Αρχική | Σύνδεσμοι | Χάρτης του site | Επικοινωνία | Διαύγεια
 
Ελληνική Αστυνομία Τύπος και Μ.Μ.Ε. Οδηγός του Πολίτη Στατιστικά Στοιχεία Πεσόντες στο καθήκον Αστυνομικοί Αστυνομική Ακαδημία Κοινωνικές δράσεις Περιοδικό "Αστυνομική Ανασκόπηση" Υλικό Αρχείου

03-04-2015: Παρουσίαση του Διοικητή Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχου Χρήστου Παπαζαφείρη και του Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμου Β’ Κλεάνθη Παπαγιαννόπουλου, για την εξάρθρωση δύο εγκληματικών οργανώσεων Μεγέθυνση κειμένου Σμίκρυνση κειμένου Εκτύπωση Ηλεκτρονική Διεύθυνση

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

Αθήνα, 3 Απριλίου 2015


Παρουσίαση του Διοικητή Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχου Χρήστου Παπαζαφείρη και του Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμου Β’ Κλεάνθη Παπαγιαννόπουλου, για την εξάρθρωση δύο εγκληματικών οργανώσεων

Eκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας,
Αστυνόμος Β’ Κλεάνθης Παπαγιαννόπουλος:

"Κυρίες και Κύριοι καλησπέρα σας.

Θα σας παρουσιάσουμε σήμερα δύο σημαντικές υποθέσεις που εξιχνιάστηκαν από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Η πρώτη περίπτωση αφορά την εξάρθρωση μιας διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης, η οποία δραστηριοποιούνταν στην παράνομη διακίνηση μεταναστών από τη χώρα μας προς χώρες της Ευρώπης.

Συλλάβαμε συνολικά έντεκα (11) αλλοδαπούς, 4 υπηκόους Συρίας, 6 υπηκόους Πακιστάν και 1 υπήκοο Ιράκ ενώ χθες το πρωί εντοπίσαμε και συλλάβαμε είκοσι έναν (21) υπηκόους Συρίας , οι οποίοι διακινήθηκαν παράνομα από την εν λόγω οργάνωση.

Ακόμη, κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

 • το χρηματικό ποσό των 15.000 ευρώ
 • Αποδείξεις εμβασμάτων από και προς τις χώρες Π.Γ.Δ.Μ., Σερβία, Ουγγαρία, Αυστρία, Γερμανία και άλλες χώρες.
 • Πλήθος κινητών
 • Ασυμπλήρωτες αιτήσεις χορήγησης ασύλου
 • Βιβλία (τεφτέρα), τα λεγομενα και hawala

Ο τρόπος δράσης της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης αφορούσε τη διευκόλυνση της παράνομης εξόδου των μεταναστών με τη χρήση φορτηγών, αυτοκινήτων ή τρένου μέσω της Π.Γ.Δ.Μ. και της Σερβίας, χωρίς να υποβληθούν στους προβλεπόμενους ελέγχους.

Η εγκληματική οργάνωση με τη μορφή διεθνικού εγκληματικού δικτύου-συνεργαζόμενων υποομάδων πέτυχαν την παράνομη έξοδο από την Ελληνική Επικράτεια τουλάχιστον 200 αλλοδαπών υπηκόων.

Αναλυτικότερα, και αναφορικά με τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, οι περισσότεροι εκ των παράνομων μεταναστών εισήλθαν στην Ελληνική Επικράτεια μέσω του τουρκικού εδάφους και διέμεναν στην Αθήνα.

Από την Αθήνα μετέβαιναν στη Θεσσαλονίκη με λεωφορεία των Κ.Τ.Ε.Λ. ή με τρένο (συνήθη δηλαδή μέσα μαζικής μεταφοράς) και εκεί κατέλυαν προσωρινά σε διάφορα ξενοδοχεία.

Στη συνέχεια μεταφερόταν στο χωριό Εύζωνοι του Νομού Κιλκίς όπου διέμεναν και από εκεί οδικώς τους μετέφεραν μέχρι τη γέφυρα του Αξιού Ποταμού, πλησίον των ελληνοσκοπιανών συνόρων, σε δασώδη περιοχή. Οι διακινούμενοι περπατούσαν για περίπου 6-7 χιλιόμετρα, διασχίζοντας τα σύνορα, για να περάσουν στην Π.Γ.Δ.Μ. όπου και διέμεναν μέχρι να μεταφερθούν στη Σερβία. Θέλω να τονίσω ότι αρκετές φορές οι μετανάστες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν γυναίκες και παιδιά, αναγκάζονταν να παραμείνουν εντός της δασώδους περιοχής, κάτω από άσχημες συνθήκες.

