Αρχική | Σύνδεσμοι | Χάρτης του site | Επικοινωνία | Διαύγεια
 
Ελληνική Αστυνομία Τύπος και Μ.Μ.Ε. Οδηγός του Πολίτη Στατιστικά Στοιχεία Πεσόντες στο καθήκον Αστυνομικοί Αστυνομική Ακαδημία Κοινωνικές δράσεις Περιοδικό "Αστυνομική Ανασκόπηση" Υλικό Αρχείου

18-04-2015: Ολοκλήρωση εκπαιδευτικών δράσεων 2013 του Ευρ. Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων, με θέμα «Εκπαιδεύσεις σε θέματα Διαχείρ. Συνόρων &εκπαίδευση προσωπικού ΕΛ.ΑΣ. στα Ανθρώπινα-Θεμελιώδη Δικαιώματα κατά τη συνοριακή φύλαξη, με συμμετοχή στελεχών Λ.Σ. Μεγέθυνση κειμένου Σμίκρυνση κειμένου Εκτύπωση Ηλεκτρονική Διεύθυνση

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Αθήνα, 18 Απριλίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εκπαιδευτικές δράσεις έτους 2013 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων, με θέμα «Εκπαιδεύσεις σε θέματα Διαχείρισης Συνόρων και εκπαίδευση προσωπικού Ελληνικής Αστυνομίας στα Ανθρώπινα – Θεμελιώδη Δικαιώματα κατά τη συνοριακή φύλαξη» με τη συμμετοχή και προσωπικού του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία σήμερα (17-04-2015) η υλοποίηση της Δράσης του προγράμματος έτους 2013 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων με θέμα την Εκπαίδευση του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας στα Ανθρώπινα – Θεμελιώδη Δικαιώματα κατά τη συνοριακή φύλαξη, με τη συμμετοχή και προσωπικού του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Συμμετείχαν συνολικά τριάντα (30) στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και πέντε (5) στελέχη του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Ειδικότερα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε τρείς (3) εκπαιδευτικές σειρές, διάρκειας τριών (3) ημερών η κάθε μία και πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα από 06-04 έως 17-04-2015 με μέριμνα της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, στις εγκαταστάσεις της σε Αθήνα και Βέροια.

Σκοπός της εκπαίδευσης, ήταν η ενημέρωση-πληροφόρηση των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, αναφορικά με τα Ανθρώπινα-Θεμελιώδη Δικαιώματα κατά τη συνοριακή φύλαξη, ώστε οι εκπαιδευόμενοι να καταστούν ικανοί να καλύψουν με επάρκεια τις υπηρεσιακές ανάγκες, στο εν λόγω αντικείμενο.

Οι θεματικές ενότητες των εκπαιδευτικών δράσεων, περιελάμβαναν μεταξύ άλλων:

  • εισαγωγή στα θεμελιώδη δικαιώματα κατά τη συνοριακή φύλαξη,
  • δομή και ρόλος του FRONTEX,
  • δεοντολογία αστυνομικού προσωπικού και θεμελιώδη δικαιώματα,
  • τα δικαιώματα των Συνοριακών Φυλάκων,
  • το δικαίωμα στη ζωή,
  • προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων κατά τη σύλληψη,
  • δίκαιη μεταχείριση, μη διάκριση και απαγόρευση των μαζικών απελάσεων,
  • προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων κατά την πρώτη υποδοχή,
  • λήψη συνέντευξης και επικοινωνία, το μοντέλο PEACE,
  • θεμελιώδη δικαιώματα κατά την αποστέρηση της ελευθερίας.

Για την επίτευξη του εκπαιδευτικού στόχου, καταρτίστηκε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διάρκειας τριών (3) ημερών, στο οποίο συνέβαλαν καθοριστικά και ουσιαστικά καταρτισμένοι διδάσκοντες καθηγητές.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις του συνολικού προγράμματος χρηματοδοτούνται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων και κατά 25% από εθνικούς πόρους.

Στην αποχαιρετιστήρια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα προς τιμήν των εκπαιδευομένων, μεταξύ των άλλων, δόθηκαν σε αυτούς πιστοποιητικά σπουδών από το Διοικητή της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης, Ταξίαρχο Αθανάσιο ΚΑΤΣΑΡΑ, ενώ στη Βέροια, σε αντίστοιχη τελετή, τα πιστοποιητικά σπουδών επιδόθηκαν στους εκπαιδευόμενους, από την αναπληρώτρια Διοικητή της οικείας Σχολής, Αστυνόμο Α΄ Σοφία ΓΑΪΤΑΝΙΔΟΥ.