Αρχική | Σύνδεσμοι | Χάρτης του site | Επικοινωνία | Διαύγεια
 
Ελληνική Αστυνομία Τύπος και Μ.Μ.Ε. Οδηγός του Πολίτη Στατιστικά Στοιχεία Πεσόντες στο καθήκον Αστυνομικοί Αστυνομική Ακαδημία Κοινωνικές δράσεις Περιοδικό "Αστυνομική Ανασκόπηση" Υλικό Αρχείου

Η φιλαρμονική ορχήστρα της Ελληνικής Χωροφυλακής Μεγέθυνση κειμένου Σμίκρυνση κειμένου Εκτύπωση Ηλεκτρονική Διεύθυνση

Το Μουσικό Τμήμα της φιλαρμονικής ορχήστρας της Ελληνικής Χωροφυλακής ιδρύθηκε το 1939, αρχικά στην Αθήνα και από το 1955 στη Θεσσαλονίκη, με Αρχιμουσικό, το Μοίραρχο Δημήτριο Αρώνη.

Τον Απρίλιο του 1941 μετά την εισβολή των γερμανικών και ιταλικών στρατευμάτων η φιλαρμονική διαλύεται από τις γερμανικές αρχές κατοχής. Ωστόσο, το Αρχηγείο της Χωροφυλακής έχοντας πλήρη συναίσθηση για την επίδραση που είχε η μουσική στην εξύψωση του ηθικού των πολιτών εκείνη την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, προχώρησε τον Νοέμβριο του 1942, στην ανασυγκρότηση του τμήματος Μουσικής.

Ο Μοίραρχος Δημήτριος Αρώνης αναλαμβάνει και πάλι Αρχιμουσικός, θέση στην οποία παραμένει μέχρι και το θάνατό του, τον Σεπτέμβριο του 1946 . Τον διαδέχεται ο έφεδρος εκ μονίμων Λοχαγός Νικόλαος Δεληγιάννης, ο οποίος έφερε το βαθμό του Μοίραρχου. Παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου του 1951, ενώ κατά το διάστημα αυτό προήχθη στο βαθμό του Ταγματάρχη.

Στις 16 Φεβρουαρίου του 1951, αναλαμβάνει Αρχιμουσικός, ο έφεδρος εκ μονίμων, Υποπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, Γεράσιμος Φρεν, ο οποίος έφερε το βαθμό του Μοίραρχου. Υπηρετεί στη θέση αυτή περίπου για επτά χρόνια, συγκεκριμένα μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 1957. Μετά τη λήξη της θητείας του Γεράσιμου Φρεν και συγκεκριμένα το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 1958, η θέση του Διοικητή Μουσικής παραμένει κενή.

Τον Οκτώβριο του 1958, για πρώτη φορά, προκηρύσσεται διαγωνισμός για τη θέση του Διοικητή Μουσικής στα Τμήματα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Τη θέση καταλαμβάνει, κατόπιν εξετάσεων, από την 1η Δεκεμβρίου 1958, ο Σωτήριος Αράπης.