Μετά το πέρας της διαμονής στη Σερβία, προωθούνταν στην Ουγγαρία, όπου ήταν ο τελικός προορισμός πλην όμως οι περισσότεροι επιθυμούσαν να προωθηθούν περαιτέρω είτε στην Αυστρία, είτε στη Γερμανία.

Το συνολικό κόστος διακίνησης κατ’ άτομο από την Ελλάδα μέχρι την Αυστρία κυμαινόταν από 3.050 έως 4.200 ευρώ.

Ο προαναφερόμενος τρόπος δράσης καταδεικνύει το διεθνικό χαρακτήρα της εν λόγω εγκληματικής δραστηριότητας και τη πολυπλοκότητα αυτής, η οποία συνίσταται στην αναγκαία, ταυτόχρονη και συγχρονισμένη τέλεση του αδικήματος, τόσο σε διαφορετικές περιοχές της ίδιας χώρας όσο και σε διαφορετικές χώρες.

Οι συλληφθέντες με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία οδηγούνται σήμερα στον κ.Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2014 συνελήφθησαν (1.171) διακινητές μη νόμιμων μεταναστών, ενώ το 2013 είχαν συλληφθεί (843), ποσοστό αύξησης πάνω από 38,91%.

Η δεύτερη περίπτωση, αφορά την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε σωρεία ποινικών αδικημάτων όπως ανθρωποκτονίες, ληστείες, διακεκριμένες κλοπές, διακίνηση όπλων, ναρκωτικών και παράνομων μεταναστών, απάτες και πλαστογραφίες στην ελληνικής επικράτεια.

Συλλάβαμε δέκα (10) μέλη, ενώ οκτώ (8) ακόμη μέλη βρίσκονται έγκλειστοι σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Επιπλέον, ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται δεκατέσσερα (14) ακόμα μέλη.

Εξιχνιάστηκαν συνολικά είκοσι πέντε (25) υποθέσεις εκ των οποίων:

 • Μία διπλή ανθρωποκτονία (θύματα αλλοδαπό άνδρα και γυναίκα, που διαπράχθηκε το 2009)
 • Μία (1) απόπειρα ανθρωποκτονίας
 • Τρεις (3) ληστείες
 • Δεκαεννέα (19) κλοπές –διαρρήξεις
 • Μία (1) απόπειρα κλοπής

Οι ανωτέρω κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από το έτος 2006, είχαν συγκροτήσει τη συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα με δομημένη και διαρκή δράση.

Για την επίτευξη του σκοπού τους αφού προμηθεύονταν τα κατάλληλα μέσα (όπλα, διαρρηκτικά εργαλεία, οχήματα διαφυγής, οχήματα μεταφοράς, κ.α.) προέβαιναν σε μεθοδική κατόπτευση στόχων για την τέλεση κλοπών και ληστειών και με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά διέπρατταν κλοπές και ληστείες σε βάρος καταστημάτων και οικιών μη διστάζοντας ενίοτε να χρησιμοποιήσουν βία ή να πυροβολήσουν προκειμένου αφαιρέσουν χρήματα και αντικείμενα, ενώ παράλληλα προέβαιναν σε διακίνηση-μεταφορά όπλων, ναρκωτικών και παράνομων μεταναστών από την περιοχή του Έβρου προς τον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο.

Οι συλληφθέντες με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία οδηγούνται σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Τονίζεται ότι το 2014 εξιχνιάστηκαν (31.475) σοβαρές υποθέσεις, του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, που αφορούν σε όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας.

H Ελληνική Αστυνομία, απέναντι στις σύγχρονες απειλές, όπως το οργανωμένο έγκλημα, η εμπορία ανθρώπων, το οικονομικό και ηλεκτρονικό έγκλημα, η διακίνηση ναρκωτικών, η τρομοκρατία, η παράνομη μετανάστευση, απαντά με σχεδιασμό, με συντονισμένη επιχειρησιακή δράση, με διεθνή συνεργασία και κυρίως με επιμονή, υπομονή και μεθοδικότητα.

