Αρχική | Σύνδεσμοι | Χάρτης του site | Επικοινωνία | Διαύγεια
 
Hellenic Police
Ελληνική Αστυνομία Τύπος και Μ.Μ.Ε. Οδηγός του Πολίτη Στατιστικά Στοιχεία Θανόντες στο καθήκον Αστυνομικοί Αστυνομική Ακαδημία Κοινωνικές δράσεις Περιοδικό "Αστυνομική Ανασκόπηση" Υλικό Αρχείου


Η Ελληνική Αστυνομία στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης Μεγέθυνση κειμένου Σμίκρυνση κειμένου Εκτύπωση Ηλεκτρονική Διεύθυνση

Twitter

Facebook

YouTubeInstagram

Πολιτική Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης

Γενικό πλαίσιο - Πολιτική σχολιασμού

Η Ελληνική Αστυνομία αξιοποιεί από το 2010 τις δυνατότητες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης για ταχύτερη, αμεσότερη και πιο ουσιαστική ενημέρωση του κοινού και ενισχύει την παρουσία της στο Facebook, το Twitter και το YouTube, επιδιώκοντας να βελτιώσει και να διευκολύνει το διαμοιρασμό των πληροφοριών που αφορούν τις δράσεις και το έργο της, καθώς και να προάγει την αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ Σωμάτων Ασφαλείας και πολιτών.

Η διαχείριση των λογαριασμών της Ελληνικής Αστυνομίας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης γίνεται από το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο επικαιροποιημένης πολιτικής, για λόγους που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία των συγκεκριμένων λογαριασμών, παραμένοντας ωστόσο ανοιχτοί σε ιδέες και προτάσεις.

Η παρακολούθηση και διαχείριση των λογαριασμών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δεν είναι εφικτό να πραγματοποιείται 24 ώρες το 24ωρο. Για λόγους που σχετίζονται με την επιχειρησιακή ανταπόκριση, τυχόν συμβάντα θα πρέπει να αναφέρονται μόνο στα τηλέφωνα επικοινωνίας της Ελληνικής Αστυνομίας (πχ. στο 100 για Άμεση Δράση). Καταγγελίες μπορούν επίσης να υποβάλλονται γραπτώς στο e-mail kepik@astynomia.gr.

Οι κατευθύνσεις πολιτικής και οι όροι που δημοσιεύονται στη συνέχεια, αφορούν τόσο γενικότερες κατευθυντήριες αρχές και όρους χρήσης, όσο και επιμέρους, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε μέσου.

Η ενημέρωση και παρακολούθηση των λογαριασμών της Ελληνικής Αστυνομίας στα Social Media γίνεται ως επί το πλείστον σε καθημερινή βάση, ανάλογα με τις ανάγκες της τρέχουσας επικαιρότητας. Ενημερώσεις και μηνύματα ενδέχεται να αναρτώνται καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου.

Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης της Ελληνικής Αστυνομίας δεν διατίθενται για την προώθηση, ούτε τη διαφήμιση επιχειρήσεων, ούτε γενικότερα για σκοπούς εμπορικής εκμετάλλευσης.

Οι αναγνώστες – χρήστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν και να διατυπώνουν τις απόψεις τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, επιδεικνύοντας ωστόσο ευπρέπεια και σεβασμό στον τρόπο επικοινωνίας τους, τόσο με τον Οργανισμό, όσο και μεταξύ τους.

Οι χρήστες παροτρύνονται να αναρτούν σύντομα κείμενα, γραμμένα στα ελληνικά (και όχι greeklish), χρησιμοποιώντας σωστό τονισμό και συντακτικό.

Η Ελληνική Αστυνομία διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κείμενα, που περιέχουν:

 • Περιεχόμενο απειλητικό, υβριστικό, πορνογραφικό ή προσβλητικό κατά συγκεκριμένων ομάδων βάσει εθνοτικής/φυλετικής προέλευσης, θρησκείας/φύλου κ.λπ., και -γενικώς- φράσεις που εμπίπτουν στον ποινικό κώδικα.
 • Περιεχόμενο που προάγει τη βία και τον ρατσισμό.
 • Υλικό που παραβιάζει τη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Αναφορές σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ή σε «γεγονότα» που -εξ ορισμού- δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν.
 • Παραπομπές (links) σε διευθύνσεις ή και δημοσιεύματα άλλων ιστοσελίδων, καθώς και εκτενείς αναφορές που δεν σχετίζονται με το θέμα της εκάστοτε συγκεκριμένης ανάρτησης.
 • Ανεπιθύμητα μηνύματα τύπου «spam» ή υλικό διαφημιστικό/προωθητικό υπηρεσιών και προϊόντων .

