων προσέγγιζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων και επιδεικνύοντας ή χρησιμοποιώντας όπλα, σε συνδυασμό με απειλές για την ζωή και την περιουσία τους, προκαλούσαν το φόβο των ιδιοκτητών, από τους οποίους απαιτούσαν εκβιαστικά χρήματα, προκειμένου να «προστατεύουν» τα καταστήματά τους. Οι καταστηματάρχες που ενέδιδαν, πλήρωναν για «προστασία» από 200 έως 600 ευρώ μηνιαίως

Όπως εξακριβώθηκε, οι δύο σπείρες, η δράση των οποίων προσδιορίζεται από το έτος 2008, συνεργάζονταν στην κατανομή των περιοχών με τα καταστήματα που εκβίαζαν και άλλαζαν σύνθεση κατά την προσέγγιση των καταστηματαρχών.

Μέχρι στιγμής έχει διακριβωθεί ότι παρείχαν προστασία σε είκοσι έξι (26) καταστήματα στην Αττική και στην Κορινθία. Οι δύο σπείρες σχεδίαζαν επίσης, να επεκτείνουν τη δράση τους και σε άλλα καταστήματα της Κορινθίας και της Πάτρας.

Στην κατοχή τους και σε έρευνες στις οικίες τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • δύο -2- χειροβομβίδες και ένας -1- πυροκροτητής,
  • καραμπίνα και είκοσι τρία -23- φυσίγγια,
  • αλεξίσφαιρο γιλέκο και ξύλινο κλομπ,
  • δύο -2- μαχαίρια,
  • τέσσερα -4- αυτοκίνητα και μοτοσικλέτα,
  • το χρηματικό ποσό των -1.810- ευρώ,
  • δύο -2- εκκενωτές αναισθητικών αερίων,
  • σκληρός δίσκος και συσκευή αποθήκευσης δεδομένων Η/Υ και
  • είκοσι έξι (26) κινητά τηλέφωνα

Σημειώνεται ότι, ο 42χρονος αρχηγός της πρώτης εγκληματικής ομάδας έχει κατηγορηθεί κατά το παρελθόν για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εκβιάσεις, εκρήξεις, οπλοκατοχή, ναρκωτικά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σωματικές βλάβες, φθορά ξένης ιδιοκτησίας καθώς και για άλλα αδικήματα. Σε βάρος του εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση, με ποινή κάθειρξης δεκαπέντε ετών (15) και χρηματική ποινή -5.500- ευρώ. Επίσης και οι υπόλοιποι συλληφθέντες έχουν κατηγορηθεί κατά το παρελθόν, για παρόμοια αδικήματα.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.