Για την Ελληνική Αστυνομία η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, όπως άλλωστε και κάθε μορφή εγκληματικότητας, είναι μονόδρομος.

Τις λεπτομέρειες των δύο υποθέσεων, θα σας παρουσιάσει ο Διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Χρήστος Παπαζαφείρης. Στη συνέχεια, θα έχετε τη δυνατότητα να κάνετε τις ερωτήσεις σας, τόσο στον Διοικητή όσο και στον Διευθυντή Γεώργιο ΠΑΠΑΣΗΦΑΚΗ, προϊστάμενο της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας αλλά και στον Διευθυντή Φώτη ΓΡΑΙΚΟΥΣΗ προϊστάμενο της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων που κάθονται δίπλα μας".

Πρώτη περίπτωση

Εξαρθρώθηκε διεθνική εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη διακίνηση μεταναστών από τη χώρα μας προς χώρες της Ευρώπης (κυρίως Γερμανία και Αυστρία), μέσω Π.Γ.Δ.Μ., Σερβίας και Ουγγαρίας

Συνελήφθησαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έντεκα (11) αλλοδαποί, ενώ εντοπιστήκαν στο Πολύκαστρο του Κιλκίς, (21) υπήκοοι Συρίας, οι οποίοι διακινήθηκαν παράνομα από την εγκληματική οργάνωση

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι δύο υπήκοοι Συρίας, 38 και 30 ετών, που αποτελούν τα ηγετικά μέλη της οργάνωσης

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 15.000 ευρώ, αποδείξεις εμβασμάτων από και προς τις Π.Γ.Δ.Μ., Σερβία, Ουγγαρία, Αυστρία, Γερμανία και άλλες χώρες, βιβλία hawala , φωτογραφίες τρίτων προσώπων, πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim και ένα αυτοκίνητο

Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, εγκληματική οργάνωση, με τη μορφή διεθνικού δικτύου.

Η οργάνωση δραστηριοποιούνταν στην παράνομη διακίνηση μεταναστών από τη χώρα μας προς χώρες της Ευρώπης (κυρίως Γερμανία και Αυστρία), μέσω Π.Γ.Δ.Μ., Σερβίας και Ουγγαρίας.

Στο πλαίσιο της προδικαστικής έρευνας, συνελήφθησαν χθες (02-04-2015), πρωινές ώρες, έντεκα (11) αλλοδαποί, (4 υπήκοοι Συρίας, 6 υπήκοοι Πακιστάν και 1 υπήκοος Ιράκ), ηλικίας από 25 έως 46 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση και παράβαση του Κώδικα μετανάστευσης. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και δύο υπήκοοι Συρίας, 38 και 30 ετών, που αποτελούν τα ηγετικά μέλη της οργάνωσης.

Συγκατηγορούμενοι των ανωτέρω, για τα παραπάνω αδικήματα είναι ακόμα (17) αλλοδαποί, εκ των οποίων οι (4) είναι υπήκοοι Πακιστάν και Συρίας, ηλικίας από 23 έως 53 ετών και οι υπόλοιποι (13) δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί. Μάλιστα, οι (8) εκ των τελευταίων είναι κάτοικοι Π.Γ.Δ.Μ., Σερβίας και Ουγγαρίας.

Προηγήθηκε αστυνομική επιχείρηση, χθες (02-04-2015) πρωινές ώρες, αξιοποιώντας πληροφορίες και προανακριτικό υλικό, στο χωριό Πολύκαστρο του Κιλκίς, όπου εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στο σταθμό Κ.Τ.Ε.Λ. του χωριού, (21) υπήκοοι Συρίας, οι οποίοι επρόκειτο να εξέλθουν παράνομα από την Ελλάδα προς τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, μέσω Σκοπίων, Σερβίας και Ουγγαρίας. Κατά τον εντοπισμό τους, συνελήφθη και το 25χρονο μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, ο οποίος είχε αναλάβει το ρόλο του οδηγού-συνοδού.