Επίσης, η Ελληνική Αστυνομία, για λόγους καλύτερης επικοινωνίας με το σύνολο των αναγνωστών – χρηστών των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσής της, διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κείμενα:

 • Ιδιαιτέρως μακροσκελή.
 • Γραμμένα σε άλλη, πλην της ελληνικής, γλώσσας ή με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες.

Η αναδημοσίευση περιεχομένου των σελίδων κοινωνικής δικτύωσής της Ελληνικής Αστυνομίας από τους χρήστες, μέσω της διαδικασίας διαμοιρασμού («κοινή χρήση», «retweet») ή ενσωμάτωσης («embed») του περιεχομένου σε ειδησεογραφικές ή προσωπικές ιστοσελίδες, ενθαρρύνεται και μάλιστα θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει αλλοίωση, τροποποίηση ή μεταβολή κατά τρόπο, που να αντιβαίνει στους σκοπούς της αρχικής τους δημοσίευσης.

Η Ελληνική Αστυνομία δεν φέρει ευθύνη για θέσεις, σχόλια και απόψεις, οι οποίες δεν αναρτώνται από την ίδια, ούτε για τυχόν αντιδράσεις, που μπορεί να προκαλούν σε τρίτους. Εξ ου και δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή σχετικών θέσεων/σχολίων/ απόψεων κατά τρόπο που να υπονοεί ότι το περιεχόμενό τους αντανακλά τις απόψεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι πληροφορίες που περιέχονται στις ιστοσελίδες, στις οποίες γίνεται παραπομπή μέσω συνδέσμων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσής της Ελληνικής Αστυνομίας και οι θέσεις/σχόλια που διατυπώνονται σε αυτές έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν εκφράζουν απαραιτήτως τις απόψεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η Ελληνική Αστυνομία προβαίνει μεν, με την εύλογη επιμέλεια και προσοχή, σε αναδημοσιεύσεις στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσής της, ωστόσο δεν μπορεί να εγγυηθεί την ορθότητα, την ακρίβεια, τον επίκαιρο χαρακτήρα ή την πληρότητα των πληροφοριών που εμπεριέχονται στις ιστοσελίδες αυτές («sharedpages & links»).

Η Ελληνική Αστυνομία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι αποδέχεται ή υιοθετεί απαραιτήτως το περιεχόμενο, τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες των ιστοσελίδων στις οποίες παραπέμπει.

Επιπλέον, η Ελληνική Αστυνομία δεν φέρει καμία ευθύνη για τεχνικά προβλήματα, που τυχόν προκύψουν λόγω θεμάτων του παρόχου δικτύου Internet ή του προγράμματος πλοήγησης ή των ιστοσελίδων τρίτων φορέων κ.λπ. ή λόγω τεχνικών δυσκολιών που μπορεί να προκύψουν στο δίκτυο του Facebook, του Twitter ή του YouTube.

Τυχόν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, που δημοσιεύονται στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για τους σκοπούς των σελίδων αυτών και πάντοτε σε συμμόρφωση προς την τρέχουσα νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης της Ελληνικής Αστυνομίας διέπονται επίσης και από τους κανόνες περί πολιτικής απορρήτου του Facebook, του Twitter και του YouTube.

Η Ελληνική Αστυνομία διατηρεί, κατ’ αποκλειστική διακριτική ευχέρεια, το δικαίωμα να επικαιροποιεί ή να μεταβάλλει την παρούσα πολιτική χρήσης Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης ανά πάσα στιγμή, προκειμένου αυτή να συνάδει πάντοτε προς τους στρατηγικούς της σκοπούς.

Πολιτική Facebook, Twitter & Instagram της Ελληνικής Αστυνομίας

Ο λογαριασμός της Ελληνικής Αστυνομίας στο Facebook και το Twitter δημιουργήθηκε για να ενημερώνει το κοινό, σε πραγματικό χρόνο.

Δημοσιεύονται θέματα επικαιρότητας αστυνομικού ενδιαφέροντος, χρηστικές πληροφορίες που αφορούν τον πολίτη στην καθημερινότητά του (κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οδηγίες διοικητικών συναλλαγών, έκδοση εγγράφων, κ.ά.), τελευταία νέα, ανακοινώσεις ή και κοινωνικά μηνύματα, που κατά κανόνα, παραπέμπουν σε αντίστοιχο υλικό που βρίσκεται στον διαδικτυακό τόπο της Ελληνικής Αστυνομίας. Επίσης, αναδημοσιεύονται άρθρα, συνεντεύξεις, εκθέσεις ή άλλο σχετικό υλικό που, κατά κανόνα σχετίζεται με τις δράσεις της ΕΛ.ΑΣ. και εκτιμάται ότι θα ενδιαφέρει το κοινό.