Όπως προέκυψε, οι ανωτέρω (21) υπήκοοι Συρίας, την 31-03-2015 αφίχθησαν στη Μυτιλήνη, εισερχόμενοι παράνομα από τα παράλια της Τουρκίας. Την επομένη (01-04-2015) επιβιβάστηκαν σε πλοίο της γραμμής και μετέβησαν στο Λιμάνι του Πειραιά, από όπου αναχώρησαν για Θεσσαλονίκη. Αφού αφίχθησαν στη Θεσσαλονίκη και με ταξί Δ.Χ. μετέβησαν στα ΚΤΕΛ, άμεσα προέβησαν στην έκδοση εισιτηρίων για το Πολύκαστρο, όπου και μετέβησαν σε τρία δρομολόγια. Στο τελευταίο εκ των δρομολογίων, τα εναπομείναντα άτομα συνοδεύονταν από τον 25χρονο. Με την άφιξη τους στο Πολύκαστρο και αφού εξέδωσαν εισιτήρια για τον επόμενο «σταθμό» της διακίνησης, δηλαδή το χωριό Εύζωνοι, τόσο οι διακινούμενοι, όσο και ο διακινητής ακινητοποιήθηκαν από τους Αστυνομικούς και προσήχθησαν στο Τ.Σ.Φ. Πολυκάστρου.

Σε βάρος των διακινουμένων σχηματίζεται αυτοτελής δικογραφία από το Τ.Σ.Φ. Πολυκάστρου, για παραβίαση των όρων προσωρινής διαμονής. Με την επ’ αυτοφώρω σύλληψη των διακινούμενων, ξεκίνησε η αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη όλων των μελών του εγκληματικού δικτύου με σκοπό την πλήρη αποδόμησή του.

Ως προς το ιστορικό της υπόθεσης, το Φεβρουάριο του 2015, συλλέχτηκαν πληροφορίες αναφορικά με εγκληματική οργάνωση, η οποία δραστηριοποιείται στη διακίνηση μεταναστών, που είχαν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα, προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο τρόπος δράσης της εγκληματικής οργάνωσης συνίστατο στη διευκόλυνση της παράνομης εξόδου των μεταναστών με τη χρήση φορτηγών, αυτοκινήτων ή τρένου, μέσω της Π.Γ.Δ.Μ. και της Σερβίας, χωρίς να υποβληθούν στους προβλεπόμενους ελέγχους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, δύο εκ των μελών της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης στη χώρα μας ήταν οι χρήστες συγκεκριμένων αριθμών κινητών τηλεφώνων και τα χρησιμοποιούσαν για τις επικοινωνίες τους με τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Στο πλαίσιο της έρευνας που επακολούθησε, διακριβώθηκε ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση με τη μορφή διεθνικού εγκληματικού δικτύου – συνεργαζόμενων υποομάδων, τα μέλη της οποίας, τουλάχιστον από το Μάιο του 2014, συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε αυτή και πέτυχαν την παράνομη έξοδο από την Ελληνική Επικράτεια τουλάχιστον 200 αλλοδαπών υπηκόων.

Παράλληλα, εξακριβώθηκε ο τρόπος δράσης (modus operandi) του εγκληματικού δικτύου και συγκεκριμένα το ακολουθητέο δρομολόγιο κατά τη διακίνηση των αλλοδαπών από την Ελλάδα με τελικό προορισμό κυρίως τη Γερμανία (ή άλλες χώρες της Ε.Ε.), μέσω Π.Γ.Δ.Μ., Σερβίας, Ουγγαρίας και Αυστρίας.

Το κόστος της διακίνησης κατ’ άτομο, από την Ελλάδα μέχρι την Αυστρία όπως προέκυψε, κυμαίνεται από 3.050 έως 4.200 ευρώ (1.700-2.500 ευρώ από την Ελλάδα μέχρι τη Σερβία και 1.350-1.700 ευρώ από τη Σερβία μέχρι την Αυστρία).

Ως προς τη μεθοδολογία, την ιεραρχία, τους διακριτούς ρόλους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εγκληματικού δικτύου, σημειώνεται ότι τα προαναφερθέντα δύο ηγετικά μέλη ήταν ισότιμα, ενεργούσαν από κοινού, ήταν σε καθημερινή τηλεφωνική ή/και δια ζώσης επικοινωνία, συντόνιζαν όλες τις συνεργαζόμενες υποομάδες, με αποκλειστικό σκοπό την εγκληματική δραστηριότητα της διευκόλυνσης της παράνομης εξόδου των διακινούμενων από την ελληνική επικράτεια.

Πιο συγκεκριμένα, τα ηγετικά μέλη επικοινωνούσαν και συντόνιζαν τη δράση τους με δύο μέλη στην Αθήνα, ένα μέλος στη Θεσσαλονίκη, ένα στην Π.Γ.Δ.Μ., δύο στη Σερβία και ένα μέλος στην Ουγγαρία, τα οποία είχαν το διακριτό ρόλο να συντονίζουν και να καθοδηγούν τους οδηγούς-συνοδούς και τους οδηγούς των οχημάτων, που συνόδευαν και μετέφεραν τους διακινούμενους. Ταυτόχρονα, τα ηγετικά μέλη επικοινωνούσαν απευθείας με τους διακινούμενους, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν το μέγιστο δυνατό συντονισμό.

Χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας και των αυτοματισμών που είχε αναπτύξει το εγκληματικό δίκτυο, ήταν το γεγονός ότι κανένα μέλος, πλην των ηγετικών δεν είχε απευθείας επικοινωνία με τους διακινούμενους και τα δύο ηγετικά μέλη δεν είχαν απευθείας επικοινωνία με τους οδηγούς-συνοδούς και τους οδηγούς των διακινούμενων. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλιζόταν, τόσο η διατήρηση κάποιας μορφής ελέγχου (στεγανά), όσο και μία μορφή «εξειδίκευσης» κάθε μέλους και υποομάδας.

Δύο εκ των μελών της οργάνωσης (35 και 30 ετών) , ηγούνταν δύο μικρότερων υποομάδων (μία έκαστος), με έδρα στη Θεσσαλονίκη, αποτελούμενες από εναλλασσόμενους οδηγούς-συνοδούς. Οι βασικότεροι οδηγοί-συνοδοί που άνηκαν στην υποομάδα του 30χρονου στη Θεσσαλονίκη ήταν 7 άτομα, εκ των οποίων οι δύο έχουν συλληφθεί.

Ένα 43χρονο μέλος , παρόλο που διέμενε στην Αθήνα, ηγείτο δύο μικρότερων υποομάδων, μίας στην Π.Γ.Δ.Μ. και μίας στη Σερβία, αποτελούμενες από εναλλασσόμενους οδηγούς-συνοδούς, εκ των οποίων οι βασικότεροι οδηγοί-συνοδοί ήταν ένας στην Π.Γ.Δ.Μ. και δύο στη Σερβία.

Τέσσερα μέλη, εκ των οποίων ένας διέμενε μόνιμα στην Π.Γ.Δ.Μ., δύο διέμεναν μόνιμα στη Σερβία και άλλα δύο στην Ουγγαρία, συντόνιζαν τις υποομάδες στις χώρες αυτές, αποτελούμενες από εναλλασσόμενους οδηγούς-συνοδούς.

Επιπλέον, ένας 30χρονος συλληφθείς, παραχωρούσε διαμερίσματα στην περιοχή της Αττικής, των οποίων είχε τη κυριότητα, με σκοπό να διαμείνουν προσωρινά εντός αυτών οι υπό διακίνηση αλλοδαποί, πριν την έναρξη της διακίνησης τους από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, τέσσερις εκ των συλληφθέντων και ένα ακόμα άτομο εντάχθηκαν στην εγκληματική οργάνωση, εκμεταλλευόμενοι την επαγγελματική τους απασχόληση, ως ιδιοκτήτες ή υπάλληλοι καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, λιανικής πώλησης, μεταφοράς χρημάτων, κλπ.), τα οποία, παράλληλα με τη νόμιμη δραστηριότητά τους, λειτουργούσαν και ως «γραφεία hawala ».