Οι ακόλουθοι/Followers της Ελληνικής Αστυνομίας μπορούν να περιμένουν 2-10 αναρτήσεις την ημέρα, που μπορεί να αφορούν τα εξής:

 • Ειδοποιήσεις σχετικά με υλικό που αναρτάται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr (δελτία Τύπου, ανακοινώσεις, διαψεύσεις, στατιστικά στοιχεία, ενημέρωση για την κίνηση στους δρόμους, συμβουλές προς τους πολίτες, κ.α.) ή στο κανάλι της στο YouTube (βίντεο από συνεντεύξεις Τύπου, επιχειρήσεις, παρουσιάσεις, κοινωνικά μηνύματα κ.α.) αναλόγως με την τρέχουσα επικαιρότητα.
 • Ενημερώσεις σχετικά με δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας και δραστηριότητες αστυνομικών στελεχών (π.χ. εκδηλώσεις, συμμετοχή σε ημερίδες, συναντήσεις κ.α.)
 • Κάλυψη επιλεγμένων live εκδηλώσεων (π.χ. διαδικτυακές ημερίδες)
 • Συνδέσμους/παραπομπές (links/shares/retweets) για περιεχόμενο άλλων ιστοσελίδων (όπως δημόσιοι οργανισμοί και φορείς, ΜΚΟ, ηλεκτρονικές εκδόσεις ή/και διαδικτυακά ΜΜΕ κ.α.)

Στα πρότυπα αντίστοιχων οργανισμών, δεν «ακολουθούμε»/κάνουμε «Follow» μεμονωμένους χρήστες. Ο λόγος είναι ότι επιθυμούμε να αποτρέψουμε τη λήψη ανεπιθύμητων/spam μηνυμάτων, αλλά και να αποθαρρύνουμε την εξαγωγή οποιουδήποτε είδους συμπερασμάτων σχετικά με τη λίστα των χρηστών που ακολουθούμε.

Όλα τα μηνύματα, τα σχόλια και οι αναφορές διαβάζονται από την ομάδα διαχείρισης και προσωπικές απαντήσεις είναι δυνατόν να δοθούν, κατά περίπτωση. Με δεδομένη, ωστόσο, τη δυσκολία να δίνονται απαντήσεις σε κάθε χρήστη ξεχωριστά, επιδίωξη είναι η ανάρτηση επίσημων ενημερώσεων, καθώς και απαντήσεων ή/και σχολιασμών, που θα ανταποκρίνονται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη θεματολογία μηνυμάτων.

Η ομάδα διαχείρισης προωθεί, επίσης, τα μηνύματα, ανάλογα με τη θεματολογία τους, στην Ηγεσία, τις αρμόδιες Διευθύνσεις ή Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Χρήση hashtags

Η Ελληνική Αστυνομία χρησιμοποιεί hashtags στα Social Media, στοχεύοντας στην κατηγοριοποίηση συζητήσεων και αναρτήσεων και στην αξιοποίησή τους ως συνδέσμων, για να μπορεί ο χρήστης να ομαδοποιήσει δημοσιεύσεις και να ενημερωθεί αναλόγως.

Ενδεικτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθούν και να γίνουν αναζητήσεις από τους χρήστες με τα ακόλουθα hashtags :

 • Ελληνική Αστυνομία #hellenicpolice
 • Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος #CyberCrimeDivisionGR
 • Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας #FinancialPoliceGr
 • Ειδικές Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας #Ειδικές_Υπηρεσίες
 • Τροχαία – κίνηση στους δρόμους #κίνηση #Κυκλοφοριακές_ρυθμίσεις
 • Θέματα και βίντεο οδικής ασφάλειας #οδική_ασφάλεια
 • Συμβουλές προς τους πολίτες #Συμβουλές
 • Δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα #Κοινωνικές_δράσεις
 • Θέματα εμπορίας ανθρώπων #antitrafficking
 • Απαντήσεις σε πιθανά ερωτήματα πολιτών #Απαντάμε

Πολιτική Τwitter Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας

Ο λογαριασμός Twitter του Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας «@PoliceSpokesman» δημιουργήθηκε για να ενημερώνει άμεσα ο Εκπρόσωπος Τύπου τους πολίτες για θέματα επικαιρότητας αστυνομικού ενδιαφέροντος, να παρέχει διευκρινίσεις, να σχολιάζει ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη και να επικοινωνεί στο κοινό τις δράσεις και το έργο του Σώματος.