Ο προαναφερόμενος τρόπος δράσης και οι λεπτομέρειες της μεθοδολογίας του εγκληματικού δικτύου κατέδειξαν το διεθνικό χαρακτήρα της εν λόγω εγκληματικής δραστηριότητας και τη συνεπαγόμενη πολυπλοκότητα αυτής, η οποία συνίσταται στην αναγκαία, ταυτόχρονη και συγχρονισμένη τέλεση του αδικήματος, τόσο σε διαφορετικές περιοχές της ίδιας χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πολύκαστρο και Εύζωνοι), όσο και σε διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Π.Γ.Δ.Μ, Σερβία, Ουγγαρία, Αυστρία κ.λπ.).

Προκειμένου λοιπόν η εγκληματική οργάνωση να επιτύχει την πραγμάτωση του αδικήματος, συγκροτήθηκε και αναπτύχθηκε με τη μορφή διεθνικού εγκληματικού δικτύου, αποτελούμενου από πλήθος αλληλοεξαρτώμενων και αλληλοσυμπληρούμενων υποομάδων (συγκοινωνούντα δοχεία), έκαστη εκ των οποίων αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι αυτού (δικτύου).

Στο πλαίσιο ερευνών που διενεργήθηκαν, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • 15.000 ευρώ,
 • Laptop ,
 • βιβλία («τεφτέρια») hawala ,
 • αποδείξεις εμβασμάτων από και προς τις Π.Γ.Δ.Μ., Σερβία, Ουγγαρία, Αυστρία, Γερμανία και άλλες χώρες,
 • πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim ,
 • φωτογραφίες τρίτων προσώπων,
 • ασυμπλήρωτες Αιτήσεις για χορήγηση Ασύλου,
 • 24 πακέτα τσιγάρα και 50 συσκευασίες χύμα καπνού άνευ της προβλεπόμενης ταινίας Ε.Φ.Κ.
 • ένα αυτοκίνητο

Οι έρευνες για τον εντοπισμό των μη συλληφθέντων συνεχίζονται, ενώ οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγούνται σήμερα 03-04-2015, στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Δεύτερη περίπτωση

Εξαρθρώθηκε, μετά από πολύμηνη συστηματική και μεθοδική έρευνα, της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, πολυμελής εγκληματική οργάνωση που διέπραττε ανθρωποκτονίες, ληστείες, διακεκριμένες κλοπές, απάτες, πλαστογραφίες και διακίνηση όπλων, ναρκωτικών και παράνομων μεταναστών

Συνελήφθησαν δέκα (10) μέλη της οργάνωσης, οκτώ (8) μέλη βρίσκονται έγκλειστοι σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα της Χώρας, ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλα δεκατέσσερα (14) μέλη της οργάνωσης, άπαντες αλλοδαποί

Εξιχνιάσθηκαν μέχρι στιγμής (25) περιπτώσεις, εκ των οποίων (1) διπλή ανθρωποκτονία, (1) απόπειρα ανθρωποκτονίας, (3) ληστείες, (19) κλοπές-διαρρήξεις και (1) απόπειρα κλοπής

Εξαρθρώθηκε, μετά από πολύμηνη συστηματική και μεθοδική έρευνα, της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, πολυμελής εγκληματική οργάνωση που διέπραττε ανθρωποκτονίες, ληστείες, διακεκριμένες κλοπές, απάτες, πλαστογραφίες και διακίνηση όπλων, ναρκωτικών και παράνομων μεταναστών.

Συνελήφθησαν στις 2/4/2015, μετά από συντονισμένη επιχείρηση στην Αθήνα, στην Καλλιθέα, στα Πετράλωνα και στο Κερατσίνι δέκα (10) μέλη της οργάνωσης, εκ των οποίων έξι (6) υπήκοοι Συρίας, ένας (1) Ιράκ, ένας (1) Αφγανιστάν, ένας (1) Λιβάνου και ένας (1) Αλγερίας. Επιπλέον, οκτώ (8) μέλη της οργάνωσης, άπαντες αλλοδαποί, βρίσκονται έγκλειστοι σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα της Χώρας. Ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλα δεκατέσσερα (14) μέλη της οργάνωσης, επίσης αλλοδαποί.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, της απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστείας, κλοπής κατά συρροή και κατά συναυτουργία και παράβαση των νόμων περί εξαρτησιογόνων ουσιών, περί όπλων και του κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης.