Όπως και ο λογαριασμός «@hellenicpolice», ο λογαριασμός του Εκπροσώπου Τύπου δεν παρακολουθείται 24 ώρες το 24ωρο.

Στο λογαριασμό του Εκπροσώπου Τύπου δημοσιεύονται τελευταία νέα, ανακοινώσεις ή και κοινωνικά μηνύματα, που συνήθως παραπέμπουν σε αντίστοιχο υλικό που βρίσκεται στον δικτυακό τόπο της Ελληνικής Αστυνομίας. Επίσης, παρέχονται διευκρινίσεις και γίνονται σχολιασμοί ζητημάτων πρωτίστως αστυνομικής, αλλά κατά περίπτωση και ευρύτερης επικαιρότητας.

Ακόμα, προβάλλονται ενέργειες, εκδηλώσεις και δράσεις, όπως συνεντεύξεις Τύπου, επισκέψεις, συναντήσεις, εορτασμοί, κ.α. Τέλος, αναδημοσιεύονται άρθρα, συνεντεύξεις, εκθέσεις ή άλλο σχετικό υλικό που, κατά κανόνα, σχετίζεται με τις δράσεις της ΕΛ.ΑΣ. και εκτιμάται ότι αφορά το κοινό.

Οι πληροφορίες που περιέχονται στις ιστοσελίδες, στις οποίες γίνονται παραπομπές από το λογαριασμό του Εκπροσώπου Τύπου έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αντανακλούν απαραίτητα τις απόψεις του Εκπροσώπου Τύπου ή της Ελληνικής Αστυνομίας.

Παρά την εύλογη επιμέλεια και προσοχή, όσον αφορά τις δημοσιεύσεις στις οποίες γίνεται παραπομπή, δεν μπορούν να δοθούν εγγυήσεις για την ακρίβεια, τον επίκαιρο χαρακτήρα ή την πληρότητα των πληροφοριών που εμπεριέχονται στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες. Επίσης, η Ελληνική Αστυνομία, μέσω του Εκπροσώπου Τύπου, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι αποδέχεται το περιεχόμενο, τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες των ιστοσελίδων στις οποίες παραπέμπει.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου ακολουθεί/κάνει «Follow» κυβερνητικούς & διεθνείς Οργανισμούς και Φορείς, αλλά και μεμονωμένους χρήστες (όπως πολιτικούς, δημοσιογράφους, δημοσιογράφους του αστυνομικού ρεπορτάζ, κ.α.), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ενστερνίζεται και υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζουν. Σε καμία περίπτωση δεν «ακολουθούνται» αυτομάτως, όσοι επιλέξουν να κάνουν Follow τον λογαριασμό του Εκπροσώπου Τύπου.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου και η ομάδα συνεργατών του διαβάζουν στο μέτρο του δυνατού τα @replies και τα @mentions. Προσωπικές απαντήσεις είναι δυνατόν να δοθούν, κατά περίπτωση. Ωστόσο, επιδίωξη είναι η ανάρτηση επίσημων ενημερώσεων, καθώς και απαντήσεων ή/και σχολιασμών, που θα ανταποκρίνονται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη θεματολογία μηνυμάτων.

Πολιτική ΥouTube της Ελληνικής Αστυνομίας

Τo Κανάλι της Ελληνική Αστυνομίας στο YouTube «EllinikiAstynomia» χρησιμοποιείται για τη δημοσίευση και το διαμοιρασμό βίντεο, που αφορούν αστυνομικές δράσεις.

Ο συνδρομητής/θεατής έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει σύντομα βίντεο σχετικά με:

 • ανακοινώσεις/συνεντεύξεις Τύπου του Αρχηγείου ή/και του Εκπροσώπου Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.,
 • παρουσιάσεις υποθέσεων/συνεντεύξεις Τύπου που διοργανώνονται στις Γενικές Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις της ΕΛ.ΑΣ.,
 • αστυνομικές επιχειρήσεις ή άλλες ειδικές δράσεις,
 • εκπαιδεύσεις μονάδων της ΕΛ.ΑΣ.,
 • παρουσιάσεις ειδικών αστυνομικών Υπηρεσιών,
 • κοινωνικά μηνύματα (οδικής ασφάλειας, ασφάλειας στο διαδίκτυο κ.α.)

Οι συνδρομητές μπορούν να δημοσιεύουν σχόλια, τα οποία αναρτώνται κάτω από το εκάστοτε βίντεο, κατόπιν έγκρισης από τους διαχειριστές. Η έγκριση γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες της πολιτικής σχολιασμού.