Οι ανωτέρω κατηγορούμενοι, από το έτος 2006, είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα με δομημένη και διαρκή δράση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν ανθρωποκτονίες, ληστείες, διακεκριμένες κλοπές, απάτες, πλαστογραφίες και διακίνηση ναρκωτικών, όπλων και παράνομων μεταναστών σε όλη τη Χώρα.

Για την επίτευξη του σκοπού τους, αφού προμηθεύονταν τα κατάλληλα μέσα (όπλα, διαρρηκτικά εργαλεία, οχήματα διαφυγής, οχήματα μεταφοράς, κ.α.) προέβαιναν σε μεθοδική κατόπτευση στόχων και με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά διέπρατταν κλοπές και ληστείες σε βάρος καταστημάτων και οικιών, μη διστάζοντας να χρησιμοποιήσουν βία ή να πυροβολήσουν προκειμένου να αφαιρέσουν χρήματα και αντικείμενα.

Από την μέχρι σήμερα έρευνα, εξακριβώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση από το έτος 2009 έχει διαπράξει σε διάφορες περιοχές της Αττικής:

 • Διπλή ανθρωποκτονία
 • Μία (1) απόπειρα ανθρωποκτονίας
 • Τρεις (3) ληστείες
 • Δεκαεννέα (19) κλοπές-διαρρήξεις εκ των οποίων εννέα (9) με την μέθοδο του ριφιφί
 • Μία (1) απόπειρα κλοπής

Πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

 • Η δολοφονία 30χρονου άνδρα υπηκόου Συρίας και 24χρονης γυναίκας υπηκόου Μαρόκου που διέπραξαν στις 25/8/2009 εντός διαμερίσματος στον Πειραιά.
 • Η απόπειρα ληστείας σε κοσμηματοπωλείο στα Πατήσια, που διαπράχθηκε στις 19/5/2011, κατά την διάρκεια της οποίας πυροβόλησαν και τραυμάτισαν σοβαρά τον 47χρονο ιδιοκτήτη.

Η αξία των αφαιρεθέντων από την παραπάνω παράνομη δραστηριότητα τους υπολογίζεται σε 2.000.000 ευρώ.

Επιπλέον, τα μέλη της οργάνωσης δραστηριοποιούντο στην διακίνηση- μεταφορά παράνομων μεταναστών. Συγκεκριμένα, αφού προμηθεύονταν κλεμμένα ΙΧΕ αυτοκίνητα, μετέβαιναν στα σύνορα της ελληνικής επικράτειας (περιοχή Έβρου, αλλά και Ρόδου), επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με άλλο μέλος της οργάνωσης, που είχε αναλάβει να οδηγήσει τους παράνομους μετανάστες μέσω μονοπατιών από την Τουρκική επικράτεια σε κάποιο προκαθορισμένο σημείο της Ελληνικής επικράτειας και τους παραλάμβαναν.

Κατά την προώθηση τους στο εσωτερικό της ελληνικής επικράτειας, χρησιμοποιούσαν ως προπομπό, μέλος της οργάνωσης με όχημα, προς αποφυγή τυχόν αστυνομικών μπλόκων. Κατά την άφιξη τους στην Αθήνα, τους μετέφεραν σε καταστήματα - φασόν, αποθήκες, οικίες σε διάφορες περιοχές των Αθηνών, όπου τους κατακρατούσαν παράνομα. Τους παράνομους μετανάστες ανάγκαζαν, χρησιμοποιώντας πολλές φορές σωματική βία, να τηλεφωνήσουν σε συγγενείς τους, προκειμένου αυτοί να τους στείλουν το προσυμφωνημένο χρηματικό αντίτιμο για τη μεταφορά τους.

Παράλληλα τα μέλη της οργάνωσης παραλάμβαναν ναρκωτικές ουσίες και όπλα από τον Έβρο και τη Ρόδο, προερχόμενα από την Τουρκία. Την μεταφορά τους πραγματοποιούσαν με σκάφος και εν συνεχεία τα μετέφεραν σε υπόγειο παρκινγκ συγκροτήματος με ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στο κέντρο της Ρόδου. Από εκεί τα παραλάμβαναν, χρησιμοποιώντας αυτοκίνητα με ειδικές κρύπτες, και με πλοίο της γραμμής τα μετέφεραν στην Αθήνα για την περαιτέρω διακίνησή τους.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους δικογραφία, θα οδηγηθούν σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.